STOMATOLOG BIJELIH

Ozljede nogometaša može uzrokovati i karijes

Sven Nedoklan
Ivo Čagalj/PIXSELL
02.12.2009.
u 12:09

Preventivne preglede svih igrača splitskog kluba dr. Sven Nedoklan obavljat će besplatno, a liječiti ih može njihov odabrani stomatolog.

Nije bilo lako dr. Svena Nedoklana, koji je nedavno ponovo postao službeni Hajdukov stomatolog, privoljeti na razgovor. Novi član Hajdukove liječničke službe kaže da mu ne trebaju publicitet i reklama, želi u miru obavljati svoj posao. A zadaća mu je da se brine o stomatološkom zdravlju svih Hajdukovih igrača, od pionira do prve momčadi.

Besplatan rad

– Važno je naglasiti da sve radim volonterski, bez ikakve naknade. Posao mi je da obavim preventivne preglede, a bilo koji mladić kojemu je potrebno liječenje ne mora to učiniti u mojoj ordinaciji. Može ići k svome stomatologu – kaže dr. Nedoklan.

Nije mu to prvi put da je objavio rat karijesu u Hajduku, službeni stomatolog splitskog kluba bio je u drugoj polovici 80-ih.

– Tek sam počeo s pregledima dječaka iz omladinskog pogona kluba, no da se primijetiti da je dentalna higijena bolja nego prije. Svaka čast djeci i njihovim roditeljima – kaže dr. Nedoklan.

Pohvalio je stručni stožer i vodstvo Hajduka koji su shvatili važnost dentalne higijene kod igrača. I najobičniji karijes može kod svakoga sportaša izazvati tegobe.

– Karijes može biti odgovoran za upale u korijenu zuba, što opet uzrokuje smanjeni imunitet. Sve zajedno izaziva patološke promjene na mišićima, ligamentima i zglobovima, radi čega sportaši teže podnose maksimalna opterećenja te su skloniji ozljedama – objašnjava dr. Nedoklan.

Čuo je i za slučaj Allyja Cissokha kojemu je ljetos propao transfer u Milan zbog, objavili su Talijani, loših zubi!

Doprinos velikom klubu

– U velikim se klubovima i te kako vodi briga o tome. Bude li potrebno, obavit ću i dentalne preglede igrača koji budu dolazili u klub, zatraži li to stručni stožer. I ja želim veliki Hajduk, a pridonijet ću tome obavljajući svoje zadaće najbolje što mogu – kazao je na kraju dr. Sven Nedoklan.

aSven Nedoklan je rođeni Splićanin i jako je povezan s Hajdukom. Iako se time ne voli hvaliti, otkrili smo da mu je otac Božo Nedoklan bio član prve Hajdukove momčadi, one iz 1911., te je postigao drugi gol za klub u povijesti. Svenov brat Ozren Nedoklan bio je pak trener bijelih sredinom šezdesetih godina. Ne treba stoga dvojiti da je iskrena ljubav prema Hajduku dr. Nedoklanu usađena u djetinjstvu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije