Slave 3. rođendan

Modrić i Kovačić postali su članovi navijača Reala u Hrvatskoj

Navijači Real Madrida iz Hrvatske
Foto: VL
1/8
19.10.2015.
u 15:45

"Ljubav prema najvećem svjetskom nogometnom klubu se ne može opisati riječima. Za njega se navija, njega se redovito gleda na televiziji, on se prati na internetu, čita se u novinama"

Jedan od najvećih i najpoznatijih nogometnih klubova na svijetu, Real Madrid, ima preko sto milijuna simpatizera diljem svijeta, a prije tri godine jedan navijački klub se osnovao i u Hrvatskoj te broji skoro dvjesto redovnih članova. Prije tri godine su dobili i službenu potvrdu o priznanju od Real Madrida i postali su Peña Madridista Real Madrid de Croacia

Sada slave treći rođendan, a ovo je njihova priča o tome kako je sve krenulo...

„Ljubav prema najvećem svjetskom nogometnom klubu se ne može opisati riječima. Za njega se navija, njega se redovito gleda na televiziji, on se prati na internetu, čita se u novinama i ide se po utakmicama. On se jednostavno živi“

Jedne proljetne večeri 2012., prilikom prijenosa polufinalne utakmice Lige prvaka, nas nekoliko hrvatskih Madridista, i prije svega ljubitelja nogometa, došlo je na ideju da osnujemo klub navijača Reala u Hrvatskoj i da okupimo ljubitelje „bijelog baleta“ jer smo znali da nas ima puno, samo što se skrivamo. Nije se dugo trebalo čekati. Otvorili smo facebook stranicu koja danas broji preko dvadeset tisuća čitatelja, internet stranicu sa zadivljujućim brojem posjeta i uvijek najsvježijim vijestima o Realu. Imamo dobar urednički sastav koji svakodnevno pročešlja sve španjolske i europske sportske portale i uvijek prvi prenesemo vijesti. Predali smo sve papire za službenu registraciju  udruge građana i nakon mjesec dana postali smo službeni.

Okupljanja i druženja

Hrvatski Madridisti okupljaju se na gledanju skoro svake utakmice u u centru Zagreba u jednom sportskom baru, a dugoočekivanu La Decimu su burno proslavili na popularnoj 'špici' gdje su organizirali zajedničko gledanje utakmice sa preko sto pedeset Madridista s humanitarnom tombolom na kojoj su skupili više nego simboličan iznos koji je uplaćen za žrtve stradalih od poplava. Okupljanje je prenijela i jedna televizijska kuća u središnjoj informativnoj emisiji.

Ta naša druženja su postala neizostavna. Osim gledanja utakmica igramo i mali nogomet na turnirima navijačkih klubova i na njima smo prikazali Real Madrid u najboljem izdanju te osvojili jedan od turnira.

Nije samo nogomet važan. Prve godine smo bili u Sloveniji na rođendanu njihove Peñe a gostoprimstvo smo im uzvratili sljedeće godine u Zagrebu kod nas. Stvaramo prijateljstva, povezujemo se. Teško je riječima opisati osjećaj kad se nađete na tribini i nakon Realova gola se veselite i grlite s vama nepoznatim ljudima, a opet, znate da su vaši. Mađari, Makedonci, Bugari, Španjolci, Slovenci, Švicarci, Hrvati... Svi smo isti. Svi volimo isto. Svi volimo taj Real. Nije to samo nogomet. To je zadovoljstvo. Odlučili smo svake godine napraviti nekakvo druženje, roštilj, nogomet. Samo da se družimo sa drugim Madridistima. Naravno, razgovori su uvijek o Realu. 

Iako smo i ranije odlazili na utakmice u Madrid i na gostovanja u vlastitom aranžmanu, pretprošle sezone smo prvi put otišli organizirano kao klub. Nažalost, velika potražnja za ulaznicama za to povijesno polufinale s Bayernom u Munchenu nas je spriječila da budemo u još većem broju. No, hrvatska trobojnica se ponosno nosila kroz Munchen a još ponosnije smo dizali ruke u zrak kada bi Španjolci skandirali Davor, Davor Suker i Luka, Luka Modric. 

Utakmica je bila savršena i nismo mogli odabrati bolju utakmicu za naš prvi službeni odlazak. Nažalost, išlo nas je samo pet, ali smo u Munchenu ostali iznenađemi koliko smo Hrvata sreli koji su došli samostalno. A na tribinama nam je bilo svejedno. Svi smo bili u bijelom dresu. Svi smo bili isti“ 

Iduća sezona nas je pak odvela u Torino

Koliko je hrvatska Peña ozbiljna i priznata u Madridu govori događaj kada je jedan njihov član posredstvom kluba od Reala kupio ulaznicu za El Clasico samo tri dana prije utakmice, a poznato je da su ulaznice rasprodane tjedan dana ranije i na crno su dostizale iznose kao jedna i pol hrvatska plaća. Kada je taj član došao u Real po svoju ulaznicu, dočekan je kao da je neka poznata osoba. Ulaznicu je podigao u jednom od klupskih ureda a ljubazne djelatnice su čak skinule kalendar sa svog zida i poklonile mu ga.

Nedavno je i najpoznatiji španjolski sportski dnevnik AS objavio članak o njima kada su Luki Modriću i Mateu Kovačiću uručili počasno članstvo u njihovom Klubu navijača. Često ih ljudi pitaju kako to da navijaju za neki strani klub a oni objašnjavaju da uz Real navijaju i za „svoj“ klub u Hrvatskoj. Ima ih Boysa, Torcide, Armade, Kohorte, ali svima im je zajednički nazivnik Real Madrid. Kada se gleda Real, nema razgovora o domaćem nogometu. U budućnosti planiraju odlaske na utakmice u Madrid barem jednom godišnje, a uz to i odlazak na jedno od gostovanja Reala u Ligi prvaka uz neizostavna druženja, nogomet, roštilj, humanitarne akcije...

>>Modrić se vratio na travnjak, izgleda kao da je ozljeda već iza njega!

Komentara 3

ŠP
šponko
19:21 19.10.2015.

Sve čestitke navijačima Reala --Hala Madrid !!

JU
jureknez26
21:00 19.10.2015.

j.... v.... real

CA
Catalonia
17:43 19.10.2015.

wtf real?????? kakav real???? kakve su to gluposti????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije