od 1000 do 14 tisuća eura

Organizatori masovnih gledanja SP-a moraju i platiti

tv
24.05.2010.
u 12:14

Uoči Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi Fifa je odlučila zaštititi ulaganja TV postaja koji otkupe prava na prenose susreta i naplaćivati javna gledanja.

Tako su iz svjetske kuće nogometa odlučili javna masovna gledanja susreta grupirati u komercijalna i nekomercijalna, piše Vjesnik.

Komercijalna gledanja su ona za koja morate platiti ulaznicu za prisustvovanje. Nekomercijalna su npr. gledanja u ugostiteljskim objektima što je u Hrvatskoj posljednjih godina postalo jako popularno.

Zavisno o kapacitetu objekta u kojem se organizira gledanje vlasnicima licencije medijskih prava platiti između 1000 i 14 tisuća eura.

Iako Vjesnik piše kako hrvatski ugostitelji trebaju nabaviti licenciju za prava organiziranog gledanja, Stjepan Balog s HRT-a za Vjesnik je rekao:

- Ugostitelji bi doista morali imati Fifinu licenciju, ali mi nismo tako rigorozni. Doduše, kada bismo se zainatili, mogli bismo ići u provjeru po kafićima, ali to ne radimo. Konkretno, za ovo nas Svjetsko prvenstvo još nitko nije tražio dozvolu. Kada bi netko organizirao masovna gledanja utakmica, primjerice, na Jarunu ili Bundeku, morao bi platiti prema Fifinim pravilima.

Tako da bojazni od dodatnih troškova za vlasnike kafića i restorana nema, iako bi se to moglo promijeniti ukoliko prava na prijenos susreta Svjetskog prvenstva u idućim godinama umjesto javne televizije (HRT) pribavi neka od privatnih TV kuća zbog čega je prvenstveno Fifa i osmislila ovakav sistem.

Ključne riječi

Komentara 4

EU
EUPatriot
14:35 24.05.2010.

Pa to je posebno važno za vas Hrvate jer čete navijači i nogometaši uzajamno mosovno gledati SP preko TV..Kod nas če i nogometaši i mnogi navijači gledati World Cup uživo..

BO
bomba
12:46 24.05.2010.

Ne razumijem. Fifa želi naplačivati već naplaćeno. Ako ja uredno plačam RTV pretplatu i ako mi se na ugostiteljski objekat uredno isporučuje račun za RTV pretplatu i ako je sve izmireno prema RTV-u što ja imam više s tim. Ja hoću da imam signal jer sam ga uredno platio a HRT je uredno platio ili otkupio prava prenosa za RH. Dolazi digitalno doba i ubrzo će nas zadesiti sudbina SAD-a koja za prenos jedne utakmice naplačuje 20 $. Puste ti signal kad utakmica počne i ugase kad završi. Ako ovo bude trend u siromašnim zemljama doći će do zaborava što je nogomet jer nečeš imati priliku gdje gledati i neki novi klinci uzore će imati samo putem tiska. Ovo se Fifa priprema za taj scenarij u budučnosti i hoće da zaštiti TV kuće koje budu imale pravo na emitiranje ovakvih manifestacija. Zamislite u jednom objektu uplati se 20 $ i gleda njih 50-tak utakmicu. Koliko je tu TV kuća izgubila. Još malo naplačivat će nam se što udišemo zrak badava, ako već nisu i to počeli naplačivati.

SJ
Sve je uzalud
13:26 24.05.2010.

Ovo je stvarno presedan, svaki valjda od tih posjetilaca ima doma televiziju koju uredno plaća.Ako je vani nije doma. Kafić isto tako plaća televiziju.Došlo je vrijeme krize i neme novaca. Malo će zemalja ubuduće biti domaćini bilo kakvih velikoh manifestacija pa čak i ako budu organizatori zajedno sa drugim zemljama.To će donijeti debakl sportu i njegov kraj. Neće se nitko pretjerano boriti da bude domaćin. Raja samo šuti. Istu situciju imate i u trgovini danas u Konzuma i sličnim uzimate salatu na komade po dvije kune dogodine na listova isto dvije kune list. A za nekoliko godina kad dođeš na ulaz morat češ dati pet kuna, kada dođeš na frižider opet pet kuna ako ti netko izreže i zamota salamu . Kad dođeš na kasu isto pet kuna za blagajnicu koja ti je ispostavila račun. Zbog toga treba takvog trgovca bojkotirati 2 mjeseca dok na propadne i tako redom dok ne kihnu svi.Zatim će novo osnovani imati blažu i pametniju politiku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije