PINOCHETOV TRAG

Na travi bila linija smrti s koje se nitko nije vratio

Čile Copa America
Foto: Reuters
20.06.2015.
u 23:07

Na stadionu se sada pjeva od sreće, a nekad se pjevalo prije no što bi se čuo rafal

Vriskovi od sreće, pljesak i delirij desetaka tisuća navijača odzvanjaju kvartom Ñuñoa s obližnjeg Nacionalnog stadiona (Estadio Nacional) u čileanskom gradu Santiagu. Na njemu je svečano otvoreno Južnoameričko nogometno prvenstvo (Copa América) te će se ondje igrati sedam utakmica i finale 4. srpnja. Stadion je svojevrsna kopija Olimpijskog stadiona u Berlinu, a poznat je po tome što su na njemu Brazilci 1962. osvojili drugi naslov svjetskog prvaka, no taj je travnjak, prvenstveno, mjesto boli, patnje, prolivene krvi i smrti...

Ne može se ni izgovoriti

U vrijeme kada su general Augusto Pinochet i njegova vojna hunta u rujnu 1973. izvršili puč te preuzeli vlast, kao jedan od logora koristili su upravo taj stadion.

– To što se na tom stadionu događalo ne može se opisati. Bio je sinonim Pinochetova režima – izjavio je jedan od tadašnjih zatvorenika René Castro za New York Times.

Više mjeseci politički su zatvorenici odvođeni na stadion, muškarci su bili zatočeni na travnjaku i tribinama, a žene su zatvarane u svlačionice. Kroz stadion je u osam tjedana prošlo više od 40 tisuća zatvorenika, koliko sada ima mjesta za sjedenje.

– Bile su dvije linije, zvali smo ih linija smrti i linija života. One koji su stajali na liniji smrti, više nikad nismo vidjeli – ispričao je Adam Schesch, Amerikanac koji se u to doba slučajno našao sa suprugom u Čileu.

– Bio sam zatočen iza betonskog zida, a do mene su dopirali glasovi ljudi koji su pjevali. Uslijedio bi zvuk rafala, a trajao bi otprilike 45 sekundi. Kasnije bi sve utihnulo – ispričao je Schesch u intervjuu za "Independent" 1998. godine. Njega su sa stadiona izvukli zaposlenici američke ambasade.

Ubijeno 3197 zatvorenika

Početkom 90-tih, nakon kraja Pinochetova režima, otvorene su grobnice te je otkriveno da su mnogima osakaćene ruke i noge, što govori da su na stadionu zatvorenike prije smrti strašno mučili. U njegovo vrijeme, tvrde Čileanci, ubijeno je 3197 ljudi, a njih 41 na tome mjestu.

>> Henriquez igrao u visokoj pobjedi Čilea, Ekvador iznenadio Meksiko

Komentara 6

DU
Deleted user
00:13 21.06.2015.

Imamo i Mi naših ''stadiona'' po Banovini za koje nitko nije odgovarao a čudimo se i divimo tuđim zločinima a ne rješavamo one počinjene u našim dvorištima od tzv.JNA i dojučerašnjih ''komšija''.

DU
Deleted user
00:09 21.06.2015.

Tako je bilo i kod nas kada je jugoslavenski komunistički režim u pogonima bivše tvornice cipela ''Borovo'' izmasakriralo i pobilo na stotine građana Vukovara bez suda i da bi prikrilo tragove zapalili i srušili tvornicu.Sve je to učinila zločinačka tzv.JNA u ime tzv.Tita, tzv.partije, tzv.Jugoslavije, tzv. bratstva i jedinstva.Počinitelji nikad nisu odgovarali za taj zločin a za tijelima ubijenih još se traga.

DU
Deleted user
00:17 21.06.2015.

Što je sa krvavim tragovima onog diktatora i razbojnika tita i njegove naci-komunističke partije? kad će se procesuirati njihovi zločini?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije