HEROJ ULICE Na današnjem derbiju oživljava uspomena

Navijači odaju počast Rudiju

00sport-txt.jpg
import
12.05.2006.
u 18:48

Veliki hrvatski navijač i BBB. U čast i spomen bojnik Rudi Kolak”, taj 30-metarski transparent koji se na sjevernoj tribini Dinamova stadiona vijorio 8. listopada lani, na kvalifikacijskoj utakmici Hrvatska – Švedska, danas će BBB-ovci ponovno razviti na utakmici Dinamo – Hajduk. Tako će odati počast legendarnom hrvatskom tigru, heroju ulice Rudolfu Kolaku.

– Na utakmice je počeo ići sa 13 godina s društvom iz Dubrave. Bilo nas je posvuda po bivšoj Jugoslaviji a najgore batine dobivali smo u Osijeku.

Dinamo prije svega
Milicija nas je ubijala batinama, ali on je Dinamo volio više od svega – prisjeća se Goran Kovač, koji je s Rudijem počeo ići na utakmice 80-ih godina. Desetljeće poslije, prije točno 16 godina, 13. svibnja 1990. Rudi je ušao u legendu. Dinamov stadion bio je poprište jednog od najkrvavijih masovnih obračuna navijača i milicije na ovim prostorima. Prije početka utakmice Dinamo – Crvena zvezda delije su srušile dio ograde na južnoj tribini i navalile na malobrojne Dinamove navijače. Sjeverna tribina, na kojoj je bila većina BBB-ovaca, u tom je trenutku proključala.

– Rudi je bio među prvima na ogradi. Kada su srušili ogradu, počeo je rat. Iznosili smo dečke u nesvijesti s terena – sjeća se Rudijev mlađi brat Marijo. Godinu nakon navijačkog, Rudi je krenuo u pravi, rat za obranu domovine.

Prošao sva ratišta
Prošao je sva ratišta, kući se vratio nakon Oluje. Preminuo je premlad, s 39 godina, od srčanog udara 30. travnja 2005. godine u Puli, gdje je nakon rata živio sa suprugom i dvije kćeri. Finale prvoga memorijalnog turnira u čast Rudija odigrat će se sutra u 15 sati u dvorani Pešćenica.


Fajterski duh sa stadiona – u rat

Prošao je bojišta diljem Hrvatske: od Erduta, Dalja, Aljmaša, Stare i Nove Gradiške do Okučana. Sudjelovao je u osnivanju 1. bojne, Tigrova, gdje je postao zapovjednikom 3. satnije. Odlikovan je nizom medalja i priznanja. – Rudi i njegovi dečki BBB-ovci fajterski duh sa stadiona prenijeli su na ratište – priča Rudijev suborac brigadir Ivan Rašić.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije