U NOVOM BROJU MAXA!

Max! Pogledajte tetovaže najveće zvijezde Cedevite

Nolan Smith (1)
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/9
15.10.2013.
u 12:00

S referencama poput Nolanovih još nijedan igrač nije došao u Hrvatsku. Opravdao ih je od prve utakmice i pobjede nad Cibonom te na startu ABA lige, donosi novi broj tjednika MAX.

- S loptom sam rođen! - kratko se predstavio Nolan, sin preminulog velikog NBA košarkaša i kasnije pomoćnog trenera Washington Bulletsa, Dereka Smitha, donosi novi broj tjednika MAX.

Nakon treninga u Domu sportova sjeli smo u mali restorančić, glavno okupljalište igrača Cedevite kada žele nešto na brzaka. Nolan je oduševljen zagrebačkom hranom pa je razgovor tekao ugodno i opušteno. Ne pamti vrijeme kada nije igrao košarku, oduvijek je znao da želi biti poput oca.

- Kad je tata postao pomoćni trener Washington Bulletsa (danas Wizardsa), imao sam samo šest godina. Vodio me na svaki trening, na utakmice! Obožavao sam svugdje ići s tatom.

Svijet mu se okrenuo dvije godine kasnije. Otac Derek, sa samo 34 godine, umro je od srčanog udara kod Bermuda, na krstarenju koje je klub organizirao za vjerne navijače i ljude bliske klubu. Na pokop u Louisvilleu došla je cijela NBA elita i nekoliko tisuća ljudi, Derek je bio ikona Louisville Cardinalsa s kojima je osvojio NCAA titulu 1980. godine. Ostali su žena i dvoje djece, osmogodišnji Nolan i dvije godine starija Sydney.

- Da budem iskren, s protokom vremena ne postaje lakše. Isprva je cijela obitelj išla na terapije kako bismo se lakše nosili s gubitkom, ali uvijek dođu rođendani, godišnjice, utakmice koje podsjećaju da ga nema. Fali mi svakoga dana, na svakoj utakmici - uzdahnuo je Nolan, ali i dodao kako ga je to osnažilo. Obiteljska povezanost mu je najvažnija, a majka i sestra već se spremaju za posjet Zagrebu: - Seka Sydney i ja smo jako vezani, najbolji smo prijatelji, a i bila mi je kao druga mama.

Pretrpio teški potres mozga

Četiri godine igrao je za slavno sveučilište Duke i trenera Mikea Krzyzewskog, osvojili su NCAA titulu 2010., a 2011. izabran je u All-American petorku (s prosjekom većim od 20 koševa). Na NBA draftu (21. pick prve runde) izabrali su ga Portland Trail Blazers. Kao mladom igraču nije mu se ukazala prilika, a 2012. u ljetnoj ligi pretrpio je teški potres mozga u utakmici protiv Houston Rocketsa. Na nosilima je iznesen s terena. Nakon dugog oporavka vratio se u razvojnu NBA ligu, a u ljetnoj ligi 2013. bio je u sastavu Boston Celticsa kad je stigao poziv Cedevite. Prije dolaska u Zagreb Nolan je porazgovarao s Dontayeom Draperom, hrvatskim reprezentativcem.
 - Rekao mi je: trener Repeša je strog i zahtjevan, svidjet će ti se. I bio je u pravu. Privikavam se na pravila, imam još problema s koracima, ali grešaka je sve manje. Uče me da budem pravi playmaker, vođa momčadi na parketu.

S referencama poput Nolanovih još nijedan igrač nije došao u Hrvatsku. Opravdao ih je od prve utakmice i pobjede nad Cibonom te na startu ABA lige. Naglasio je da ima poticaj više sile s neba.

- Svaku utakmicu posvetim ocu... - rekao je i ponosno dodao da prije svake tekme pogleda tetovažu “Forever watching” pa nastavio: - Odrastao sam s Michaelom Beasleyem koji sad igra za prvake Miami Heats. Moja ga je obitelj prihvatila kako bi mu dali bolje životne uvjete. Živjeli smo zajedno pet godina. Bili smo kao braća i sve smo radili zajedno, od nedjeljnih misa do učenja, a najviše smo igrali košarku. Govorili su nam da smo kao Will Smith i Carlton iz serije “Princ iz Bel Aira”. On je bio Will Smith, a ja Carlton - prasnuo je u smijeh, pa je uslijedila dulja pauza od silnog smijanja. Koliko god da se voli smijati, Nolan se brzo i uozbiljio:

- Njegov je bratić podlegao tumoru i Michael je istetovirao njegov lik na ramenu. To je i meni dalo motiv za tetovažu. Kad sam imao šesnaest, tražio sam majku za dopuštenje da istetoviram očev lik. Isprva nije htjela ni čuti, a onda je samo dodala: “Bit će ti bolje da sliči mome mužu!” Na kraju je bila zadovoljna tetovažom.

Stiže mu cura iz Dominikane...

Majci je obećao da će mu tetovaža ocu biti jedina vidljiva...

- No, onda sam napravio neke skrivene...

Koliko je to nekoliko? Neko vrijeme ih je u mislima prebrojavao:

- Uz očevu, imam još devet tetovaža na prsima i leđima koje se ne vide ispod dresa.., a onda je bez kompleksa skinuo majicu i pokazao iscrtana prsa i leđa. Kaže, svaka ima svoje značenje i svrhu.

- Sada mama svaki put kada dođem doma provjerava jesam li napravio novu tetovažu - kroz smijeh je ispričao. Nolan je vjernik pa je većina tetovaža inspirirana duhovnim mislima. Uz “Forever watching” posebno mu je draga “Like father like son”:
- Tu sam tetovažu dao napraviti nakon što smo 2010. osvojili NCAA prvenstvo u Indiani. Otac ga je osvojio točno trideset godina prije u istom gradu.

Nolan obožava pratiti i olimpijske igre, čak i sportove neuobičajene za Amerikance... 
- Uz košarku, volim pogledati rukomet jer je isto tako brz sport. Volim i atletiku.

Ima i američki hobi - kuglanje:

- Bio sam tu u Zagrebu jednom sa suigračem Ivom Baltićem, ali nisam mu bio ravan. Traju pregovori za meč s Tomislavom Zubčićem. I on tvrdi da je dobar, valjda nije kao Ivo - smije se i nastavlja o odnosu sa suigračima:

- Super smo momčad, dečki su sjajni! Uče me hrvatski. Na povratku iz Beograda u autobusu su me sat i pol učili novim riječima. Ha, ha, i onim prostima... Sve zapisujem u mobitel. Do kraja sezone možda bih mogao razgovarati na hrvatskom...

Iznenadila ga je razina poznavanja engleskoga jezika u Hrvatskoj, a posebno ljubaznost. Ipak, volio bi da su utakmice posjećene kao u SAD-u. Hobi mu je obilaženje shopping-centara:

- Hrvatske cijene čine mi se povoljnima. Pričao sam majci i sestri kako to ovdje izgleda i mislim da se više raduju što će vidjeti zagrebačke shopping-centre nego mene - smije se.

Jedva čeka i sljedeći mjesec kad će ga na dva tjedna posjetiti djevojka Grace, pravnica u Philadelphiji.
- Upoznali smo se u New Yorku na novogodišnjem dočeku, a zajedno smo nekoliko mjeseci, od svibnja. Prati sve moje utakmice, a informacije sad skuplja preko neta i društvenih mreža. Velika mi je potpora - rekao je te veselo otkrio da s djevojkom planira skoknuti i na Jadran. Njegova Grace i sestra joj blizanka porijeklom su iz Dominikanske Republike.

- Volim kad mi priča na španjolskom - nasmiješio se, pogledao mobitel i odgovorio joj na poruku koja je baš došla iz Philadelphije.

- Ovdje mi se toliko sviđa i već sada znam da će mi biti teško otići dobijem li u međuvremenu ponudu iz NBA. Volio bih se vraćati barem na odmor.

Nolan ima jednogodišnji ugovor i ostat će s crvenima sigurno do kraja sezone. No, naravno da mu je najveća želja dokazati se i u NBA poput oca Dereka. A u Cedeviti već razmišljaju o produženju ugovora.

>> Repeša: Optimist sam, idemo u Bilbao po pobjedu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije