Hrvat iz Brazila:

Od Kovačića sam očekivao da će prije postati zvijezda, a za vatrene sam jako vezan

storyeditor/2022-02-10/Palmeiras1.jpg
Foto: TOMAŽ SKALE
11.02.2022.
u 15:00

Brazilski Palmeiras, za koji fanatično navija Vladimir Antonio Sesar iz Parane, u subotu s Chelseajem igra finale Svjetskoga klupskog prvenstva. Tata mi je pričao da je Palmeiras 1970. pobijedio Hajduk u Splitu s 3:2, kaže Sesar

Europski prvak Chelsea vjerojatno ima dosta navijača u Hrvatskoj, ne samo zbog Matea Kovačića, dok njegov suparnik u finalu Svjetskoga klupskog prvenstva (subota, 17.30), južnoamerički prvak Palmeiras, među stotinama tisuća svojih pristaša u Brazilu ima i jednoga fanatičnoga navijača - Hrvata.

S Veležom 0:0

On je Vladimir Antonio Sesar, ima 34 godine, živi u Parani i djelatnik je telekomunikacijske kompanije.

- Moja supruga zove se Cristina Steinmetz Sesar, radi kao administratorica u našem restoranu, imamo četvero djece, čekamo peto. Hannah ima 7 godina, Mathea 5, Agnes 3 godine, a Dominik godinu i pol. Peto dijete zvat će se Klara! Moja djeca već znaju navijačke pjesme Palmeirasa, ali i hrvatske nogometne reprezentacije, kao onu 'Bježite ljudi, bježite iz grada...'. Supruga Cristina unuka je Hrvata s tatine strane, a moja majka rođena je u Brazilu, kći je Hrvata koji su došli u Brazil poslije Drugog svjetskog rata iz Slavonskog Broda - počeo je svoju priču Vladimir Sesar.

Kada ste i kako zavoljeli Palmeiras i zašto?

- Možda zato što Palmeiras ima europske, talijanske korijene. Tata ga je zavolio, možda i zato što se prisjetio da je Palmeiras igrao s Hajdukom u Splitu 1970. godine. Iako je pobijedio s 3:2. Ili čak zato što nije uspio pobijediti mostarski Velež igravši 0:0. Sjećam se da je tata jednom s posla donio šal Palmeirasa na kojemu je pisalo: 'Brazilski prvak 1993. godine'. Nije bio bolji trenutak da postanem svjesniji o nogometu i veličini toga kluba koji je deset puta bio prvak Brazila. Prvi put sam na utakmici bio 2011., protiv Sao Caetana. Do tada mi roditelji nisu to dopuštali, smatrajući da je opasno.

Kojega ste igrača obožavali?

- Kad sam bio mali, obožavao sam Edmunda, Roberta Carlosa i, naravno, Rivalda, a kasnije, 1996. godine, kada smo bili 'momčad od sto golova', tada mi je najdraži bio Djalminha. Edmundu je kod mene pao rejting jer je igrao za našega najvećega rivala Corinthians. Kada smo 1999. prvi put osvojili Copa Libertadores, naš najveći idol bio je vratar Marcos, mi ga zovemo sveti Marko, a druga velika zvijezda bio je Alex, koji je poslije igrao za Fenerbahçe. Nakon što je 2014. godine prevladao financijsku krizu i promijenio administraciju, Palmeiras je osvojio sve. Od tada su najveće zvijezde bili Dudu, Raphael Veiga, Felipe Melo te Gabriel Jesus, koji je ostvario najveći transfer, u Manchester City.

Zašto vam je Palmeiras toliko bitan?

- Odgovorit ću rečenicom Arriga Sacchija: nogomet je najvažnija od svih najmanje važnih stvari u životu. To znači da imamo obitelj, Boga i sve ono što svatko za sebe smatra važnim, a od nevažnijih stvari meni je Palmeiras na prvome mjestu. Kad god pobijedi, moje su emocije prema njemu sve jače.

Vladimir se prisjetio jedne anegdote.

- U brazilskom Sao Bernardu 2011. godine održavalo se Svjetsko prvenstvo rukometašica. Tada sam bio ataše hrvatske reprezentacije, pa sam upoznao cijeli stručni stožer i igračice, Penezić, Tatari, Ježić... Poklonio sam im tada po jedan dres Palmeirasa. Nadam se da se one mogu toga sjetiti, odjenuti ga u subotu i navijati za Palmeiras u finalu.

Koliko ste vezani uz hrvatsku reprezentaciju?

- Puno, puno, jako puno. Pratim svaki rezultat, svaki gol, koji su novi igrači, koje su transfere ostvarili hrvatski igrači. Brazilski mediji kazali su poslije SP-a 2018. da će teško Hrvatska 2022. opet imati tako dobru momčad, ali ja se s time ne slažem. Brazilski novinari prate samo transfere iz Brazila u Europu, ali ne znaju dobro kako se naši igrači razvijaju tamo. Recimo, oni ne znaju da je Vlašić otišao u West Ham za 30 milijuna eura, Gvardiol će sigurno biti jedan od najboljih bekova na svijetu, Majer ima sve da postane odličan igrač. Pa Pongračić, Bašić, Brekalo, Oršić, Sučić, imaju dobru budućnost... A osim njih, na SP-u 2022. imat ćemo i Modrića, Perišića. Kad je Palmeiras 2020. osvojio Copu, mislio sam da će trebati godine da to ponovi, a uspio ju je osvojiti i 2021. Tako vjerujem i da će Hrvatska u Kataru biti među osam najboljih, a ne bih se iznenadio ni da opet dođe do finala - ističe Sesar.

Vruća srca, hladne glave

Kako ćete protiv Chelseaja u subotu?

- Chelsea je Premijerna liga, po igračima se ne možemo usporediti, ali Palmeiras može pobijediti onako kako kaže naš trener Abel Ferreira; vrućeg srca, ali hladne glave. Taj naš trener, Portugalac, on samo studira, studira i studira. I siguran sam da ako postoji neki način da pobijedimo Chelsea, taj način on zna. Sve mi se čini da će Abel biti među tri najveća trenera u povijesti Palmeirasa, ako već nije, prvi do Luiza Felipea Scolarija. On ima cijeli klupski proces u svojim rukama: od kuhara i čistačice do igrača, predsjednika, sponzora. Doista nešto novo u odnosu na brazilske standarde - napominje Sesar, koji nam je otkrio i da je Mario Mandžukić bio idol navijača Palmeirasa, željeli su ga vidjeti u zelenom dresu i mnogi su bili razočarani kada je otišao u mirovinu.

Što znate o Mateu Kovačiću?

- Znam, naravno, da je bio odličan već u Interu, a što reći o igraču koji je sve osvojio s Realom, a eto opet sada s Chelseajem. Mislio sam da će Mateo brže postati velika zvijezda, kao Modrić, čak i da će nadmašiti Modrića. Ali igra jako dobro, nema se tu što više reći - kaže Sesar i dodaje:

- Palmeiras ima opasne igrače: bek Gustavo Gomez igrao je u Milanu, i još je mlad, Luan, drugi bek, mogao bi igrati u nekom srednjem klubu u Europi. Piquerez iz Urugvaja vrlo vjerojatno će Europu, mlad je i igra dobro, Danilo je na istoj poziciji kao Kovačić, ima 20 godina, pravi igrač, već ga je tražio Arsenal... Očekujem da će i mnogi Hrvati navijati za Palmeiras u subotu jer imamo jednoga igrača, Benjamina Kuščevića, koji je Hrvat porijeklom. Rođen je u Čileu, bio je kratko i u Dinamu, ali ga Dinamo nije htio... 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije