Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europska uloga u sportu

Osječko-baranjska županija u Bruxellesu predstavljena kao Europska regija sporta 2024.

Osječko-baranjska županija
Foto: Osječko-baranjska županija
1/10
07.09.2023.
u 14:33

Sport kao najveći promotor Hrvatske i nositelj dobrobiti za cijelu zajednicu, osobito mlade, treba biti dostupan svima – zaključak je konferencije

Kako bi dodatno predstavili pozitivne primjere Osječko-baranjske županije u području sporta, zbog čega je Osječko-baranjska županija i proglašena Europskom regijom sporta 2024. godine, zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler u suradnji s Osječko-baranjskom županijom organizirao je konferenciju ‘Europska uloga u sportu’, okupivši brojne sportaše, olimpijce i sportske djelatnike iz Slavonije. Na konferenciji su sudjelovali ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Tomislav Družak, voditeljica Odjela Europske komisije za sport Florencia Van Houdt, proslavljeni hrvatski rukometaš Vedran Zrnić, predstavnici Nogometnog kluba Osijek, Rukometnog kluba NEXE te ostali visoki uzvanici.

Foto: Osječko-baranjska županija

Zastupnik Ressler uvodno je istaknuo kako je sport u Hrvatskoj fascinantan upravo zbog činjenice kako je riječ o državi od četiri milijuna stanovnika čija se glavna sportska infrastruktura bazira na Univerzijadi i Mediteranskim igrama, no unatoč izazovima ostvaruje uspjehe kojima se divi cijeli svijet.

- Od obitelji Kostelić, Goranovog Wimbledona, košarke u Barceloni, rukometa u Atlanti i Ateni, nogometa u Francuskoj, Rusiji i Kataru, do brojnih olimpijskih, svjetskih, europskih medalja u momčadskim i individualnim sportovima - Hrvatska je jedinstvena, europska sportska sila, zemlja koja je u samom vrhu kada se gleda broj olimpijskih medalja u odnosu na broj stanovnika. Moramo ostvariti značajne pomake u sustavnom i dugoročnom ulaganju u sport, s državne i lokalne razine, ali i omogućiti viša ulaganja privatnog sektora, a Europa može imati svoj doprinos, posebice kroz europske fondove - poručio je Ressler.

O važnosti sporta u razvoju i odrastanju djece i mladih govorio je župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, ističući benefite sporta za cijelu zajednicu.

Foto: Osječko-baranjska županija

- Mi koji smo se kroz život bavili sportom znamo koliko nas je sport uspio oblikovati u osobe kakve smo danas. Svjesni smo svega što sport može dati mladom čovjeku, osobito danas u vrijeme brojnih izazova, a često ističem kako sport kroz život može djelovati pozitivno i poticajno i kada zakaže odgoj, škola ili društvo. Upravo to je smisao Europske regije sporta, povećati sportsku aktivnost na području Osječko-baranjske županije, približiti djeci sport i sportske uspjehe kako bi kroz njih naučili najvažnije životne lekcije. Županija je s tim razlogom i povećala ulaganja u sportsku infrastrukturu - istaknuo je župan Anušić, dodavši da su hrvatski sportaši danas najbolja promocija naše države, a mladima poticaj za upoznavanje sa sportom.

Ministrica Brnjac istaknula je svoje zadovoljstvo nastojanjima i uspjesima Osječko-baranjske županije u pogledu razvoja sporta te istaknula načine na koje Vlada RH i Ministarstvo turizma i sporta to osnažuju.

- Pomoć lokalnom sportu dodatno smo osnažili novim Zakonom o sportu i to izravnom pomoći županijskim sportskim zajednicama za sport djece i mladih, odnosno za sportsku opremu i trenere za mlade do 18 godina i za tu smo namjenu ove godine osigurali 3 milijuna eura. Time je Vlada pokazala da brine o aktivnom načinu života svih građana u svim krajevima Hrvatske, a osobito o djeci i mladim ljudima

Foto: Osječko-baranjska županija
koje je posebno važno poticati na bavljenje sportom - istaknula je na konferenciji ministrica Brnjac.

 

Na konferenciji su svoje sportske uspjehe i planove predstavili i predsjednik Rukometnog kluba Nexe Josip Ergović, članica uprave NK Osijeka Valentina Koprivnjak i bivši nogometaš i predstavnik Pannonian Challengea Aljoša Vojnović, a putem video poruke obratili su se i tenisačica Donna Vekić te izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić.

Komentara 1

DU
Deleted user
14:55 07.09.2023.

Osjecko -baranjska zupanija bi morala u glavnom gradu biti predstavljena evropska regija iseljenih Hrvata...bilo bi 10ak puta svrsishodnije...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije