U NOVOM MAXU!

'Nikad nisam mogao suditi derbi jer iza mene nije stajao lobi'

Gerek
Matija Topolovec/PIXSELL
15.04.2013.
u 18:41

Što povezuje Antu Kulušića, Gorana Marića, Brunu Marića i Alena Gereka? Svi su bili prvoligaški suci, ali dijele i isti politički svjetonazor. Priču donosi tjednik MAX!

Zabočanin Alen Gerek (42), bivši nogometni sudac koji od prošle sezone, nakon deset godina, više ne sudi u PHNL-u, kandidat je HDZ-a za gradonačelnika Zaboka na predstojećim lokalnim izborima, kao i 2009. Bio je solidan nogometaš koji je već sa 16 godina igrao za seniore zabočke Mladosti Regeneracije. Priču donosi sportski tjednik MAX!

– Doživio sam 1996. tešku ozljedu, sličnu onoj Eduardovoj. Morao sam prekinuti igračku karijeru. Ipak, nisam se želio ostaviti nogometa, pa sam za vrijeme oporavka učio i položio ispit za suca. Krenuo sam s limačima, ali dobro mi je išlo pa sam već 1997. počeo suditi seniorima – prisjetio se Gerek, koji je i PHNL-u počeo suditi u sezoni 2003./2004.

– Jedina utakmica koju nisam sudio bio je derbi Dinamo – Hajduk, i to zato što je zagorski lobi bio preslab. Ipak, ja sam se bez kluba iza sebe, bez kontrolora i bez ijedne osobe u vrhu HNS-a uspio zadržati na listi prvoligaških sudaca punih deset godina – kaže Gerek i dodaje da mu je najdraže bilo suditi regionalne derbije, bilo slavonske ili dalmatinske, jer su tenzije bile veće.

Ne bih dao crveni karton Naniju

Ne smatra da je hrvatski nogomet močvara i kaljuža, kao što neki tvrde.

– Reprezentacija nam je četvrta na svijetu, naš prvak igra u Ligi prvaka, daleko je to od močvare. Naravno, ima problema na kojima treba raditi i rješavati ih. Najveći je problem infrastruktura, koja je takva da ubija vanjski identitet lige, koja sama po sebi i nije tako loša – objašnjava Gerek i odmah dodaje da nije za regionalnu ligu.

– To je uništilo našu košarku i smatram da bi slično bilo i s nogometom – zaključuje Gerek, kojemu je sudački uzor bio Talijan Stefano Braschi, dok danas najboljim smatra Turčina Çakira... – Na posljednjem EP-u sudio je fenomenalno. I u Ligi prvaka je odličan, ali onaj crveni karton Naniju u utakmici protiv Reala ja ne bih pokazao. To je bilo za žuti – kaže Gerek.

A za što je Gerek davao kartone?

– Nisam nikad, ili toliko rijetko da se ne sjećam, davao kartone igračima ako su me opsovali. Dopuštao sam mušku komunikaciju na terenu i mislim da su me zbog toga igrači cijenili. Mogu doći u bilo koji grad i bilo koji klub, svuda imam prijatelja.

Za sportsku dvoranu u Zaboku

Prestao je suditi zbog političke karijere, a danas je pomoćnik za financije glavnog tajnika HDZ-a, u središnjici stranke u Zagrebu. Kaže da se politikom i počeo baviti velikim dijelom i zbog sporta.

– U politici sam od 2007., a uključio sam se zato što, uz ostalo, u mojem Zaboku nije bilo razumijevanja za sportaše. Vlast baš i nema razumijevanja za sport. Primjerice, imamo uspješan košarkaški klub, ali nemamo sportsku dvoranu. Zbog toga, ali i ostalih razloga kao što je loša gospodarska situacija, učlanio sam se u HDZ, a već sam 2009. bio kandidat stranke za gradonačelnika i na tim sam izborima osvojio 35% glasova. Vjerujem da ću na ovim izborima još bolje proći i da ću dobiti priliku da pokrenemo zabočku gospodarsku zonu, malo i srednje obrtništvo i smanjimo nezaposlenost. Naravno, i da konačno završimo dvoranu – kaže Gerek, koji će ostati u nogometu kao kontrolor.

>> Iz Cibalije tvrde: Stalne sudačke pogreške nisu više slučajne

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije