UDARNI SASTAV ZA BEČ (20:45)

Nema ni Petkovića ni Kramarića, Dalić opet mijenja prvu špicu: Evo tko večeras predvodi Hrvatsku

Zagreb: Trening hrvatske nogometne reprezentacije
Slavko Midzor/PIXSELL
25.09.2022.
u 12:01

Zlatko Dalić najavio je izmjene u udarnom sastavu za večerašnju utakmicu u Beču (20:45).

Veliki hrvatski dan u Beču! Na stadionu Ernest Happel, u bečkome parku Prater, hrvatska nogometna reprezentacija u nedjelju od 20.45 protiv Austrije igra odlučujuću utakmicu za prvo mjesto u skupini Lige nacija. Vatreni bi pobjedom potvrdili plasman na završni turnir, a remi, pa čak i poraz odgovarao bi nam ako Danska ne pobijedi Francusku na svome Parkenu u Kopenhagenu.

Još od Europskog prvenstva 2008. i utakmice Hrvatska – Turska u Beču ne pamti se takav interes navijača za jednu utakmicu vatrenih u gostima. Tada se, uoči te rijetko viđene drame na Prateru, reporter austrijske televizije ÖRF u program javio riječima: 'Dobrodošli u Beč, glavi grad Hrvatske!'. Tada je na stadionu Ernst Happel bilo barem dvadeset tisuća hrvatskih navijača, a toliko ih se očekuje i danas.

>> VIDEO: Legenda Austrije hrvatskih korijena prije bitke u Beču: Vastić otkrio zašto nije zaigrao za Hrvatsku

To ipak nije rekordan desant hrvatskih navijača na neki stadion u inozemstvu. Zauvijek će vjerojatno ostati nedostižna brojka od čak šezdeset tisuća Hrvata na utakmici odigranoj 13. lipnja 2006. godine Hrvatska – Brazil, na Olimpijskom stadionu u Berlinu.

U Beču se ovoga puta sprema fešta nad feštama, euforija kakvu može proizvesti samo hrvatska reprezentacija, kao simbol postojane snage, siline, nadmoći i očaravajućega nogometa.

Plasman na završni turnir Lige nacija bio bi drugi vrhunac ove generacije, nakon srebra iz Rusije, ujedno i najveći uspjeh Hrvatske u ovome natjecanju, u kojemu se natječe krema europskog nogometa, 16 najboljih reprezentacija Staroga kontinenta. Liga nacija zapravo je mini Europsko prvenstvo i osvajanje medalje u tom natjecanju stvar je golemoga prestiža. Do sada su taj privilegij imali Portugalci, Nizozemci i Englezi (2018.), te Francuzi, Španjolci i Talijani (2020).

Hrvatska u utakmicu s Austrijom ulazi kao veliki favorit, ne samo zbog plasmana po Fifi (Hrvatska 15., Austrija 33., nap.a.) i goleme razlike u tržišnim vrijednostima momčadi (Hrvatska 343.40 / Austrija 240.70 milijuna eura), nego i zbog izvrsne forme. Hrvatska tako u posljednja tri nastupa ima tri skalpa reprezentacija iz svjetskoga Topa 10, svladavši dva puta Dansku, i jednom Francusku, i to u razmaku od tri mjeseca. Nikada prije Hrvatska nije ostvarila takav impozantan niz pobjeda nad momčadima iz vrha svjetskoga poretka.

Remek-djelo je to izbornika s već zavidnim kontinuitetom fascinantnih dosega, Zlatka Dalića, pritom – i svakako stimulativno za njega - jedinoga izbornika kojega je šef momčadi Austrijanaca, Nijemac Ralf Rangnick, pobijedio u svojih pet nastupa s reprezentacijom. Vrijeme je uzvrat za osječkih 0:3!

Izbornik Zlatko Dalić, govoreći sastavu, otkrio je kako ne računa na lakše ozlijeđenoga Šutala, kao na oporavljenika Erlića, što otvara prostor povratniku Lovrenu. Bit će to njegov prvi nastup za vatrene ove godine.

Bit će izmjena ik u napadu. Izbornik kaže kako ponekad traži napadača koji može pritiskati zadnju liniju suparnika, a jedini takav u kadru je Ante Budimir, koji je i zaslužio šansu. Upravo je Ante na St. Denisu protiv Francuza bio čovjek odluke iznudivši jedanaesterac kojega je Modrić pretvorio u pogodak za pobjedu 1:0.

Očekivani sastav: Livaković - Juranović, Lovren, Gvardiol, Sosa - Brozović, Kovačić - Majer, Modrić, Perišić - Budimir.

Standings provided by SofaScore

>> VIDEO: Goran Vlaović: Nacionalni stadion je veliki problem, Boban je otkrio da se na tome ozbiljno radi

Komentara 24

BE
Berlioz
12:16 25.09.2022.

Kakav je gušt kad reprezentacija ima takvu igru i rezultate da je počnu podržavati novinari koji su prije podržavali rulju koja je pisala "dabogda sve izgubili"! Kako im je teško progutati žabu a moraju. Usput bio sam u Berlinu na toj utakmici i apsolutno sigurno na stadionu nije bilo 60 000 Hrvata. U gradu da ali na stadionu sasvim sigurno nije bilo toliko jer je bilo puno Brazilaca i Nijemaca.

BU
Bubalamala
13:21 25.09.2022.

Sve bi bilo u redu ali u nedostatku pravog rješenja u vrhu napada moralo se dati priliku jednom od mladih nada !

CE
centirion
17:17 25.09.2022.

Oršić ! Perišić !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije