VEČERNJAKOV LAUREAT

Manchester United želi modrog braniča, ali iz Dinama su poručili: Ne dolazite bez 20 milijuna eura!

10.01.2017., Zagreb - Nogometas Dinama Filip Benkovic.  Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/6
12.01.2017.
u 19:17

Svaki se igrač nada da će dobiti nekakvo priznanje za ono što radi, ali iskreno, nisam očekivao da ću biti izabran za nadu godine i zato sam možda još sretniji a nadasve ponosan jer su me izabrali vrsni znalci, bivši reprezentativci. E, sad na tome ne smijem stati, već još više raditi – rekao je Filip Benković

Cijeli je život, nije to sad baš vječnost, Filip Benković proveo blizu maksimirskog stadiona. Odrastao je na Ravnicama, nedavno se s obitelji preselio, ali stadion mu je opet blizu. Već sa pet godina došao je u klub i sad već ondje ima lijep staž. U srpnju će napuniti 20 godina, a već su iza njega utakmice Lige prvaka. Ustalio se u prvoj momčadi Dinama, igrao je odlično i ne čudi što je izabran za nadu godine u anketi Večernjeg lista u kojoj ga je žiri od 11 hrvatskih reprezentativaca proglasio najboljim. Tako je postao nasljednik velikana kao što su Modrić, Šimić, Marić, Šokota, Kovačić te brojni drugi, a naslijedio je i svog suigrača, prošlogodišnjeg pobjednika Antu Ćorića.

Nisam očekivao nagradu

– Svaki se igrač nada da će dobiti nekakvo priznanje za ono što radi, ali iskreno, nisam očekivao da ću biti izabran za nadu godine i zato sam možda još sretniji a nadasve ponosan jer su me izabrali vrsni znalci, bivši reprezentativci. E, sad na tome ne smijem stati, već još više raditi. Znam kakvi su veliki igrači dobili to priznanje i samo me stavljati u istu rečenicu s tim velikanima povlastica je i čast. Nadam se da ću i ja ići njihovim putem, zdravim putem s puno rada i odricanja i doći do najviših stuba – rekao je Večernjakov laureat Filip Benković te skromno otkrio svoje nogometne ciljeve:

– Dokazivati se svaki dan i uživati u nogometu, u tome što radim, samo tako se može doći do uspjeha.

Vi ste nada godine, nogometaš godine u anketi Večernjeg lista je Luka Modrić. Tko je po vašemu mišljenju bio najbolji?

– Ima više igrača koji su obilježili 2016., ali Luka Modrić je najbolji, on je najbolji vezni igrač svijeta i među nekoliko uopće najboljih na svijetu. Da sam ja birao, njega bih izabrao.

A tko je najbolji na svijetu?

Messi.

A uzor, s obzirom na to da ste stoper?

– Kad gledamo stopersku poziciju, onda Thiago Silva, ali općenito mi je uzor po stilu igre i uživanju u nogometu – Ronaldinho.

No, niste napadač, iako ste mogli biti, u mlađim kategorijama bili ste špica.

– Mogao sam biti, ali onda sam izrastao, pa sam završio na mjestu stopera.

Je li vam žao, s obzirom na visinu i tehniku koju smo mnogo puta vidjeli, a ide do razine žongliranja, mogli ste biti naš Zlatan Ibrahimović?

– Nije mi žao, možda sam mogao biti napadač, ali dobro mi je i na mjestu stoperu. A tko zna što vrijeme nosi, ha-ha – kaže Filip koji i na “haklu”, kad god je s dečkima iz kvarta, igra u napadu.

– Uvijek i samo na tome mjestu i igram. A u Dinamu sam igrao i na mjestu zadnjeg veznog, što nikad prije nisam, no osjećao sam se i tu dobro.

Malo je neobično kad vezni igrač ima 194 centimetra.

– Nije mi to bio problem, iako je prilična razlika igrati na mjestu stopera ili u veznom redu. U sredini morate nešto kreirati, razigravati, ali brzo se u to uklopite.

Iako još nema 20 godina, iza njega je 46 utakmica za prvu momčad Dinama. To je i problem plavih, za takvog igrača odmah se počnu zanimati brojni klubovi. Posljednjih dana spominjao se Celtic, ali Škoti nemaju novca za odštetu koju traži Dinamo, Manchester United ima, ali je zasad ponudio nedovoljno milijuna eura, dobio je odbijenicu s uputom – bez 20 milijuna eura nemojte ni dolaziti. Kako takve priče utječu na vas?

– Lijepo je to čuti, znači da dobro radim, ali s time se ne želim zamarati, kanim ovdje u Dinamu još napredovati jer još nisam ni blizu svoga maksimuma, ovdje do toga želim doći, a onda što bude.

Benković je izabrao svoj put, građenje karijere i sazrijevanje u Dinamu. Iako je prije negoli je napunio 18 i potpisao profesionalni ugovor bilo nekih nesuglasica, čak je jedno vrijeme bio suspendiran.

– Bilo pa prošlo, ne bih se vraćao na to jer sad je sve odlično. Samo da ne bude ozljeda.

Dinamu za proljeće treba zdravi Benković, Rijeka ima šest bodova prednosti.

– Nije to nedostižno, do kraja prvenstva bit ćemo na mjestu koje nam pripada.

Odmarao se trenirajući

Plavi su se počeli pripremati, jeste li se uspjeli odmoriti?

– Jesam, sve je dobro, još malo moram “srediti” leđa, za par dana će sve biti normalno.

Kamo ste išli na odmor?

– Nikamo, trenirao sam u Zagrebu.

Pa kakav je to odmor?

– Paaa – psihički – rekao je Benković koji slobodno vrijeme ne koristi za izlaske, tek tu i tamo ode u kino, sve ostalo mu je sport, voli igrati tenis s prijateljima, zaigra padel, vozi bicikl...

Pripreme su obično najteži dio u životu sportaša, padaju li vama teško?

– Ma ne, ali tu ste 24 sata dnevno s momčadi, što je pozitivno.

Dinamo je promijenio mjesto priprema, zbog lošeg vremena ne ide se u Hercegovinu nego u Rovinj.

– Žao mi je što ne idemo u Međugorje, nisam ondje bio s Dinamom na pripremama, a znam da je to posebno, koliko tamo vole naš klub. Ali, što se rada tiče, bit će sve isto – zaključio je Filip Benković, simpatičan i prilično realan nogometaš zagrebačkog Dinama.

Komentara 28

DU
Deleted user
19:22 12.01.2017.

Bravo Dinamo.

21
215794
20:19 12.01.2017.

Samo 20 milionceka? Savjetnicceeeeeee opet neces smjeti u dalmaciju

SP
spremni0
19:29 12.01.2017.

je, pa nismo mi neki tam seljački hajduk rijeka da nam igrači odlaze za kikiriki

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije