FINALE ROLAND GARROSA

Nadal po rekord, Nole po broj jedan

nadal, đoković
Foto: Reuters/PIXSELL
08.06.2014.
u 10:00

Nadal: Favorit sam jer će biti vrućina, a onda će loptica odskakati baš kako ja želim.

Ako je svaki finale, osobito na velikim turnirima poseban, ovaj današnji u Roland Garrosu teniski svijet očekuje s posebnim uzbuđenjem. Rafael Nadal i Novak Đoković, prvi i drugi tenisač svijeta, u izravnom dvoboju odlučuju ne samo o pobjedniku Otvorenog prvenstva Francuske nego i o broju jedan svjetskog tenisa. To je i najpravedniji, iako samo privremeni rasplet ovog epskog rivalstva.

Novak prebacio pritisak

Rafa i Novak sučelit će se 42. put, a Španjolac vodi sa 22-19 u pobjedama. Čak 21 put odlučivali su o pobjedniku turnira, no u finalnim je mečevima Srbin nešto uspješniji – vodi sa 12-9. Prema broju međusobnih sučeljavanja 28-godišnji Nadal i godinu dana mlađi Đoković daleko su nadmašili sva prijašnja rivalstva iz tzv. Open ere (od 1968. godine). Ivan Lendl i John McEnroe sastali su se 36 puta (21-15 za Lendla).

Loše je za Đokovića to što je izgubio svih pet dvoboja na Roland Garrosu (2006., 2007., 2008., 2012. i 2013.). Lani je do njihova susreta došlo u polufinalu, da bi Nadal u finalu bio bolji od sunarodnjaka Davida Ferrera. Nadal lovi deveti Roland Garros, Grand Slam turnir na kojemu je dosad doživio samo jedan poraz (od Soderlinga 2009.) uz 65 pobjeda (98,5 posto), dok se Đoković bori za svoj prvi zemljani naslov u Parizu, čime bi kompletirao svoju Grand Slam kolekciju.

– Zbog tih rezultata na Roland Garrosu Rafa je svakako favorit ovdje. No ja igram dobro i ona pobjeda u finalu turnira u Rimu daje mi samopouzdanje. Nadal je veliki borac i znam da me očekuje fizički zahtjevan meč. No već sam bio u takvim situacijama i znam kako se trebam pripremiti taktički, fizički i emocionalno da u nedjelju pružim svoj maksimum – napomenuo je Đoković nastojeći prebaciti pritisak na velikog rivala. No on se ne da:

– Čini se da će vremenski uvjeti biti kao u polufinalu (prilično toplo, nap. a.), a to meni odgovara. Moji udarci imat će više spina, loptica će više odskakati i forhendom ću lakše kontrolirati situaciju. Morat ću biti agresivan. Novak je dobio naša posljednja četiri susreta i znam da jako želi osvojiti ovaj turnir. To je veliki motiv, ali i veliki pritisak – uzvratio je Nadal.

Jasno je da će veliki suparnici u nedjelju igrati barem tri meča: jedan, koji je već počeo prije susreta, drugi za vrijeme igre i treći, taktički, između poena.

Nema prijenosa na HTV-u

Ako Nadal i ove godine osvoji Roland Garros, postat će prvi tenisač kojemu je to uspjelo pet puta zaredom. Zasad ih je Španjolac spojio dva puta po četiri (od 2005. do 2008. i od 2010. do 2013.), a isto je pošlo za rukom i legendarnom Björnu Borgu (od 1978. do 1981.) koji je osvojio šest Garrosa.

Na veliko iznenađenje ljubitelja tenisa HTV neće prenositi današnji finale (počinje u 15 sati). Potražite Eurosport...

>>Šarapova osvojila Ronald Garros

>>Gulbis: Šteta, Novaka su slava i novac promijenili

Komentara 1

Avatar rajetin
rajetin
10:42 08.06.2014.

Idemo, Nole!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije