TEŠKA OZLJEDA

Neymaru se ponovilo Peleovo prokletstvo iz Čilea 1962.

neymar
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
06.07.2014.
u 10:10

Brazilci ostali bez glavne zvijezde, a kada on nije bio u momčadi, nisu mogli pobijediti čak ni Venezuelu kod kuće.

Ako Maradona cijeloga života pamti svoga baskijskoga krvnika Goikoetxeu (1983.), Pele brutalnoga Portugalca Maoraisa (1966.), a Eduardo da Silva drvosječu Martina Taylora (2008.), najbolji brazilski igrač, lakonogi genijalac Neymar, nikada neće zaboraviti koljeno žestokoga Kolumbijca Zunige.

Na žalost cijeloga nogometnoga svijeta, taj jezoviti, zastrašujući Zunigin “malj” smrskao je Neymarov treći kralježak i oduzeo mu dječački san – polufinale, možda i finale Svjetskoga prvenstva. Kakav šok za čudesno nadarenoga nogometaša, ali i za cijelu naciju! Zar je moguće da se to baš sada dogodilo Neymaru!?

Postoji li i promil dobre vijesti u ovom Neymarovu hororu, onda je to potvrda liječnika da ne mora na operaciju te da će se treninzima vratiti za dva mjeseca. Zajedno s Rakitićem u Barceloni zaigrat će tek tamo sredinom rujna, kada već počne Liga prvaka.

Zunigi prijete smrću

– Neymaru će biti potrebno šest do osam tjedana oporavka. Nikakvih popratnih, loših efekata neće biti – rekao je dr. Alexandre Fogasa, stručnjak za ovu vrstu ozljeda, i barem malu umirio naciju.

Vijest su s kakvim-takvim olakšanjem primile i stotine brazilskih navijača koji su molili za svoga idola Neymara ispred bolnice Sao Carlos u Fortalezi.

Svi u brazilskom taboru potreseni su zbog Neymarove drame svjesni da su njegova prodornost, brzina, silina i lucidnost nenadoknadivi.

– Neymar se jako brinuo o sebi, bio je toliko uzbuđen zbog Mundijala, i toliko je značio momčadi. Probat ćemo, bez obzira na sve, postati svjetski prvaci, a titulu ćemo posvetiti njemu – kazao je brazilski napadač Hulk.

Neymarova noćna mora neodoljivo podsjeća na prokletstvo još jedne, najveće brazilske desetke u povijesti. Pele, već tada veliki brazilski heroj, na Svjetskom prvenstvu u Čileu 1962. godine teško je ozlijeđen već u drugoj utakmici turnira. Na prvenstvo je došao s ozljedom prepona, koju je skrivao od izbornika Moreire samo da bi igrao, a onda je koban bio jedan isforsirani šut na utakmici protiv tadašnje Čehoslovačke.

Prepone nisu izdržale, uplakani Pele napustio je momčad do kraja SP-a, a suigrači su mu posvetili naslov svjetskog prvaka, osvojen upravo protiv Čehoslovaka. I Pele je, poput Neymara, tada bio 22-godišnjak.

Četiri godine kasnije, na SP-u u Engleskoj, Portugalac Maorais masakrirao je Pelea i Brazil bez njega nije prošao ni u drugi krug.

Najteže je danas Kolumbijcu Zunigi, državnom neprijatelju u Brazilu, kojem prijete smrću. Igrač je Napolija, a i sam je, zbog teške ozljede koljena, u prošloj sezoni pauzirao čak pet mjeseci. On zna kako je sada Neymaru...

Podržao ga i LeBron

– Uvijek činim sve kako bih pomogao svojoj momčadi, ali nikada moja namjera nije ozlijediti suparnika. Nisam želio ozlijediti Neymara. Bio je to normalan start, obojica smo željeli doći do lopte. Jako mi je žao Neymara i nadam se da će se uz Božju pomoć vrlo brzo oporaviti – kazao je Zuniga.

Brojne su svjetske sportske zvijezde putem društvenih mreža uputile poruke potpore Neymaru: Kobe Bryant, Mario Balotelli, Lionel Messi, LeBron James, Usain Bolt, ali i dvojica suparnika Brazilaca u polufinalu SP-a, njemački reprezentativci Mesüt Özil i Lukas Podolski.

A kako će Brazil izgledati bez Neymara? Možda će ovaj podatak dovoljno ilustrirati: posljednji put kada su istrčali bez njega u domaćoj utakmici, u listopadu 2009. godine, remizirali su s – Venezuelom (0:0).

>> Brazil u šoku, Neymar zbog ozljede propušta ostatak SP-a!

Ključne riječi

Komentara 2

VD
Vojo Dodevski
18:59 06.07.2014.

Ne zelim biti zloban, ali mislim da je genijalni prljavko dobio svoje. Prowsto je nevjuerovatno koliko na momente prljavo u duelima igra Peleov nasledenik. Lakat protiv Modrica, sudac mozda i nije vidio, ali jeste cijeli sviujet, a ipak nije biobio kaznjuen sa mninimum utakmicom neigranuja. Zato je dezurni krivac Rodrigez dobio devet uttakmica i 4 mjeseca zabrane igranja i posjecivanja stadiona, kao poslednj9i krvnik. Jednoi je neshvatljivo: kako tako telesno limitiran Neimar nije svjestan da u takvom prljavom fudbalu, koji prakticira, kad tad mora platiti!?

DU
Deleted user
06:45 07.07.2014.

Neymara mi je zao kao covjeka,ali kao nogometasa nikako,jer on je apsolutno niko i nista u nogometu,samo napuhana prica,koja ne prolazi,pa sigurno je barem 75% bilo boljih i mladih nogometasa na mudijalu u Brazilu,i dobro je sto ce pauzirati,jer postajee sve nestraktivno gledajuc te jadne zvjezde.................

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije