Najveći derbi

Najveći Dinamovi aduti su stranci, Hajduk vode dečki od 18 i 20 godina

Henriquez Angelo
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
03.12.2015.
u 20:00

Prosjek igrača Hajduka je 22,3 godine, dok dinamovci imaju 24,4. Plavi puno više vrijede po Transfermarktu (59 naprema 26 milijuna €).

Dinamovo iskustvo, kvaliteta i stranci ili Hajdukova mladost začinjena dišpetom... Ako se gledaju klupski proračun, kvaliteta igrača, rezultati, statistika, sve je na Dinamovoj strani i pitanje pobjednika u derbiju već je riješeno. No nogomet je čudna igra, ovaj Hajduk pod ravnanjem Damira Burića ove je sezone pokazao da se može nositi s momčadi Zorana Mamića. Prvenstvo 2015./16. donijelo je dva neodlučena ishoda u kojima Hajduk nije bio u podređenom položaju.

Zoran Mamić se prevario

Burić je Splićanima donio stabilnost, momčad se ne raspada tako lako, a Dinamo stalno igra s nekom dozom sigurnosti da Hajduk i Rijeka moraju pasti, da neće uspjeti izdržati jaki ritam. Odnosno, Dinamo smatra da će njegova kvaliteta isplivati. Uostalom, prije mjesec i pol dana Mamić je jasno poručio Hajduku.

– Vrlo brzo bit ćemo na uobičajenom odstojanju.

Međutim, ne ide to baš tako, bliži se kraj prvog dijela sezone, Rijeka je prva, a Dinamo tek bod bježi Hajduku. "Uobičajeno odstojanje" podrazumijeva u Mamićevu rječniku desetak-petnaest bodova ispred Hajduka krajem prosinca.

U Maksimiru kipte od želje da slome Hajduk, da pokažu najvećem rivalu gdje mu je mjesto. Mamić ima svoje adute u iskusnim strancima, najčešće ih je sedam-osam (Eduardo, Pinto, Sigali, Taravel, Machado, Fernandes, Soudani, Henriquez) u prvoj momčadi, a od hrvatskih igrača sigurni su Pivarić (26 godina), kapetan Antolić (25) te 20-godišnji Pjaca i Rog. Tih dvanaest igrača plus Goncalo, Matel i Hodžić igrači su od kojih je Mamić slagao momčad. Klinci poput Ante Ćorića i Filipa Benkovića, a tek im je 18 godina, nekako su u drugom planu.

Hajduk pak svoje adute ima u Nikoli Vlašiću i Franu Tudoru, jednom je 18, a drugom 20 godina, a među igračima sa zapaženom minutažom je 18-godišnji Andrija Balić i godinu stariji Elvir Maloku. Hajduk najčešće igra s postavom koja je u prosjeku mlađa od 22 godine i ima tri stranca (Ukrajinac Bilyy, Argentinac Velazquez i Brazilac Jefferson), a tu bi bio i Kamerunac Ohandza da nije stalno ozlijeđen.

– Rad, rad i rad, idemo iz utakmice u utakmicu, stasavamo – Burićev je osnovni postulat rada.

Hajduku u odnosu na Dinamo nedostaje iskustvo, tek je zadnja linija Kalinić, Velazquez, Milović, Bilyy, Milić na prosjeku od 25-26 godina, ali i oni su dosta mlađi od Dinamovih Eduarda (33), Machada (29), Sigalija (28), Taravela (28), Soudanija (28), Fernandesa (27), Goncala (29). Kada je slagao momčad za novu sezonu, Damir Burić imao je najviše primjedbi baš na to neiskustvo. Posebno jer je u sezonu ušao s Tudorom (19) i Pejićem (20) na bočnim pozicijama. Vrlo je brzo uvidio da će ga zadnja linija dovesti u nepovoljan položaj, vapio je za pojačanjima pa mu je sportski direktor Goran Vučević doveo Velazqueza i Milića.

Treneri učili na greškama

Kada je stabilizirao taj dio momčadi, onda je i Buriću bilo lakše slagati igru prema naprijed, koja može lakše otrpjeti mlađe igrače. Nešto slično shvatio je i Zoran Mamić, koji je zamislio forsirati Filipa Benkovića na stoperu, ali onda je uvidio da mladog igrača mora postupno uvoditi jer su rezultati, posebno na gostovanjima, izostali.

>>Dinamo poručio Torcidi kako se mora ponašati ako želi na Maksimir za derbi

>>Dinamo govori istinu. Ne boji se on Hajduka, nego - Rijeke

Komentara 11

MA
Marsijanac.
20:48 03.12.2015.

Do sad je Dinamo igrao na 3 kolosijeka a Rijeka i Hajduk na 2. No od iduce srijede i to ce se promjeniti . Kladim se da ce na kraju sezone Dinamo bjezati najblizem konkurentu barem 10 bodova.

DH
dalibor.hren
21:39 03.12.2015.

Jel to Maršić bolestan?

DO
dommar36
22:00 03.12.2015.

a ciji si glavni aduti chelsei..man.citiyu....realu...psg ..??? domaci decki?????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije