Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nema joj ravne

Perković: "Ovo nije ni blizu kraja moje karijere, bacat ću do 42. godine"

storyeditor/2022-07-21/PXL_REU_210722_94746211.jpg
22.07.2022.
u 07:00

– Moja najveća suparnica ove godine bila je Valarie Allman i uspjela sam je pobijediti u njezinu dvorištu. Međutim, nisam očekivala da će nas Kineskinja sve pobijediti - rekla je Sandra.

Sandra Perković još jednom je oduševila svojom izvedbom na velikom atletskom natjecanju. Na Svjetskom prvenstvu u američkom Eugeneu osvojila je srebrnu medalju u bacanju diska sa svojim najboljim ovosezonskim hicem – 68,45 metara.

Prva je bila Kineskinja Bin Feng s hicem od 69,12 metara, a treća je Amerikanka Valarie Allman s hicem od 68,30 metara. Allman je u dvije godine bila nepobjediva na svim natjecanjima. Izgubila je do ovog SP-a samo jednom, od Sandre na mitingu Dijamantne lige u Oslu. Sve je bilo podređeno da na svom terenu osvoji novo zlato. Ali, nije išlo. Kineskinja je u prvoj seriji za 3,12 metra nadmašila svoj osobni rekord i ostavila atletski svijet u čudu.

Pobijedila Amerikanku, ali...

– Moja najveća suparnica ove godine bila je Valarie Allman i uspjela sam je pobijediti u njezinu dvorištu. Međutim, nisam očekivala da će nas Kineskinja sve pobijediti. Ali isto tako drago mi je zbog nje jer je bacila veliki rezultat – rekla je Sandra, kojoj je ovo 12. medalja na velikim natjecanjima.

Nakon četvrtog mjesta na Olimpijskim igrama u Tokiju puno mi znači što opet stojim na pobjedničkom postolju. Uživala sam u svakom trenutku ovog natjecanja, Ovo nije ni blizu završetka moje karijere. Jedva čekam Svjetsko prvenstvo sljedeće godine u Budimpešti pa Olimpijske igre u Parizu. Obećala sam da ću nastaviti karijeru sve do Igara u Brisbaneu 2032. godine – rekla je Sandra i zaključila:

– Jedva čekam da stignem na aerodrom i vidim svoju majku i svoju obitelj.

Sandri je ovo peta medalja na svjetskim prvenstvima i time je postala diskašica s najviše osvojenih medalja. Ispod nje su s četiri medalje ostale Kubanka Yarelis Barrios i Rumunjka Nicoleta Grasu. Jedino nije uspjela po broju zlatnih medalja u povijesti svjetskih prvenstava dostići legendarnu Njemicu Franku Dietzsch, koja ima tri naslova. Zahvaljujući Sandri Hrvatska je na visokom četvrtom mjestu po broju osvojenih medalja u ovoj disciplini. Sandra, odnosno Hrvatska, sada u svojoj kolekciji ima dva zlata, dva srebra i jednu broncu.

Ispred Hrvatske samo su Njemačka, Bjelorusija i Kuba. A kada bismo gledali i mušku konkurenciju, više medalja od Sandre na svjetskim prvenstvima ima samo Lars Riedel – šest, među kojima pet zlatnih. Pet, kao i Sandra, ima Estonac Gerd Kanter. Što se tiče ukupno osvojenih medalja na svjetskim prvenstvima, u svim disciplinama, Sandri trebaju još dvije da bi se ugurala među deset najboljih svih vremena. Tako nešto nije nemoguće jer Sandra je najavila da će se natjecati još deset godina – do svoje 42 godine (op. p. finalistica ovog SP-a Michon ima 43 godine).

Kada se 2009. godine iz Novog Sada javio Ivan Ivančić, nažalost pokojni trener, i rekao da imamo buduću olimpijsku pobjednicu, malo tko mu je povjerovao. U redu, dobili smo europsku juniorsku prvakinju u bacanju diska, ali to u tom trenutku nije bila garancija da će uspjeti u seniorskoj konkurenciji. Bilo je puno takvih primjera u povijesti, u kojima su juniorski medaljaši jednostavno nestali u seniorskoj konkurenciji. No Ivančić je dobro znao što govori, a da se “kuha” nešto veliko s klinkom iz Dubrave, dobili smo potvrdu godinu dana kasnije, 2010., kada je osvojila zlato na seniorskom Europskom prvenstvu u Barceloni.

Od tada pa do danas traje ta nestvarno dobra karijera, karijera u kojoj je osvojeno 12 velikih medalja. Bila bi sigurno medalja više da nije bilo one nesretne šestomjesečne suspenzije zbog dopinga, zbog koje je propustila SP u Južnoj Koreji 2011. godine. Čak su mnogi tada govorili da je to kraj njezine karijere, ali stručnjaci su se još jednom prevarili. Taj događaj bio je samo kraj njezine suradnje s Ivanom Ivančićem, pod čijim je treninzima došla još do europskog i olimpijskog zlata 2012. godine. Ivančiću se san na kraju ostvario, a Sandra je nastavila dalje s novim trenerom, kasnije i životnim suputnikom Edisom Elkasevićem.

Sara Kolak opet u ništa

Imali smo u finalu diska još jednu atletičarku, Mariju Tolj. Ona je osvojila osmo mjesto s hicem od 63,07 metara. Da je čak bacila osobni rekord (64,21), kojim je nedavno osvojila zlato na Mediteranskim igrama, ne bi puno napredovala – bila bi šesta. Tko zna, možda njih dvije uskoro vidimo zajedno ne samo u finalu nego i na pobjedničkom postolju. Prva prilika je za manje od mjesec dana, kada se u Münchenu održava Europsko prvenstvo.

Razočarala je Sara Kolak, koja je imala sva tri prijestupa u kvalifikacijama bacanja koplja, baš kao i lani na Olimpijskim igrama u Tokiju. Šest serija, šest prijestupa na dva velika natjecanja – to nikako nije dobro. A nikad lakše nije se moglo do finala bacanja koplja – dovoljno je bilo baciti 59,07 metara.

Komentara 4

BA
barbalovre
08:44 22.07.2022.

Kakva nam korist od njenog bacanja a troškovi milijunski ? I onda će sa 45 u mirovinu kao doživotni parazit.

SJ
Sivi_Jastreb
07:58 22.07.2022.

Eto britanci znaju sta ce bit za petnest dana.Sto se tice oslobodilackog pokreta u Africi SSSR je podrzava imperijalisti su bili tamo stotine godina ostavili jad i bjedu.Nije ni cudo sto u Juznoj americi nitko ne voli imperijaliste....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije