Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRESUDAN FAKTOR

Ovo bi mogla biti velika prednost Hrvatske: Na jednu činjenicu svakako vrijedi skrenuti pozornost

Hamburg: Susret Hrvatske i Albanije u 2. kolu skupine B na Europskom prvenstvu
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/2
22.06.2024.
u 20:15

U talijanskoj prvoj ligi od hrvatske samostalnosti zaigrala su ukupno 93 naša igrača, sada su među vatrenima četiri iz Serie A

Ususret utakmice odluke za hrvatsku reprezentaciju na Euru, dvoboju trećeg kola skupine B u kojem će vatreni 24. lipnja od 21 sat odmjeriti snage s reprezentacijom Italije te tražiti pobjedu, definitivno vrijedi prisjetiti se činjenice da između Hrvatske i Italije u nogometnom smislu ima dosta poveznica. To i ne iznenađuje budući da se mnogi hrvatski igrači nakon igranja na domaćim travnjacima prvo otisnu u Italiju, što zbog činjenice da je riječ o geografski nam najbližoj "ligi petice", što zbog dobro poznatog skautinga talijanskih klubova na hrvatskom tržištu.

Tako su u talijanskoj prvoj ligi, Serie A, od hrvatske samostalnosti zaigrala ukupno 93 igrača, počevši s legendom talijanske lige, bivšim kapetanom Hrvatske Zvonimirom Bobanom u Milanu, potom kultni golgeter Juventusa i Lazija Alen Bokšić, nešto kasnije Aljoša Asanović, Goran Vlaović, Mario Stanić, Igor Tudor, Darijo Srna i brojna druga velika hrvatska imena.

>> Ovako su izgledali mali vatreni prije nego su postali slavni. Neke od njih nećete prepoznati

Hamburg: Susret Hrvatske i Albanije u 2. kolu skupine B na Europskom prvenstvu
1/21

Situacija nije pretjerano različita ni danas. Iako možda nije riječ o glavnim igračima kadra Zlatka Dalića, na popisu za Euro među 26 igrača našla su se četvorica koja igraju u talijanskoj prvoj ligi; Mario Pašalić, Martin Erlić, Marin Pongračić te Nikola Vlašić koji je u međuvremenu otpao zbog ozljede. Po tome je Serie A druga najzastupljenija liga na popisu vatrenih, jedina liga s većim brojem reprezentativaca, njih šest, je HNL. Kad malo detaljnije pogledamo popis Hrvatske za Euro, i ovim spomenutim igračima dodamo igrače koji su tijekom karijere igrali u Italiji, onda se to proširuje na čak 11 igrača (Pašalić, Pongračić, Erlić, Vlašić, Brozović, Perišić, Kovačić, Budimir, Pjaca, Petković, Ivušić). Dakle, 42 posto sadašnjeg kadra reprezentacije jedan je dio svoje karijere proveo na najvišim razinama u Italiji.

Samim time se naši nogometaši odlično poznaju s nekim igračima sadašnjeg kadra Italije. Recimo, Marcelo Brozović i Ivan Perišić se jako dobro poznaju s četvorkom iz Intera; Bastonijem, Barellom, Dimarcom i Darmianom, dok se Mario Pašalić odlično poznaje s prvim centarforom Italije Gianlucom Scamaccom budući da su suigrači iz Atalante, ali i s vratarom Gigijem Donnarummom s kojim je dijelio svlačionicu u Milanu. Ne samo to, gotovo svih ovih 11 naših igrača ima jako dobro razumijevanje postulata izbornika Luciana Spallettija jer su u Serie A redovito igrali protiv njegovih momčadi (Roma, Inter, Napoli). Kad s druge strane pridodamo i igrače koji nisu u sadašnjem kadru reprezentacije (Badelj, Moro, Bradarić...), Serie A je trenutačno od 20 najjačih svjetskih liga druga na ljestvici po broju hrvatskih igrača (9), jedino je ispred njemačka Bundesliga (12).

Što nam svi ovi podaci govore? Teško je obrazložiti korelaciju, ali tko zna, možda je upravo ova bliskost hrvatskih igrača s talijanskim nogometom (koju Talijani baš i nemaju s hrvatskim nogometom i ligama) i razlog zašto nas u osam dvoboja od hrvatske samostalnosti Talijani nisu pobijedili. Neka se taj niz nastavi i u ponedjeljak!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije