Bodo/Glimt

Mogući Dinamov protivnik: Još 2017. igrali su drugu ligu, a prvi uspjeli velikom Mourinhu utrpati šest golova

UEFA Europa Conference League -  AS Roma v FK Bodo Glimt : Quarter Final Leg One.  14 april 2022
Foto: Marco Iacobucci / ipa-agency.net
1/3
02.08.2022.
u 14:05

Prođe li Dinamo Ludogorec u trećem pretkolu Lige prvaka, posljednja prepreka na putu do elitnog natjecanja bit će im norveški Bodo/Glimt ili litavski Žalgiris iz Vilniusa.

Hrvatski prvak Dinamo saznao je potencijalne protivnike u play-off Lige prvaka. Naime, prođe li bugarski Ludogorec u trećem pretkolu, posljednja prepreka na putu do elitnog natjecanja bit će im norveški Bodo/Glimt ili litavski Žalgiris iz Vilniusa.

Žalgiris je momčad koja prema Transfermarktu vrijedi 6,80 milijuna eura, 2020. i 2021. bili su prvaci domaćeg prvenstva i ne bi trebali raditi probleme u Europi. U momčadi imaju i tri Hrvata - Petra Mamića, Josipa Tadića i Tomislava Duku.

No, zanimljivija je mnogo priča kluba Bodo/Glimt kojeg su svi dobro upoznali prošle sezone kada je izborio četvrtfinale Konferencijske lige.

Norvežani su tada postali prvi klub iz svoje zemlje u četvrtfinalu jednog europskog natjecanja nakon 23 godine. A onda su i posramili velikog Josea Mourinha i njegovu Romu pobjedom od 2:1. Portugalski stručnjak u drugoj je utakmici slavio 4:0 i prošao dalje, ali Bodo je i dalje ostao dobra priča. 

Pa i zbog toga što je prije toga već napravio istu stvar. Naime, u trećem kolu Konferencijske lige Romu je pobijedio 6:1. Portugalski trener doživio je tada najteži poraz bogate trenerske karijere jer vodio je Benficu, Porto, Chelsea, Inter, Real Madrid, Manchester United, Tottenham... i nitko mu nikad nije zabio šest golova. Bodo jest. 

Klub je to iz grada Bodo koji broji nešto više od 46.000 stanovnika, a nalazi se na sjeveru Norveške.
Zanimljivo, još 2017. igrali su drugu ligu, u prvu su se vratili 2018. i završili na 11. mjestu. Samo dvije godine kasnije Bodo/Glimt uzeo je naslov prvaka, a obranio ga je 2021. 

Ono što oni njeguju je slaba politika kupovanja, ne troši se puno na pojačanja, ni transfere. Uzdaju se u svoju školu nogometa i igraju u sustavu 4-3-3 s visokim presingom i naglaskom na napad.

Danas je to momčad koja prema Transfermarktu vrijedi 17 milijuna eura, prosjek godina igrača joj je 23,6 i ima svega sedam stranaca i pet reprezentativaca.

Najjače ime im je Ola Solbakken koji se procjenjuje na dva milijuna eura.

U norveškom su prvenstvu trenutačno treća momčad na tablici. 

Dodajmo, ako Dinamo prođe Ludogorec i izbori play-off Lige prvaka igrat će protiv jednog od navedena dva protivnika, no ako ne prođe igrat će doigravanje za Europsku ligu, a potencijelni protivnici su mu isti - norveški Bodo/Glimt ili litavski Žalgiris iz Vilniusa.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije