Derbi krcat strancima

Nikad više Slovenaca nije odlučivalo o prvaku Hrvatske

14.02.2016., Stadion Kranjceviceva, Zagreb - MAXtv prva HNL, 22. kolo, NK Zagreb - GNK Dinamo. Petar Stojanovic. Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
20.02.2016.
u 12:37

Iako je u obje momčadi puno stranaca, najviše je Slovenaca. Tako će Slovenac Matjaž Kek na teren poslati desnog beka Aleša Mejača i Romana Bezjaka u vrhu napada

Kad je osnovana Hrvatska nogometna liga naši su klubovi imali znatnih problema s igračkim kadrom, spas su bili igrači iz BiH, bilo je klasnih igrača kao Edin Mujčin. U to vrijeme nastala je i uzrečica – nema stranca do Bosanca.

Sad je priča ipak malo drukčija, kad se pogledaju sastavi Dinama i Rijeke za nedjeljni derbi, može se reći da ključnu ulogu imaju – Slovenci. Iako je u obje momčadi puno stranaca, najviše je Slovenaca. Tako će Slovenac Matjaž Kek na teren poslati desnog beka Aleša Mejača i Romana Bezjaka u vrhu napada, trenutačno s 11 pogodaka drugog strijelca lige (prvi je Nestorovski iz Intera s 13).

Dinamo daleko od velikana

Dinamo će ih dočekati sa samo jednim Slovencem, ove zime iz Maribora pristiglim Petrom Stojanovićem.

Bilo je dosta slovenskih igrača u našim klubovima i prije, sjetimo se samo Brane Oblaka u Hajduku, Katanca, Židana i Glihe u Dinamu... ima ih i danas, i u drugim našim klubovima, ali u derbiju u kojem se odlučuje o naslovu prvaka nikad ih nije bilo kao sada. Bez obzira na to što Miral Samardžić u nedjelju neće igrati jer ima previše žutih kartona. Dinamo pogotovu, ali i Rijeka mogli bi sastaviti momčadi sa svim igračima iz inozemstva (plavi ih imaju 13, a Rijeka 11) i mnogo je onih koji se zgražaju zbog previše stranaca.

No, danas je tako svuda, više ili manje, i u ligama koje su slične našoj ima mnogo stranih igrača. Uostalom, Dinamo ima samo šest “pravih” stranaca, ostala sedmorica su iz Europske unije i službeno nisu stranci.

Dinamo obično u početnom sastavu ima pet do sedam stranaca, a po tome se ne može mjeriti s grčkim derbijem igranim u prošlom kolu. AEK je s 1:0 pobijedio Olympiakos, do pobjede je došao s osam stranaca u prvih 11 i još su trojica bila na klupi, dok je nedavni suparnik plavih u Ligi prvaka Olympiakos krenuo s deset stranaca i petoricom na klupi. I tko kaže da se stranci ne bore jednako za klub kao i domaći igrači, frcalo je u tom derbiju koji je završen uz tri isključenja.

Nije grčki derbi jedini primjer u kojem klubovi igraju s većinom stranaca. Vidjeli smo nedavno derbi Arsenala i Leicestera, Wenger je poslao samo jednog Engleza na teren, u zapisiniku je bilo 14 stranaca, a Leicester ih je ukupno imao deset (sedam u prvih 11). U derbiju Fiorentine i Intera bilo je slično, Fiorentina je s Kalinićem, a bez Badelja, imala devetoricu u prvih 11 i šestoricu na klupi, Inter s Brozovićem i Perišićem startao je s deset stranaca i još ih je sedam imao na klupi.

Stranac mora biti bolji

Zadnju utakmicu Bundeslige Bayern je igrao sa sedam stranaca, Borussia je počela susret s pet, PSG sa sedam (+4), Monaco s 10 (+2), Barca s osam (+4), Real s devet (+1) stranaca...

Nogomet je biznis, ali i globalno selo. Oni koji imaju novca kupovat će sve bolje igrače. I neće biti pitanje je li domaći ili strani. Uostalom, jedini kriterij morala bi biti kvaliteta, treba igrati onaj tko je bolji. Vjerojatno tako razmišljaju i treneri i ne zanima ih tko ima čiju putovnicu. Doduše, valjalo bi dobro procijeniti igrača kojeg se kupuje, je li doista bolji od onoga koji je već u momčadi. Dakle, ako se dovodi stranac, onda on mora biti bolji od domaćeg igrača.

Ne znamo kako razmišja Zoran Mamić uoči nedjeljnog derbija. Naime, oporavio se Pjaca pa sad ima četiri krilna napadača u konkurenciji za dva mjesta (Soudani, Fernandes, Pjaca i Brekalo).

Fernandes se trudi, Brekalo je mlad, ali vidjet ćemo kako će riješiti dvojbu Soudani ili Pjaca. Alžirac je bio preopušten u igri protiv Zagreba i naljutio Mamića, Pjaca je oporavljenik i odigrao je samo poluvrijeme. Ako je Pjaca potpuno spreman, Soudani bi mogao na hlađenje. No, to su tek detalji, bitno je da oni koji istrče, s bilo kojom putovnicom, u dresu Dinama i Rijeke igraju dostojno borbe za naslov.

>> ‘Mom prijatelju Keku nitko se ne može miješati u posao’

Komentara 3

Avatar EU MOJCA
EU MOJCA
12:51 20.02.2016.

Hrvaška ( obećana zemlja ) - raj za zlovence !

DU
Deleted user
13:38 20.02.2016.

Je, sad naši fanti nemreju u svet ići za koricom kruha, je Hrvaška blizu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije