'IMA KOMPJUTOR U GLAVI'

Majer nije imao prednost u Dinamu pa treneru rekao: Ja sam ovdje najbolji igrač

FIFA World Cup Qatar 2022 - Quarter Final - Croatia v Brazil
Foto: Matthew Childs/REUTERS
1/4
17.12.2022.
u 08:05

Veznjak Rennesa mogao bi krenuti u današnjem susretu protiv Maroka, a kroz razgovor ga je predstavio njegov nekadašnji trener u Maksimirskoj, Damir Krznar. Tvrdi da imamo 'apaurinček' za neugodne Afrikance.

Izbornik Zlatko Dalić obično je imao dvije dvojbe oko sastava s kojim će krenuti u utakmice na ovom Svjetskom prvenstvu, uglavnom su to bile dvojbe oko pozicije desnog krila i središnjeg napadača. Malo je rotirao, tražio najbolja rješenja. Hrvatska je stigla do utakmice za treće mjesto, a Dalić će sad ipak morati malo više mijenjati jer skupilo se i umora, ali i ozljeda, pa mora tražiti nova rješenja.

>> Kramarić: Marokanci će se bacati na glavu, ova utakmica je borba života

Jako popravio defenzivnu igru

Marcelo Brozović je jedan od tih koji imaju problema, a izbornik je najavio da igrač koji kaže da ga boli i trepavica neće igrati, da za utakmicu s Marokom treba samo potpuno zdrave. Sigurno je da Brozovića neće izostaviti zato što je to tražio njegov klub Inter koji je zabrinut jer prije SP-a Broz je imao dužu pauzu zbog ozljede i boje se da se ta ozljeda ne vrati ili još pogorša, ali ako ima i najmanje problema, onda je stvarno bolje da ne igra.

Prva alternacija mogao bi biti Lovro Majer koji bi igrao ispred Modrića i Kovačića. Taj 24-godišnji vezni igrač francuskog Rennesa do svog je sadašnjeg vrhunca, a vjerujemo da mu tu nije kraj, stigao okolnim putem, možda i težim. No izgleda da je odabrao pravi način jer sad je već jako visoko. Naime, iako je kao klinac igrao u Dinamu, taj zagrebački dečko odlučio je napustiti Maksimir i preko Dubrave, Trnja i Lokomotive napredovati.

Soccer Football - Europa League - Group B - Stade Rennes v Dynamo Kyiv - Roazhon Park, Rennes, France - October 6, 2022 Stade Rennes' Lovro Majer in action with Dynamo Kyiv's Volodymyr Shepelev REUTERS/Benoit Tessier Photo: BENOIT TESSIER/REUTERS
Foto: BENOIT TESSIER/REUTERS

Očito je vrijedan dečko koji nije prestao raditi na sebi i svom nogometu pa je tako na kraju zaokružio cjelinu i vratio se u Dinamo koji je za njega Lokomotivi iskrcao 2,5 milijuna eura. No isplatilo se jer Majer je i dalje rastao. Imao je nekih problema s ozljedama, kritizirali su ga da nema obveznu igru, da kao vezni igrač premalo sudjeluje u defenzivi. No Majer nije stao, popravio je i to i danas igra u izrazito zahtjevnoj francuskoj ligi, s Rennesom se bori za sam vrh u francuskom prvenstvu i u njemu igra jako važnu ulogu.

Kod Nenada Bjelice je igrao, ali rijetko kad je bio starter, no onda je dobio više prilika kod Zorana Mamića i Damira Krznara.

– Ne mogu komentirati vrijeme kad je Bjelica bio trener, no kod Igora Jovićevića bio sam trener i sjećam se jednog detalja. Majer je tražio razgovor s Jovićevićem na kojem smo bili svi mi iz stožera. Lovro je pitao o svom statusu, gdje ga trener vidi, hoće li dobiti šansu. Jovićević mu je rekao da u tom trenutku ima igrača koji su u prednosti. Majer je bio prilično nesretan i onda nas je iznenadio rekavši: "Ja sam tu najbolji igrač." Svi smo se pogledali, pomislili smo "Isuse Bože, što je ovo", no opet smo zaključili kako je super što tako vjeruje u sebe. I onda je to i pokazao, kod Zorana Mamića je brzo počeo igrati, bio je starter, zapravo nezamjenjiv – govori nam nekadašnji trener Dinama, a danas Maribora Damir Krznar.

Nerijetko smo viđali fotografiju na kojoj ga na travnjak, kao klinca Dinama, vodi Luka Modrić. I sad su u istoj momčadi, u našoj reprezentaciji, jedan plavokosi senator koji će, nadamo se, i dalje voditi našu reprezentaciju kao duša veznog reda i drugi isto tako plavokos koji ima sve više minuta u našoj najboljoj vrsti i koji bi uskoro trebao postati jedan od glavnih igrača Hrvatske, kao što je to bio u Dinamu, kao što je to sada u Rennesu.

– Riječ je o fantastičnom igraču koji u napadačkom dijelu igre ima kompjutor u glavi, sjajno se snalazi, a ja sam ga stavljao desno da mi ulazi u sredinu i bio je odličan, a i on je dobio prostor za igru. Ono što rijetki spominju – Majer je trkački strašno jak i po našim kriterijima, po GPS podacima, on je najviše trčao – kaže Krznar.

Jedno vrijeme zamjerali su mu defenzivnu igru, no gledajući ga u Rennesu, to nije ni najmanji problem, radi sjajno u oba smjera.

– Definitivno je to popravio, za takvog igrača važno je da dođe u zonu, da postavi tijelo i stane na svoju poziciju. A on ima sve, udarac, dribling, pas, zna podvaliti loptu. Veliki je radnik i baš puno sluša što mu se kaže, a trenere jako veseli kad vide da igrač želi napraviti to što je od njega traženo – hvali Krznar svog nekadašnjeg igrača.

Imamo 'apaurinčić' za Maroko

Prema najavama, Majer bi danas trebao početi protiv Maroka, kako ga vidite u reprezentativnom okruženju?

– On može igrati i na toj razini i vjerujem da će to pokazati, to što on ima u igri prema naprijed je izuzetno, ako bude s Modrićem i Kovačićem, može napraviti pravu konekciju, a to je naša snaga, držati loptu tri-četiri minute...

Soccer Football - FIFA World Cup Qatar 2022 - Croatia Training - Al Erssal Training Site 3, Doha, Qatar - December 16, 2022 Croatia's Luka Modric and Lovro Majer during training REUTERS/Peter Cziborra Photo: Peter Cziborra/REUTERS
Foto: Peter Cziborra/REUTERS

Kakvu utakmicu očekujemo protiv Maroka?

– Uh, definitivno tešku utakmicu jer oni igraju nogomet koji nama baš i ne odgovara, imaju čvrstu i pokretljivu igru i tu će naša vezna linija morati odigrati veliku ulogu... No ja vjerujem da imamo 'apaurinček' za njih – zaključio je Krznar.

Već nakon nekoliko mjeseci u Rennesu počele su stizati ponude za Majera, ljetos su ga mogli prodati za 35-40 milijuna, prije SP-a Transfermarkt ga je vrednovao 22 milijuna eura. Cijena će mu još rasti nakon SP-a, a već su se pojavile glasine da ga žele Atlético Madrid, Liverpool i Barcelona. No europski mediji su se raspisali o Majeru, tepaju da je novi Luka Modrić, stoga ne čudi da sad Rennes navodno traži 60 milijuna eura.

Sve utakmice, komentare i analize vatrenih pratite na portalu Večernjeg lista


Komentara 16

DU
Duupin
08:51 17.12.2022.

Čudo od igrača, već sad na razini Modrića

BU
Bukva2
13:11 17.12.2022.

Šteta sa Argentinom. Pali bez ispaljenog metka. Odgovornost vidim u onome kojemu možemo i mnogo zahvaliti, Zlatku Daliću. Dakle Zlatko, pobjedio si na zadnjem prvenstvu Argentinu 3-0, a na konferenciji za medije uoči utakmice se ponašaš kao da si izgubio,, hvališ ih do besvijesti, a o našima sramežljiv. U redu, lijepo je biti ponizan, ali zašto sakrivati činjenicu da možemo dobiti svakoga, ali ama baš svakoga. Pa za Boga miloga, pobjedio si po većini svijeta najveću nogometnu silu, Brazil, na ovaj ili onaj način nije bitno, bitno je to da si ih tehnički pobjedio i poslao doma. Sa Argentinom si rekao da idemo uživati u nogometu. Pa uživali smo u nogometu Zlatko, ali argentinskom, ne našem. Dakle hajmo reći, sve do Brazila si igrao u šestoj brzini, prošao najveću svjetsku silu i sad u ključnoj utakmici odjednom ubacuješ u prvu brzinu. Mrtav hladan na konferenciji za medije uoči Argentine izjaviš da Hrvatska ide igrati na rezultat. Majko mila. 🤦🏻‍♂️ Svjetski si doprvak koji se ponaša kao da to nije, kao kukavica. E moj Daliću, samo si trebao psihički dignuti dečke, da si samo rekao - "Idemo igrati muški, idemo na pobjedu, poštujemo Argentinu, ma poštujemo svakoga, ali isto tako poštujemo činjenicu da smo doprvaci svijeta, idemo se staviti, idemo u finale dečki, Vi to možete, Vi imate u sebi ono što je potrebno da tamo odemo. Mi smo Hrvati, svijet ima čast gledati nas od našeg početka. Sjetite se povijesti, kome smo sve kičme lomili, branili Europu, branili i obranili svijet.

PI
pičkoustiiii
12:24 17.12.2022.

Majer je izrasto u vrlodobrog vežnjaka,još popravit mora defanzivu i nema straha za Repku. Kova je napokon proigro onako kako može

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije