Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OHRABRUJUĆI PODATAK

Napadači vatrenih imaju najbolju klupsku statistiku od 2014. Dalić ima jednog zlatnog džokera na klupi

storyeditor/2024-05-27/PXL_161020_30510575.jpg
Sanjin Strukic/Pixsell
28.05.2024.
u 07:00

Za usporedbu, isti ovaj trojac skupa je išao i na posljednje Europsko prvenstvo 2021. godine i u klupskoj sezoni koja je prethodila tom turniru postigli su zajedno 51 pogodak: Budimir 12, Petković 14, Kramarić 25.

Jesmo li ponekad podcjenjivački nastrojeni prema napadačima koje izbornik Dalić okuplja za velika natjecanja? Nekako se kontinuirano provlači teza da Hrvatska nema središnje napadače za vrhunske domete, a opet – oni nas svojim izvedbama u dresu vatrenih stalno demantiraju.

Evo podatka koji izbornika uoči Eura u Njemačkoj može ohrabriti: tri špice – u koje smo uključili i Kramarića – postigle su u protekloj sezoni zajedno čak 53 pogotka; Budimir i Petković po 18, Kramarić 17 pogodaka!

Za usporedbu, isti ovaj trojac skupa je išao i na posljednje Europsko prvenstvo 2021. godine i u klupskoj sezoni koja je prethodila tom turniru postigli su zajedno 51 pogodak: Budimir 12, Petković 14, Kramarić 25.

Proširimo li sliku i na prethodna velika natjecanja na kojima je Hrvatska nastupila, ni na jednom od 2014. godine nije imala tako efikasne napadače. Primjerice, uoči SP-a 2018. godine Mandžukić, Kramarić i Kalinić zajedno su na kontu imali samo 29 pogodaka, uoči Eura 2016. četvorka Kramarić, Čop, Kalinić i Mandžukić postigla je 52 pogotka, a brutalne brojke uoči SP-a u Brazilu 2014. imali su Mandžukić, Olić, Jelavić i Eduardo: skupa su zabili 70 golova! A i s takvim kvartetom u kadru Hrvatska nije bila prošla skupinu.

GALERIJA VL doznaje: Vatreni je na pragu povratka u Maksimir

storyeditor/2024-05-27/PXL_161020_30510575.jpg
1/5

Ante 17 u Primeri

Proteklu je klupsku sezonu doista na poseban način obilježio 32-godišnji Ante Budimir, naš drugi najstariji napadač na velikom natjecanju još od 2022. godine kada je Šuker nastupio na SP-u s 34 godine. Budimir je u španjolskom prvenstvu, koje će možda imati europskog prvaka, postigao čak 17 pogodaka, po čemu je petoplasiran u Primeri, te je svojim učinkom nadmašio puno zvučnija imena, poput Marokanca En-Nesyrija (16) iz Seville, Francuza Griezmanna (16) i Španjolca Moratu (15) iz Atletica... Sjajni Budimir postigao je 37 posto pogodaka Osasune u španjolskom prvenstvu i da nije propustio pet utakmica u travnju i svibnju, vjerojatno bi konkurirao za titulu najboljeg strijelca u Španjolskoj. Ovako je ta nagrada pripala Ukrajincu Dovbyku iz Girone s 24 pogotka.

Bruno Petković za Dinamo je također postigao 18 pogodaka, od toga 11 u SuperSport HNL-u, čak sedam manje od vodećeg strijelca lige, Argentinca Miereza iz Osijeka, ali Bruno je svome učinku pridodao i devet asistencija, a osobitu vrijednost imaju njegovi pogoci Hajduku na Poljudu, Rijeci na Rujevici, Betisu u Sevilli i dva PAOK-u u Zagrebu. Dakle, obojica naših golgetera i zapravo klasičnih špica – jer to Kramarić nije – imaju kontinuitet zabijanja ili u jakoj europskoj ligi ili u europskim utakmicama, odnosno presudnim nacionalnim derbijima.

VEZANI ČLANCI:

I opet, s obzirom na ime suparnika na startu Eura, možda nijedan od ove dvojice aseva neće zauzeti startnu poziciju protiv Španjolske. Podsjetimo načas kako je izgledao sastav Hrvatske u posljednjem ogledu s furijom, 18. lipnja 2023. godine u Rotterdamu: Livaković; Juranović, Erlić, Šutalo, Perišić; Brozović, Modrić, Kovačić; Mario Pašalić, Kramarić, Ivanušec. Na klupi su tada ostale tri špice, Petković (koji je ušao u drugom poluvremenu) te Musa i Beljo.

Godinu dana kasnije, karte će najvjerojatnije biti podijeljene na vrlo sličan način, moguće uz samo jednu, najviše dvije-tri promjene: Stanišić će zauzeti poziciju desnoga, Gvardiol lijevoga braniča, a Erlić i Pongračić natjecat će se za mjesto u zadnjoj liniji, u kojoj je nedodirljiv Šutalo. E sad, iako to vjerojatno ne laska ni Budimiru, ni Petkoviću, oni u ovom slučaju – kada je s druge strane jedna od najjačih europskih selekcija i kada je važno samo ostati neporažen – ulaze u kategoriju najvitalnijih džokera s klupe. Utakmice s Brazilom u Kataru ili s Nizozemskom u Rotterdamu ogledni su primjeri Petkovićeve maestralne snalažljivosti u toj ulozi.

Zlatni džoker Borna

Jednako tako upotrebljiv može biti i Ante Budimir, klasični igrač šesnaesterca, čija je briljantna reakcija u utakmici s Armenijom bila presudna za plasman na Europsko prvenstvo.

Kad smo već kod ključnih igrača iz drugoga ešalona, uz Petkovića i Budimira, tu spadaju i Borna Sosa, koji će uskakati na lijevog beka nakon Gvardiola, te Lovro Majer – violina veznoga reda predodređena za dvojnika Modrića ili Kovačića.

Ključno će pitanje ovih priprema biti – koliko može izdržati, podnijeti, pridonijeti Ivan Perišić? Donedavno ključni igrač, a sada objektivno i dalje igrač koji još od rujna prošle godine nije odigrao nijednu ozbiljnu utakmicu. Volja, želja, htijenje, požrtvovnost i posvećenost nikada nisu bili sporni, ali što je nakon višemjesečnog oporavka ostalo od Ivanove moći? •

Komentara 1

BI
billynik
08:16 28.05.2024.

Tko misli a sto sugerira autor teksta da protiv Spanoljaca igraš bunker i ostaneš neporažen je totalno u krivu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije