RAZGOVOR

Ne namještamo Hajdukove utakmice

14.12.2001.
u 00:00

* Mislim da je ključna ta prva utakmica s Meksikom, u njoj moramo pobijediti. Ali i to to nije odlučujuće. Najvažnije je da se u Japanu dobro zabavimo, da uživamo u nogometu i pokažemo svijetu što sve znamo i možemo. A imamo i danas reprezentaciju koja može zadiviti sve

ZAGREB - Alena Bokića uhvatili smo telefonom u šetnji Midllesbroughom. Momčad je dobila slobodan dan, a i vrijeme jučer nije bilo tipično za Otok.

- Već je pet dana sunčano. Malo hladno, ali vrlo lijepo. U Engleskoj mi je ovaj dio godine najljepši - kaže Boka.

Međutim, jutro mu je malo pomutio hrvatski tisak u kojem je pronašao i neke ružne stvari o Hajduku, odnosno o igračima koji su ljetos u poljudski klub uložili novac.

- Čitam svakakve laži. Najprije piše da smo uložili dva milijuna DEM, a uložili smo - tri. Dalje vidim da smo u Hajduku samo zbog osobne koristi. Da imamo postotak od transfera svakog igrača, da krojimo cijelu politiku kluba. To nema veze sa zdravom pameću. Od trenutka kada smo ušli u Hajduk otišao je samo Mate Bilić, a nas nitko ništa nije pitao. Njegov odlazak u Španjolsku bio je posljedica zatečenog stanja i sve da smo i htjeli, nismo mogli ništa napraviti.

Ne trgujemo igračima

- Ipak, Bilić i Štimac imaju menadžerske ugovore s nekim igračima?

- Slaven ima ugovor s dvojicom ili trojicom, a Štimac samo sa Srnom. No, oni su te ugovore sklopili prije ulaska u Hajduk. Ali, ključno je to što u ugovorima s igračima jasno piše kako se dijeli kolač pri njihovu odlasku u inozemstvo. Dio dobiva klub, a oni privatne menadžere namiruju od svog dijela. Jedina je istina da smo u Hajduk ušli kako bismo pomogli klubu. I novcem, i znanjem.

- U Hrvatskoj je posljednjih dana top-tema i vaš suvlasnički odnos s kladionicom Sport-TIP. Potpredsjednik Vlade Linić tvrdi da je to jedan od razloga lošeg stanja u našem nogometu?

- Dobro, Štimac igra u Hajduku i suvlasnik je kladionice, a Linić misli da to nije u redu. O tom se može raspravljati. Međutim, kako je netko zamislio da mi namještamo Hajdukove utakmice? Meni bi to kao ulagaču u Hajduk bilo suludo. Namještamo da Hajduk dobije ili izgubi, a cijela država to zna. Pa mi bismo u tom slučaju bili pravi dobrotvori, jer bismo pomagali narodu koji bi uvijek znao hoće li Hajduk dobiti ili izgubiti. Ma ne mogu takve izjave ni prožvakati, a kamoli ih ozbiljnije shvatiti.

- I vaš novac u Hajduku posljednjih dana ne stoji najbolje. Ispali ste u Kupu, u prvenstvu Zagreb bježi punih sedam bodova, a svi dvoje može li Bilić biti trener ili ne?

- Sve to nije ništa dramatično, jer do kraja prvenstva ima još dosta kola. Bilić je, pak, nešto drukčija priča. Objektivno, on se mora nositi s mnogo problema. Uložio je u Hajduk, a kada je, praktički preko noći, postao trener, počele su sve te negativne priče. Sa svime time nije se lako nositi, ali svatko od nas je različit. Nikada ne bih želio biti na Bilićevu mjestu, ali on možda može sve to prebroditi. Tada bi to bio pun pogodak za Hajduk, jer dobili bismo sjajnog trenera koji nas ništa ne bi stajao.

Ne mogu se zamisliti bez nogometa

- Pokaže li se Bilić pravim izborom, možda će uskoro kao Hajdukov trener na raspolaganju imati i Bokšića?

- Ne vjerujem u takav rasplet. Zašto? Uživam u Engleskoj. Dobio sam slobodan dan, a željan sam treninga. Prije dvije godine mislio sam se ostaviti nogometa, a sada ne mogu zamisliti život bez njega. Zato želim igrati još dvije ili tri godine. Ubilo bi me da se oprostim, a onda da razmišljam o tome kako sam mogao još igrati. Doista uživam u svakom danu koji provedem na travnjaku.

- To će najviše obradovati izbornika Jozića?

- Opet mi o Svjetskom, a ono je tako daleko. Sada mislim da je ključna ta prva utakmica s Meksikom, u njoj moramo pobijediti. Ali i to nije odlučujuće. Najvažnije je da se u Japanu dobro zabavimo, da uživamo u nogometu i pokažemo svijetu što sve zanmo i možemo. A imamo mi i danas reprezentaciju koja može zadiviti sve. Doista, uopće nismo loši...

R. Šola

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije