Mario Cvitanović:

'Nikad nisam vidio da je Modrić tako neprimjetan, a reakcija Livakovića je neshvatljiva'

Osijek: Susret Hrvatske i Turske u kvalifikacijama za EURO 2024.
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/13
13.10.2023.
u 07:00

Nikada nisam vidio utakmicu s toliko naših ofsajda, da je Brozović toliko promašio čistih pasova, da je Modrić tako neprimjetan, kaže Mario Cvitanović

Nekadašnji hrvatski reprezentativac, te bivši trener Dinama i Šibenika Mario Cvitanović u prvoj je rečenici dijagnosticirao uzrok šokantnoga i bolnoga poraza od Turaka u Osijeku.

Neodlučni i zbunjeni

- Najbitnije je što su nam oduzeli naše najjače oružje: loptu – konstatira Cvitanović, pa nastavlja:

- Turska je u Osijek došla pobijediti! Bila je odlučna, organizirana, talijanski disciplinirana i taktički uredna.

A kakva je bila Hrvatska?, pitali smo Cvitanovića.

- Hrvatska je bila neodlučna i zbunjena, bez jasne ideje, s premalo raspoloženih igrača. Turci su nam zatvorili sredinu u formaciji 4-2-2-2, odnosno s krilima jako usko 4-4-2. Otvorili su nam bokove, ali nismo imali suradnju na bokovima u situacijama dva na jedan. Naši vezni igrači imali su premalo zabadanja, bili su dosta statični. Turci su bili puno bolji u tranziciji, ofenzivnoj i defenzivnoj, a najveći problem predstavljali su nam Calhanoglu i Yilmaz. Turci su nas kontrama mogli masakrirati.

Kako objašnjavate Livakovićevu reakciju kod pogotka?

- Malo je bilo to nerazumljivo. Vjerojatno je pomislio da će to biti tako dubinska lopta da će je stići presjeći, međutim, Livaković je prije pogotka sjajno obranio tri šanse Turcima. Onaj šut u suprotni kut na početku utakmice – to je bila strašno teška obrana! Opet, za gol je krivac, definitivno - ističe Cvitanović, pa opet ulazi u srž problema:

Loša tranzicija

- Nas je zapravo koštala poraza loša tranzicija. Nisam mislio da će Turci to izdržati do kraja, jer su se povukli u obranu, igrali s petoricom u zadnjoj liniji. Očito su nama puno više falili ozlijeđeni igrači nego njima; Perišić, Kramarić, Ivanušec, pa i Petković (iako je ušao u igru). Kada nama u špici igra Petković, a iza njega naša tri vezna, plus Kramarić i Perišić, mi praktički imamo pet veznih igrača, i to je naše najjače oružje. I uvijek se iz toga nešto događalo, na taj način rješavali smo utakmice – igrajući nogomet. Ja nikada nisam vidio utakmicu s toliko naših ofsajda, da je Brozović toliko promašio čistih pasova, da je Modrić neprimjetan, Šutalo ispod svoje razine. Na njega sigurno utječe situacija u Ajaxu, kao što ni Brozovićevi ritmovi i prostori u saudijskoj ligi nisu ni blizu kao u talijanskoj. Naša vezna linija jednostavno nije bila prava: ni u motorici, niti u fazi obrane, niti u fazi napada - tvrdi Cvitanović.

Kako vam je izgledao naš najistureniji igrač Petar Musa?

- Musa nije praktički dotaknuo loptu do 45. minute. Naša igra se ne bazira na napadačima kao što je Musa, naša igra su Petković i Kramarić, špice koje ulaze u igru. A tko zna, možda nismo navikli igrati na tako dobrim stadionima kod kuće, pa smo se u prvom poluvremenu tome čudili – je li moguće da imamo ovakav stadion? - zaključio je s dozom ironije Cvitanović.

Komentara 17

BI
billynik
08:30 13.10.2023.

Jadno, sad je Livakovic kriv sto smo izgubili a tri zicera koje je prije toga skinuo smo zaboravili. Zašto je Livakovic uopće došao u takvu situaciju se nitko ne pita.

NO
novabit
08:03 13.10.2023.

Kustić iz HNSa treba dobiiti otkaz jer je jučer u Osijeku bilo evedentno da su se ulaznice dijelile preko veze. Šminkeri su dobili ulaznice dok pravih navijača nije bilo. Sramota za državu i Repku. Kustiću otkaz zbog ovoga!

EJ
ejStef
09:00 13.10.2023.

Eh, kakvo je bilo izvođenje himne, još je igra reprezentacije bila super... Ma to su sve Mađari krivi, od himne do navijača, ko da je namjerno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije