Ukrajinski hrvači i karataši

Mogli su dobiti utočište u Hrvatskoj, ali uzeli su oružje u ruke: "U pitanju i život naših obitelji"

Foto: Reuters
1/8
14.03.2022.
u 07:00

- U pitanju je budućnost tvoje zemlje i to su najveći mogući ulozi i to u noćnoj mori u koju je nemoguće vjerovati. Doista je teško opisati razinu terora koji je zavladao Ukrajinom.

Među olimpijskim pobjednicima i svjetskim prvacima koji brane Ukrajinu, uz boksača Usika, Lomačenka i braće Kličko, spremni su položiti život za domovinu i najbolji tamošnji hrvači i karataši. A najpoznatiji među njima je Žan Belenjuk (31), olimpijski pobjednik iz Tokija (87 kg) u grčko-rimskom hrvanju, ujedno i prvi tamnoputi ukrajinski parlamentarac, dijete Ukrajinke i pilota iz Ruande (koji je studirao u Kijevu).

Belenjuk je ovih dana dao intervju za engleski dnevnik Guardian u kojem ističe:

– Kada u sportu izgubiš borbu, uvijek postoji sljedeći dan, no u ratu možeš umrijeti svaki trenutak, a nije u pitanju samo tvoj život nego i životi članova tvoje obitelji. U pitanju je budućnost tvoje zemlje i to su najveći mogući ulozi i to u noćnoj mori u koju je nemoguće vjerovati. Doista je teško opisati razinu terora koji je zavladao Ukrajinom.

Tri pištolja i granata u uredu

Tako govori Belenjuk koji u svom radnom stolu, u uredu u parlamentu, ima tri pištolja i granatu jer su jača oružja potrebna onima na prvoj crti bojišnice. Priznaje da nema vojnog iskustva, ali ako ruski ubojice dođu po njega – a oni imaju listu onih koje moraju smaknuti – on za taj trenutak želi biti spreman.

– Čuli smo da Rusi žele smaknuti predsjednika države i određeni broj članova parlamenta jer žele na vlast dovesti lutku na koncu koja će provoditi njihove naredbe. No, ja sam iz Kijeva i ne idem nikamo, baš kao ni moj predsjednik. Isto tako, imam neke prijatelje među sportašima iz borilačkih sportova koji su otišli u sigurniji dio zemlje, a znam i neke koji nisu pokazali nikakve znakove agresije a sada su na frontu spremni na sve. Nikad ne znaš kako će tko reagirati na rat sve dok se to i ne dogodi.

A reakcija zbog koje je Belenjuk još više razočaran jest ona od ruskih elitnih sportaša:

– Dva su načina njihovih reakcija. Prvi je potpuna tišina, a drugi je podrška Putinovoj politici i njegovim ubojicama koji razaraju ukrajinske gradove. To je doista razočaravajuće jer ja ovdje govorim o svjetskim prvacima i olimpijcima.

A ti isti, barem oni koji nisu globtroteri poput tenisača, očito žive u medijskoj blokadi.

– Ruska propaganda širi priču o tome da je Ukrajina rasistička zemlja i da su crnci zlostavljani, a ja sam najbolji primjer da to nije istina i da sam u ovoj zemlji, osim što sam postao član Parlamenta, ostvario sve svoje sportske snove.

A Belenjuku i drugim najboljim ukrajinskim hrvačima ponuđeno je da sa svojim obiteljima dođu u Hrvatsku, o čemu nam je govorio Anton Đok, trener u hrvatskoj seniorskoj i U-23 reprezentaciji.

– Inicijator te priče bio je izbornik svih reprezentacija Alan Runac koji je pomogao da se u Varaždinskim Toplicama osigura oko 200 ležaja. Čuo sam se oko toga s Belenjukom i njihovim izbornikom Volodimirom Šackihom, no odbili su to jer su patrioti i ne žele napustiti zemlju. Baš kao i srebrni olimpijac iz Tokija do 67 kg Parviz Nasibov. Srećom, poslali su nam 15-tak mladih hrvača i njihove obitelji, njih oko 40-tak. A među njima su i blizanci Čubenko koji su, uoči prvog kola naše hrvačke lige, odradili svoj meč.

Spomenuti Belenjuk, koji se svojedobno fotografirao s Markom Milanovićem, sinom hrvatskog predsjednika i tom se slikom pohvalio ukrajinskom predsjedniku, pobijedio je u olimpijskom polufinalu našeg Ivana Hukleka koji nam je kazao:

– Borili smo se tri puta, a bili smo i na nekim pripremama zajedno pa tako i na našem kampu u Poreču. Belenjuk je vrlo korektan borac, kod kojeg nije bilo prljavština u borbi, a to što je bio olimpijski, svjetski i europski prvak oslikava ga i kao velikog šampiona. A s ovim potezom dokazao je i da je veliki domoljub.

I karatašica brani Ukrajinu

Huklek je u mirovanju i zbog operacije ramena morat će propustiti predstojeće prvenstvo Europe kojem se još jedan olimpijac s operiranim ramenom ipak nada. Riječ je o karatašu Ivanu Kvesiću koji je završio na operacijskom stolu kod istog kirurga (dr. Čičak) i dobro se oporavlja. A upravo nam je Kvesić kazao ovo:

Karate - Men's -75kg Kumite - Medal Ceremony Tokyo 2020 Olympics - Karate - Men's -75kg Kumite - Medal Ceremony - Nippon Budokan, Tokyo, Japan - August 6, 2021. Bronze medallist Stanislav Horuna of Ukraine holds his medal. REUTERS/Annegret Hilse ANNEGRET HILSE
Foto: Annegret Hilse/REUTERS, ilustracija

– Čuo sam da su u rat otišli Stanislav Horuna i Halina Melnik. Za ostale ne znam pa tako ni za moj velikog rivala Valerija Čobotara.

Melnik je brončana s posljednjeg SP-a (do 68 kg), a Horuna je aktualni europski prvak (iz Poreča) i brončani s Olimpijskih igara (do 75 kg). A riječ je i o velikom rivalu brončanog s EP-a Enesa Garibovića koji kaže:

– Horuna me u Poreču dobio u polufinalu i postao europski prvak. Čuo sam se s njim kada je započela invazija na Ukrajinu i tada sam mu rekao da mi se javi ako planira slati obitelj izvan zemlje. Riječ je o vrlo komunikativnom sportašu najvišeg ranga, istinskoj karataškoj zvijezdi. Znam da je veliki domoljub, što se može vidjeti i po njegovim statusima na društvenim mrežama. Taj nikad nikome nije dao da bilo što kaže protiv Ukrajine.

>>> Rusi ne prestaju sa žestokim napadima

Komentara 4

Avatar petrolio
petrolio
08:53 14.03.2022.

Slava ukrajinskim herojima koji brane svoju zemlju i EU od ruskog zla!

NN
novo nenormalni
09:01 14.03.2022.

Vjerojatno po uzoru na naše sadašnje političke vođe u vrijeme rata.

Avatar Uzdanica hbz
Uzdanica hbz
09:12 14.03.2022.

A što je sa onim "SIROTANIMA"koji su pristigli u Europu sa najmodernijim mobitelima....ratni dezerteri.....a pogledajte što su ljudi i što je ljubav za svoju domovinu i obitelj.Izvukli obitelj i nazad u borbu,a ovi klošari razbijaju i bahate se po Europi.Sve pokupiti i izbaciti ih nad zemljama iz koje su pobjegli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije