Cijena operacije bubrega u Njemačkoj

Operacija 50.000 € plus cijena oporavka

30.01.2007.
u 20:28

Dvije najbolje klinike za presađivanje bubrega u Njemačkoj nalaze su u Berlinu i Hannoveru. Posebice je na cijeni berlinska Klinika za kirurgiju Charitu00E9u, u kojoj radi najpoznatiji europski transplantacijski kirurg i direktor te klinike prof. dr. Peter Neuhaus. Na pitanje bi li njihovi stručnjaci, kad bi netko od obitelji Ivana Klasnića zatražio pomoć, pomogli u liječenju, rečeno nam je da bi to vrlo rado učinili.

- Imali smo slučajeva da su nam pacijenti dolazili nakon što prva operacija presađivanja bubrega nije uspjela - rekli su nam u berlinskoj klinici. U obje klinike izbjegli su dati točne podatke o cijenama transplantacije bubrega. Rekli su da to ovisi o brojnim kriterijima. Neslužbeno, uspjeli smo doznati da prosječna cijena transplantacije bubrega stoji 50.000 eura.

U tu cijenu ne ulazi liječenje poslije operacije, koje može koštati od šest do 15 tisuća eura. Tomu treba dodati godišnje troškove dijalize, za koju se godišnje plaća još oko 30 tisuća eura. Njemačka Centrala za zdravstvo i prosvjetu (BZGA) transplantaciju bubrega priznaje u vrijednosti od oko 46.000 eura. Organe za presađivanje, kojima cijene na tržištu variraju, u pravilu plaća zdravstveno osiguranje, ali u pojedinim slučajevima i pacijent. Presađivanje bubrega u Americi puno je skuplje, stoji i do 150 tisuća eura.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije