Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najavni nastup

Ministar sporta predstavio se sportskoj zajednici: Igrao sam američki nogomet i tenis

Foto: Željko Hladika/Pixsell
1/3
28.05.2024.
u 13:29

Neki iskusni sportski djelatnici primjetili su da niti jedan prijašnji ministar ili doministar sporta nije ovako poput Tončija Glavine, prezentacijom i sastankom sa svim važnim faktorima hrvatskog sporta, započeo svoj mandat

Splićanin Tonči Glavina (43), novi ministar turizma i sporta, predstavio se jučer sportskoj javnosti, a nakon toga i sportskoj zajednici okupivši na jednome mjestu predstavnike krovnih sportskih udruženja, nacionalnih i lokalnih sportskih saveza.

– Htio sam da se što prije vidimo i da vas što prije čujem. I bilo mi je važno da se ovaj sastanak održi ovdje u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, u dvorani u kojoj Vlada Republike Hrvatske održava svoje sjednice i donosi odluke – kazao je Glavina, okružen državnim tajnicima za sport Tomislavom Družakom i Josipom Pavićem, dodavši u uvodu još i ovo:

– Od nekih se moglo čuti da se Ministarstvo turizma i sporta bavi samo turizmom pa sam upravo zbog toga prvo organizirao sastanak sa sektorom sporta. Moja je to poruka da sport nije drugi u ovom ministarstvu, nego je, u najmanju ruku, jednako važan kao i turizam. Eto, neki sam dan čak dobio i kritiku da sam u nekim medijima predstavljan samo kao ministar turizma, što je, dakako, više do tih medija nego do mene.

Prije nego što će saslušati predstavnike sportova, ministar Glavina ponudio je prezentaciju, kako onoga što je učinjeno tako i onoga što se planira činiti. A u mandatu premijera Plenkovića sustavno je financirana lokalna sportska infrastruktura s 25 milijuna eura (330 projekata), ali i velika međunarodna sportska natjecanja u iznosu od 43 milijuna eura (140 natjecanja) pa će tako Hrvatska u sljedećoj godini biti domaćin svjetskim prvenstvima u rukometu i hrvanju. A za sportske građevine od nacionalnog interesa kao što su stadion u Maksimiru i na Poljudu osigurano je 27 milijuna eura.

Pohvalio je ministar prethodnu Vladu i zbog izravnog financiranja sporta djece ii mladih do 18 godina iz državnog proračuna sa sedam milijuna eura kao i izdvajanje za nacionalne stipendije za vrhunske sportaše (2500 stipendija) koje godišnje iznose četiri milijuna eura, koliko iznosi i zbroj trajnih naknada za trenere i sportaše.

– Zbog EU regulative financirati sport iz europskih fondova je najteže pa smo tu morali biti kreativni i našli način, a ulažemo u sportsku infrastrukturu tako da je ona u funkciji turizma, u što je uloženo 37,2 milijuna eura. Upustili smo se i u digitalizaciju procesa u sportu, što iznosi 1,5 milijuna era – kazao je Glavina ističući i Višegodišnji financijski okvir.

A on bi u drugoj polovini 2024. godine trebao polučiti 40 milijuna eura za sportsku infrastrukturu. VFO podrazumijeva i uključivanje u sport djece i mladih u riziku od socijalne isključenosti (19 milijuna eura) te jačanje kapaciteta u sportu osoba s invaliditetom.

– Naši glavni ciljevi za mojeg mandata bit će poboljšanje sportske infrastrukture, nastavak sustavnog financiranja krovnih sportskih udruženja, jačanje lokalnog sporta i donošenje nove strategije.

Nakon ministrova izlaganja nazočnima su se obratili i predsjednica Nacionalnog vijeća za sport Danira Nakić Bilić, glavni tajnik HOO-a Siniša Krajač, predsjednik Paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić te predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić. A onda su riječ dobili svi nazočni da u kratkim crtama kažu što ih muči iz perspektive sportova koje predstavljaju.

– Lijepa je to gesta novog ministra, koji je pokazao volju i želju da nas sve sasluša i ne sjećam se da je neki prijašnji ministar zadužen za sport ili pak doministar na ovakav način započeo svoj mandat. Eto, nama je obećao i doći na četvrtu utakmicu finala doigravanja između Splita i Zadra – primijetio je Nikola Rukavina, predsjednik Hrvatskoga košarkaškog saveza a nešto slično kazao nam je i Vladimir Bregović, predsjednik Hrvatskog hrvačkog saveza.

– Bilo mi je važno čuti inicijative koje dolaze s terena, da poslušam ove ljude i doznam kakve su potrebe njihovih sportova – kazao je ministar. Govoreći ministru, u svojem je istupu jedan od najkonkretnijih bio predsjednik Hrvatskog atletskog saveza Ivan Veštić.

A njemu, i ne samo njemu, pomalo smeta ideja o gradnji nogometnih arena bez atletskih staza, što možda ima smisla u zemljama u kojima je nogomet industrija, ali ne i u Hrvatskoj, koja u gradnji sportskih objekata treba biti racionalnija.

– Nemam ništa protiv toga da se grade nogometne arene, ali imam protiv toga da nitko pri tome ne spominje atletiku. Pa ne može se u milijunskom gradu poput Zagreba sva atletika svesti na stadion Mladosti.

Na ministrov stol zacijelo će s vremenom stići još slične sportske problematike kojom će se morati baviti.

– Imamo mnoge izazove, pa tako i demografske, i duboko vjerujem da je sport odgovor na mnoga od tih pitanja. Jer on nam omogućuje bolje ljude, bolju naciju, bolje zaposlenike i članove društva. I zato svaki mogući iskorak ima puno širi doseg i djelovanje na zajednicu.

Ministar Glavina nije 'padobranac' jer je proteklih osam godina radio u Ministarstvu turizma i sporta kao državni tajnik za turizam, a i, za razliku od jednoga koalicijskog ministra, vrlo dobro zna gdje je i koliko dugo studirao. Završio je poslovnu ekonomiju i marketing (diplomirao i magistrirao) na Wesley Collegeu u američkoj saveznoj državi Delaware.

– Studirao sam u Americi, gdje sam se na sveučilištu bavio sportom, igrao sam američki nogomet i tenis u trećoj diviziji NCAA natjecanja.

Budući da je američki nogomet prilično kontaktan sport, nadamo se i da će kontakt novog ministra s hrvatskom sportskom stvarnošću biti vrlo konkretan.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije