UTAKMICE BEZ GLEDATELJA?

MUP će imati ovlasti uskratiti klubovima dozvolu za javno okupljanje

HNS
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/6
08.05.2014.
u 15:54

– Nažalost, HNS ne može primorati vlasnike stadiona da poboljšaju komfor, da obnove stadione i postave krovove. Znamo da nemaju novca za to, ali bilo bi logično osigurati prave uvjete gledateljima – rekao je Vrbanović.

Održan je Okrugli stol pod nazivom "Stadionska infrastruktura i poslovi sigurnosti", na kojem su sudjelovali najviši predstavnici HNS-a i MUP-a te klubova Prve HNL i klubova prijavljenih za licenciju za Prvu HNL, zatim predstavnici Udruge prvoligaša te predstavnici gradova-vlasnika stadiona.

Jedinstveni je zaključak da će se od sezone 2015./16 primjenjivati znatno rigoroznije mjere za dobivanje licencija, pa je stoga naglašeno da se mora modernizirati infrastruktura, ali samo onaj dio vezan uz sigurnost (uvođenje videonadzora, brojači ulaznica...). Novost je svakako da će MUP imati ovlasti uskratiti klubovima dozvolu za javno okupljanje ne budu li ispunjeni svi zadani sigurnosni uvjeti, pa bi se moglo dogoditi da se neke utakmice igraju – bez gledatelja!? Ostalo je tek upitno za koga će se onda igrati taj nogomet...

Kad smo upitali što će biti s komforom gledatelja, izvršni predsjednik HNS-a, Damir Vrbanović, ovako je odgovorio:

– Nažalost, HNS ne može primorati vlasnike stadiona da poboljšaju komfor, da obnove stadione i postave krovove. Znamo da nemaju novca za to, ali bilo bi logično osigurati prave uvjete gledateljima. U ovome trenutku možemo samo poboljšati sigurnost na stadionima – rekao je Vrbanović.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Međutim, jedno je usko vezano s drugim. I kad je ministar Ranko Ostojić govorio kako u Europi gledatelji uživaju na utakmicama, jedan od glavnih razloga za to je, uz sigurnost, svakako komfor na stadionima! I jedno ne isključuje drugo, štoviše...

Stiglo je i pitanje što se to događalo na utakmici Dinamo – Rijeka u Maksimiru, je li točno da su neki gledatelji privedeni zato što nisu sjedili na mjestima za koje su imali ulaznicu? Odgovorio je Ostojić:

– Privedena su 82 navijača zato što su bili izvan svojih sektora. Nije policija to učinila tek tako, nego se pridržavala zakona! Ako u zakonu piše da je to prekršaj, onda je jasno da se mjere moraju primjenjivati – rekao je Ostojić.

I to je u redu. Međutim, te se mjere ne smiju primjenjivati selektivno. Isti zakon, naime, mora vrijediti za sve tribine, a policija je "uredovala" samo na istočnoj maksimirskoj tribini...

Na kraju je predsjednik HNS-a, Davor Šuker, naglasio:

– Težimo tome da više hrvatskih gradova ugosti reprezentaciju, ne samo Zagreb! Ne želimo više plaćati kazne zbog huliganizma, ne želimo biti u društvu Srbije, Turske ili Poljske – sve što se dobro radi u Europskoj uniji, morat će se primijeniti i u našoj zemlji - kaže Šuker.

Komentara 13

DI
diskasting
16:04 08.05.2014.

Osigurati prave uvjete pa po čemu komfor nije jedan od uvjeta vrbanoviću???! represija represija i samo represija budale nikako da shvate da to nigdje više ne prolazi baš zbog takvih odluka ćete imati još više nereda itd itd. napravite više nešto dobro za navijače jadni i bijedni ljudi iz hns skup sa mamićem mrš iz ove zemlje doživotni izgon iz hrvatske!

Avatar cannabinoid
cannabinoid
17:45 08.05.2014.

jos nesto, kad nekome pukne film nakon svjetskog pa nas izbaci iz svh natjecanja (bilo klupskih ili reprezentacije), tko ce onda bit kriv? jedini ali jedini razlog zbog kojeg je neki nas sportski subjekt od samostalnosti naovamo dobio izgon izz europe je dinamo nakon mamicevog ispada u francuskoj.

Avatar prof.baltazar
prof.baltazar
18:23 08.05.2014.

Još jedan u nizu poteza koji ne idu u smjeru zaštite gledatelja na stadionima već interesu Zdravka Mamića i njegova glasnogovornika Davora malog od palube Šukera. Predlažem gospodi Mamić da zatvore Maksimir za gledatelje jer vjerujem da postoji i ta zakonska mogućnost. Recimo bilo bi dobro da povise cijene karata. Evo za zapadnu tribinu neka karta bude 20000 kuna, istok 11500 kuna, sjever 11000 kuna, a jug ionako nije problem neka bude po dosadašnjim cijenama. Sve legalno i sve po zakonu. Jer ovo zamagljivanje situacije gdje porezni obveznici moraju financirati osobnu zaštitu Mamića i obitelji od gledatelja svaki vikend je stvarno katastrofa. Žao mi je jedino što nam od Hrvatske reprezentacije pritiskom na Kovača žele ugurati Dinamove igrače kao u mnogim slučajevima (npr.Halilović) i što je HNS produžena ruka svih ovih pokemona na slici. Kad vi pokemoni jednoga sunčanog dana odete iz nogometa Hrvatske će zaigrati na ostalim stadionima u Hrvatskoj. I Have a Dream...rekao bi Martin Luther King...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije