Najavio utakmicu

Pamić o vječnom rivalstvu: 'Hajduk se nakon dugo vremena približio Dinamu koji prvi put nije favorit'

Dinamo i Hajduk u utakmici Superkupa na stadionu u Maksimiru
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/5
12.07.2023.
u 07:00

"Igor Bišćan jedan je od najvećih dobitaka Dinama. On je toliko hladan i razborit, spreman na svaku situaciju. Bišćan je najveća prednost Dinama", rekao je Igor Pamić

Dinamo i Hajduk 15. će srpnja otvoriti sezonu utakmicom Superkupa. Bit će to osmi sraz u Superkupu između naših dvaju najvećih klubova, drugi uzastopni, a trenutačni omjer je 4:3 u korist Dinama, koji je osvojio sedam trofeja u ovom natjecanju. Hajduk ih ima pet, a Rijeka jedan. Splićani su zadnji put slavili 2005. godine kada su s 1:0 svladali Rijeku. Kada već iznosimo statističke podatke, vrijedi istaknuti da je Dinamo do sada odigrao 13 utakmica u Superkupu, uz omjer od sedam pobjeda, četiri remija i dva poraza. S druge strane, Hajduk je u 11 utakmica slavio triput, pet puta remizirao, a triput izgubio. Spomenimo da su zadnja dva sraza Dinama i Hajduka u Superkupu odlučena nakon izvođenja jedanaesteraca. Oba puta bolji je bio Dinamo. Najbolji strijelci u međusobnim susretima bili su Eduardo da Silva i Ivica Mornar s po tri pogotka. Hajduk ima i jednu pobjedu nad Dinamom nakon raspucavanja jedanaesteraca (5:4), a ona datira iz 1994. godine. Tu je utakmicu igrao i Igor Pamić.

Bit će zanimljivo

– Sjećam se da je na meni bio jedanaesterac, a kasnije smo nakon jedanaesteraca izgubili 4:5. Takve se utakmice ne zaboravljaju, a rivalstvo između Dinama i Hajduka bit će vječno. Bez obzira na kojoj poziciji bile ove dvije momčadi. Kada to ne bude, neće biti ni hrvatskog nogometa – počeo je Pamić.

GALERIJA Dinamo pripreme u Sloveniji završio remijem s praškom Spartom

Dinamo i Hajduk u utakmici Superkupa na stadionu u Maksimiru
1/36

A što Pamić očekuje od najvećeg derbija u subotu?

– Bit će to iz više aspekata vrlo zanimljiva utakmica. Hajduk se nakon dugo vremena približio Dinamu. Zadnji rezultati u prvenstvu sugeriraju da je Hajduk ulovio momčadski štih. S Igorom Bišćanom ima još veći momčadski štih, uz igru na rezultat, posebice što se tiče faze obrane. Prvi put Dinamo nije favorit kao što je to inače bio. To se vidi čak i iz izjava, iz skromnosti u Dinamu i euforije u Hajduku. Očekujem perfektnu utakmicu. Taj Superkup bitan je iz navijačkog aspekta, no iz klupskog nije. Vjerujem da će utakmica biti dobra za gledanje, očekujem spektakl i da bude puno ravnopravnije nego prošlih sezona.

Omjeri su se očito promijenili, kamo nas to vodi u perspektivi kada govorimo o hrvatskom nogometu u idućih pet-deset godina?

– Uh, teško mi je to pitanje. Pa ja sada imam 53 godine, a gdje ću biti za deset godina!? No dobro... Ne možemo znati, sve je to prevrtljivo. Ni Dinamo, a ni Hajduk nemaju privatne vlasnike i tu se svašta može događati. Očekujem približavanje Hajduka Dinamu. To se već dogodilo s Valdasom Dambrauskasom, a s Ivanom Lekom u jednom je trenutku stalo zbog njegova zapadnjačkog sustava iz kojeg je u Splitu došao u potpuno drukčiju situaciju. Međutim, nakon toga, odlično se snašao. On je jedan od rijetkih trenera u Hajduku koji je slabo počeo, a dobro završio. U Splitu je uvijek bilo obrnuto s trenerima. Jako mi je drago što je Hajduk pun samopouzdanja. Ima li dovoljno razloga, to će o tek vidjeti. U tom smislu Hajduk nimalo ne zaostaje za Dinamom, koji je malo sramežljiv. U Dinamu su svjesni da se Hajduk približio i da više nisu ekstradominantni. Dinamo ima sposobne ljude u upravljačkoj strukturi, no teško je ući u klub, posebice nakon Zdravka Mamića. Znam da će me sada zbog ovoga "pljuvati". Igor Bišćan jedan je od najvećih dobitaka Dinama. On je toliko hladan i razborit, spreman na svaku situaciju. Bišćan je najveća prednost Dinama.

VEZANI ČLANCI:

Puno toga odredit će i prijelazni rok u Dinamu?

Dinamu je Superkup nevažan, a Hajduku je iznimno važan kada gledamo iz klupskog aspekta. No iz trenerskog kuta važan je iznimno i Leki i Bišćanu. Naravno da je Dinamu važno što će se događati u prijelaznom roku. Dinamo je već izgubio u jednom segmentu, jer nikoga još nije doveo. A to su imali svake sezone kada su transferima pratili europski trend, pustimo hrvatsku razinu. Ako zadrži sve igrače dok ne prođu kvalifikacije i ako se plasira u Ligu prvaka, moći ćemo kazati da je uspio u svojim namjerama. Bez obzira na to osvoji li sedam ili jedan bod, isti vam je vrag. Nije lako pogoditi s pojačanjima. Slažem se s njegovom politikom. Bolje zadržati momčad ako već ne možeš nikoga dovesti. I pitanje je kako bi se eventualno pojačanje uklopilo – kaže Pamić.

Hajduk je naučio

U Hajduku je isto velika fluktuacija igrača?

– To nikada nije bilo presudno. Bolje dovesti dva prava nego osam, a od toga dva prosječna. Nadam se da je Hajduk naučio. Imaju sjajnog predsjednika, bez obzira na to što tko mislio o njemu, koji se napokon počeo više koncentrirati na Hajduk nego na Dinamo. Imaju trenera koji je iz crne situacije uspio sve pretvoriti u svijetlu perspektivu za sljedeću sezonu. Pitanje je hoće li pogoditi s pojačanjima. Igrači dolaze, a svi očekuju čuda. Sumnjam da Hajduk može dovesti ekstraigrača da odmah bude prevaga, a možda će im to uspjeti...

VEZANI ČLANCI:

Kada se priča o Hajduku, najčešće se poseže za omladinskom školom. Boro Primorac oko sebe je okupio sjajnu ekipu u kojoj su Goran Sablić, Hrvoje Vuković, Toni Golem... Energija je posebna i to će biti presudno za Hajdukove buduće ambicije.

– To je uvijek postojalo. Dinamo je zadnjih godina radio sjajan posao, no Hajduk nikada nije bio daleko. Rekao bih da je po omladinskoj školi Hajduk prešišao Dinamo zadnjih godinu-dvije. Napredak je očit i vidi se rad. Kada ste maloprije spomenuli rok od pet-deset godina, ovo će biti ključan razvojni segment. Važnije od pogađanja s dvojicom-trojicom igrača. Jer, treba dovesti igrača koji u Francuskoj igra pred 30 tisuća navijača, a trebao bi protiv Lokomotive pred 800 ljudi. Sumnjam da će oba kluba imati toliko novca da si mogu priuštiti skupa pojačanja a da ne proizvode igrače iz svog pogona. To je u Hrvatskoj, bez velikog privatnog ulagača, nemoguće – zaključio je Pamić.

VIDEO Igor Bišćan priznao da Dinamo nema kadar: Ovo nije normalna situacija

Komentara 5

EJ
ejStef
07:58 12.07.2023.

Ma nije baš da se Hajduk približio radi rada Hajdukovog vodstva, to je malo pomoglo i malo diglo kvalitetu Hajdukove ekipe, problem je u Dinamovoj upravi, koja je dovela Dinamo u ovu situaciju. Zadnjih godina u Dinamo nije dovedeno niti jedno pojačanje, igrač koji bi mogao igrati u prvih 11, čak nema niti potencijalne zamjene za jednog od ove četvorice koji će otići, kamoli za svih 4... Zato će prvenstvo biti interesantno, Hajduk stvarno ove godine može napasti titulu prvaka. A u Europi, nema nekog prevelikog optimizma za obje ekipe. Hajduk će jako teško do grupne faze natjecanja, Dinamo možda i uspije do LP, prije do EL, no za kasnije sve više liči da će biti kanta za napucavanje.

ML
Mladen70
10:58 12.07.2023.

Hajduk je favorit jer " je u euforiji" !? Pa tako je svako ljeto....

Avatar Dalmatinac1911th_4
Dalmatinac1911th_4
09:43 12.07.2023.

Pila naopako! Hajduk je u lošijoj situaciji pred utakmicu Superkupa. Fali Livaja, nedostaju neki igrači koji su otišli iz kluba, a novi nisu prošli pripreme i teško mogu učiniti razliku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije