Boxing Day u prošlosti

Nogometaši su na travnjak dolazili iz puba

Leicester City
Foto: Reuters/PIXSELL
25.12.2015.
u 15:05

U samo 11 dana engleski i škotski prvoligaši odigrat će čak četiri utakmice, sve tradicionalno počinje na Boxing Day, 26. prosinca

Dan nakon Božića, na popularno Štefanje, blagdan Svetog Stjepana, kod nas u nogometnom smislu već tradicionalno obilježavaju četvrtfinalni dvoboji malonogometnog turnira Kutija šibica. A u zemljama Commonwealtha taj se dan naziva Boxing Day...

Što je značenje tog dana? Postoje tri legende, ali nijedna od njih nije potpuno potvrđena. Prva je da su baš na taj dan radnicima isplaćivane u malim kutijicama godišnje nagrade. Druga kaže da se tada u crkvama skupljao novac za siromašne, a treća da se taj dan dijele darovi zapakirani u kutije (box – na engleskom kutija, nap. a.). Jedna im je stvar ipak zajednička: na Boxing Day se ipak nešto dijeli ili poklanja. U Velikoj Britaniji, Australiji, Kanadi i Novom Zelandu taj dan nazivaju i "praznikom kupovanja", počinju veliki popusti u trgovinama i sniženja dosežu i do nevjerojatnih 90 posto!

No, u većini zemalja je dan nakon Božića predviđen za odmor, osim u zemljama Commonwealtha. Pogotovo u Engleskoj i Škotskoj gdje Boxing Day označava početak razdoblja u kojem prvoligaški klubovi u samo 11 dana (do blagdana Sveta tri kralja!) odigraju čak četiri utakmice! U Australiji, pak, kriketska reprezentacija svake godine igra protiv drugog suparnika u Melbourneu, u Sydneyu se održava jedriličarsko natjecanje, a u Kanadi počinje natjecanje mladih hokejaša.

Obiteljski dolazak na stadion

Igrači treniraju na Badnjak i na Božić kako bi spremni dočekali Boxing Day. Ulaznice za utakmice Premijerne lige dijele se tombolom, na Božić cijele obitelji zajedno dolaze na utakmice, posebno raspoloženje prati taj dan, stadioni su puni, ali i okolni pubovi, sve se pretvara u jedinstveni spektakl koji na malim ekranima prati oko milijardu ljudi!

Brojne utakmice odigrane na Boxing Day ušle su u povijest, a posebno se pamti 1963. godina, kad je na deset prvoligaških dvoboja postignuto čak 66 golova, a najveću je pobjedu postigao Fulham svladavši u gostima Ipswich čak s 10:1! Legenda kaže da su nogometaši Ipswicha izravno iz puba istrčali na nogometni teren, a napadač Fulhama Graham Leggat postigao je najbrži hat-trick (tri uzastopna gola) u nogometnoj povijesti, trebale su mu samo tri i pol minute...

Može li Slaven Bilić sa svojim West Hamom baš na Boxing Day prekinuti sivi niz bez pobjede od čak sedam utakmica? Londonski je klub upisao pet remija i pretrpio dva poraza, a u subotu gostuje u Birminghamu, kod Aston Ville koja tavori na dnu ljestvice i ne zna za pobjedu čak 16 utakmica (12 poraza, četiri remija)!

Leicester na Anfieldu

Vodeći Leicester pred teškim je iskušenjem, odlazi u goste uzdrmanom Liverpoolu koji je na gostovanju kod Watforda "progutao" čak tri gola, što je najteži Liverpoolov poraz s novim trenerom Jürgenom Kloppom.

Boxing Day je na Anfieldu uvijek poseban, a bit će tako i sada, 
vidjet ćemo hoće li naš reprezentativac Andrej Kramarić napokon odigrati koju minutu za Leicester City.

>> Englezi drže tradiciju, igraju na Štefanje

Komentara 2

KA
kajinx
17:24 25.12.2015.

...iz puba !!! Samo jako pametni mogu biti u pubu i pisati o pubu. Molim na Hrvatski.

AB
ankl_beni
11:10 26.12.2015.

iz puba, pa tako svaku utakmicu dolaze igraci osijeka, pa neznaju sta je lopta, jedino neznam odakle im sve te pare za klabanje kad nisu dobili placu vec jaaaako jaaaako jaaakoo dugo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije