STVORIO I KONTROVERZE

On je 'Liverpoolov Pep': Dinamu prijeti 'desna ruka' jednog od najboljih trenera na svijetu

Champions League - Sparta Prague v FC Salzburg
Foto: DAVID W CERNY/REUTERS
1/4
23.10.2024.
u 08:00

Početkom ove godine Lijnders se oprostio od klupe Liverpoola baš kad i Klopp te je ovog ljeta u Salzburgu počeo s prvim angažmanom svoje karijere kao glavni trener nekog prvoligaša

Sa suprotne strane Dinamu u današnjem će ogledu trećeg kola Lige prvaka stajati čovjek koji je u jednu ruku dosad imao veliku karijeru, ali isto tako i čovjek čija je karijera u jednom smislu tek na početku. Trener Red Bull Salzburga je 41-godišnji Pepijn Lijnders, Nizozemac koji se profesionalno kao igrač nije bavio nogometom, ali koji je svoju trenersku karijeru počeo već s 19 godina, točnije 2002. godine. Nije ju počeo bilo gdje, već u PSV-u iz Eindhovena kao čovjek zadužen za razvoj mladih igrača u akademiji. Nakon šest godina u Eindhovenu, istim se poslom bavio i u portugalskom velikanu Portu, sve do 2014. godine kad je stigao u Liverpool, prvo kao trener mlađih kategorija, potom kao pomoćnik Brendana Rogersa u seniorima, a nakon toga i kao pomoćnik Jürgenu Kloppu, što je njegov najcjenjeniji rad u životopisu.

Osim kratkog mandata u tadašnjem nizozemskom drugoligašu NEC Nijmegenu, Lijnders je bio uz Kloppa u stožeru Redsa. Dobro je poznato da je legendarni Nijemac dao Nizozemcu velike ovlasti u taktičkim i stilskim zamislima, a s tim je Lijndersovim zamislima Liverpool ostvario neke od najvećih pobjeda, npr. slavlje nad Barcelonom od 4:0 na Anfieldu u Ligi prvaka. Početkom ove godine Lijnders se oprostio od klupe Liverpoola baš kad i Klopp te je ovog ljeta u Salzburgu počeo s prvim angažmanom svoje karijere kao glavni trener nekog prvoligaša.

Champions League - Sparta Prague v FC Salzburg
1/4

Kao trenera Lijndersa najbolje možemo opisati riječju "intenzitet", budući da je tu riječ i sam naglasio u svojoj knjizi "Intenzitet: naš identitet" koja je objavljena 2022. godine. "Pritisnite ih svuda i sa svih strana, pritisnite ih visoko i najvišim intenzitetom, pritisnite ih na nepredvidljiv način", pisao je Lijnders u svojoj knjizi, koja je na kraju stvorila i mnogo kontroverze. Naime, nakon objave knjige Liverpool je ušao u slabiju formu u sezoni 2022./2023., a navijači su za to upravo okrivili Lijndersovu knjigu koja je suparnicima otkrila brojne Liverpoolove tajne.

Njegov se stil igre u Salzburgu, možda poučen tim lekcijama, temelji na polivalentnosti. Iako je intenzitet i dalje glavna misao vodilja, Nizozemac je velike temelje udario u načinu izgradnje napada. Kad je lopta kod vratara, to se pretvara u sustav 4-2-2-2 s 'pravokutnikom' u sredini i špicama koje pozicioniranjem uz aut-liniju nastoje zbuniti suparničke stopere. U drugoj fazi napada formacija se pretvara u 4-3-3 sa širokim krilima, kako njegove postave i službeno izgledaju, dok u posljednjoj fazi nalikuje sustavu 2-3-5, u kojem se bekovi dižu maksimalno visoko, krila ulaze u sredinu te se pokušava stvoriti brojčana nadmoć nad suparničkom zadnjom linijom. S druge strane, Lijndersova obrana često stoji iznimno visoko, što je i uzrokovalo čak 24 primljena pogotka u 16 natjecateljskih utakmica Salzburga pod Lijndersom. Zasad mu se ti rizici u rezultatskom smislu ne isplaćuju, ali potencijal postoji. Pitanje je koliko će nadležni (među kojima će uskoro biti i Klopp) biti strpljivi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije