KOMENTAR SITUACIJE

Nelogično je da Bilić vodi Hajduk. Ulovljen je u lažima, a samo se pokrio ušima i šuti

Bilić Gattuso Kalinić
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
1/6
16.09.2024.
u 09:29

U sadašnjoj krizi upravljanja sve je više onih koji izgovaraju nešto o čemu se godinama nije smjelo ni šaptati. A to je pitanje treba li Hajduku za ozbiljan rezultat ipak ulazak ozbiljnog investitora kroz dionice koje sada drži Grad Split

Kad nogometni trener svom predsjedniku poruči da je lažov, a pritom se predsjednik samo nemoćno može pokriti po ušima i odšutjeti, onda znate da u tom klubu nešto ne štima. A baš to dogodilo se Hajduku u turbulentnom proteklom tjednu. Pobjeda protiv Dinama usred Maksimira (1:0) isprala je donekle gorak okus dvorskih borbi koje su se vodile preko tjedna, no Gattusova presica na kojoj se, s pravom, razračunavao sa svojim predsjednikom, pokazuje da neke stvari u Hajduku ne funkcioniraju kako bi u uređenom klubu trebale. Jer, kakvi su to čelnici Nadzornog odbora, odnosno kakav je to predsjednik kada si dopušta da vlastiti trener obriše pod njime? Povucimo paralelu i zamislimo da Jakirović tako obriše pod sa Zajecom! U sadašnjem, hijerarhijski sjajno posloženom Dinamu, tako je nešto nemoguće čak i zamisliti. A Gattuso je, koliko god njegov čin bio iskren i vjerojatno ispravan, pokazao da apsolutno ne poštuje klupsku hijerarhiju.

Pobjeda i prestizanje Dinama na ljestvici HNL-a vratili su pozitivu u Hajduk, no problemi u upravljačkim strukturama samo su gurnuti pod tepih. Povjerenje između trenera Gattusa i predsjednika Bilića više se nikada neće vratiti. Bilić će samo čekati prvu lošiju seriju Gattusa kako bi mu uzvratio za poniženje nakon derbija, no trenutačno ruke su Biliću vezane, jer Talijan je s pravom postao miljenik navijača, koji mu sada itekako drže stranu. I vjerujte, kada bi Bilić ili Nadzorni odbor sada odlučili smijeniti Gattusa, navijači bi izašli na ulice.

Bilić je zauvijek ostao bez autoriteta i nelogično je da takav čovjek predvodi Hajduk. Osim što je povjerenje u njega izgubio trener, sigurno nije omiljen ni među igračima nakon što je Kalinić nabrojao kojih se to igrača pokušao riješiti i kako je ružno govorio o Livaji i Lovri Kaliniću. Bilićev problem je i to što je već nekoliko puta ulovljen u lažima. Nedavno je poručio kako novca nema, a samo četiri mjeseca prije rekao je da se budžet neće smanjivati, dapače, čak će se i malo povećati u novoj sezoni.

No, unatoč tome što Biliću malo tko vjeruje, sigurni smo da ga Nadzorni odbor neće smijeniti, iz razloga što bi njegovom smjenom nesposobnost potvrdio i sam Nadzorni odbor. Jer, kakav bi to NO bio da u tjedan dana smijeni sportskog direktora i predsjednika u koje se na početku sezone toliko kleo.

Kalinić je možda zaslužio otkaz na mjestu sportskog direktora, možda zaista nije bio dorastao tom zadatku, no bivši napadač Hajduka nije se sam postavio na tu poziciju. Netko je odlučio da on postane sportski direktor, a ti isti ljudi, prije svega predsjednik i šef NO-a, za to bi trebali i sami odgovoriti, odnosno krenuti istim izlaznim putem kao Kalinić. Sada je na potezu udruga Naš Hajduk koja Pavelina može smijeniti putem referenduma, a nakon toga novi NO mogao bi smijeniti Bilića.

Mnogi se ovih dana pitaju i je li model upravljanja Hajdukom dobar, odnosno sve više se preispituju i donedavno nedodirljiva udruga Naš Hajduk. Je li baš idealan model u kojem na kraju glavnu riječ imaju petorica članova Nadzornog odbora? Petorica koja, kako se to sad pokazalo, postavljaju i smjenjuju trenere, sportske direktore, predsjednike. Način upravljanja koji promiče Naš Hajduk donio je čudesnu atmosferu, rasprodane stadione, ali ne i rezultate, odnosno titule. I zato je sve više onih koji izgovaraju nešto o čemu se dosad nije smjelo ni pričati. A to je pitanje treba li Hajduku za ozbiljan rezultat ipak ulazak ozbiljnog investitora kroz dionice koje sada drži Grad Split. Naravno, pritom bi navijačima bilo nužno ostaviti dosad otkupljene dionice kao jamac da se u Hajduku više nikad neće dogoditi one pojave zbog kojih je udruga NH i nastala.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Votum separatum
Votum separatum
11:23 16.09.2024.

Zašto samo Pavelina smijeniti? Pa cijeli NO je nakupina ničeg! ... I još zabraniti pristup Hajdukovim prostorijama Pavasoviću, Ivoševiću i Laliću! Ukinuti sektu Naš Hajduk u potpunosti!

Avatar fidelio
fidelio
10:10 16.09.2024.

Kako ono bješe... psi laju dok karavane prolaze...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije