osamnaest žigosanih

Na Euru 2012. zabranjen ulaz psima, vuvuzelama i WC papiru...

'South Africa fans blow Vuvuzelas inside the Soccer City Stadium prior to kick off Photo: Press Association/Pixsell'
Foto: 'Mike EgertonPress Association/Pi'
1/5
25.03.2012.
u 10:39

Na svim ulazima na stadione u Poljskoj i Ukrajini bit će istaknuto koje se stvari ne mogu unijeti na stadion. Među njima je čak i toaletni papir, jer se organizatori pribojavaju da bi ga navijači mogli masovno u rolama bacati na teren...

Manje od tri mjeseca prije početka EP-a u Ukrajini i Poljskoj, u Varšavi se ne osjeća nogometna groznica kao što se osjećala prije dvije godine u Južnoj Africi prije SP-a, ali bar nećemo slušati vuvuzele na stadionima, piše njemački tjednik Sport Bild.

Vuvuzela je samo jedna od 18 stvari koje su organizatori EP-a uvrstili na popis zabranjenih na stadionu, a tu su još: pištolji i noževi, kišobrani i kacige, pića, pirotehnička sredstva, šprice, zastave veće od propisane veličine (1 metar dužina štapa, 1 cm širina drške), profesionalni fotoaparati, psi, sprejevi, torbice, megafoni, laseri, maske...

Na vuvuzele, one iritirajuće trube koje u Kuils Riveru, predgrađu Cape Towna, i dalje štancaju kao ludi, po četiri u minuti 24 sata na dan, najviše su preklani graknuli Nijemci. Gazda Borussije iz Dortmunda Hans-Joachim Watkze bio je toliko izluđen njihovim zvukom, koji na stadionu u megaorkestru podsjeća na riku krda slonova u jurišu, da je odmah objavio zabranu unosa vuvuzela na stadion Borussije. A njemački izbornik Joachim Löw tijekom turnira je zavapio: \"Kad bi to bilo moguće, ja bih vuvuzele odmah ukinuo!\". Objasnio je da mu je pri toj buci bilo nemoguće davati savjete igračima. Hm, s obzirom na to da su Nijemci igrali briljantno i da su na kraju došli do bronce, možda to i nije bilo loše.

Zabranom je najviše razočaran izumitelj vuvuzele Neil van Schalwyk koji je 2010. branio svoj proizvod: \"Vuvuzela je u južnoafričkom nogometu ono što je kobasica u njemačkom!\". Očito su kobasice u prednosti u Ukrajini i Poljskoj.

No, ako je situacija s vuvuzelama jasna, mnogima je čudno kako se na popisu zabranjenih našao i toaletni papir. Objašnjenje je da bi ga navijači mogli u rolama bacati na teren. Mislilo se na sve, pa i na veličinu zastava koje se smiju unositi kako ne bi ometale nečiji pogled na teren.

Zabrana ulaska psima djeluje logično, no neki bi se mogli naći pogođeni. Primjerice, engleski napadač Wayne Rooney koji je kupio svog francuskog mastifa za 1200 funti, a još je 10.000 uložio u podno grijanje da njegovom ljubimcu i pudlima supruge Coleen bude toplo za šapice. I sad ne mogu uživo gledati kako Wayne zabija na Euru...

Ključne riječi

Komentara 2

MM
mad max
12:55 25.03.2012.

Vuvuzelama triba zabraniti,ne moguce je biti prisutan tim trubama! A sto se tice pascadi ima vecih psina na stadionu od pravih dzukela!!!!!!!!!!!!

SE
serđo
07:47 26.03.2012.

I slovencima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije