Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kreće nova sezona

Hezonja je najplaćeniji Hrvat u NBA, evo koliko zarađuje!

Mario Hezonja
Foto: Facebook
1/5
27.10.2015.
u 19:30

Mario po sezoni zarađuje 3,7 milijuna dolara, slijede Bogdanović (3,4 mil.), Rudež (1,15 mil.) i Dukan (525.000)

U noći na srijedu započinje nova NBA sezona u kojoj će prvi favorit za naslov biti ujedno i klub (Cleveland Cavaliers) koji ima najskuplju momčad (95 milijuna dolara). Tako su prognozirali generalni menadžeri svih 30 klubova, a iz ankete proizlazi i to da će MVP sezone biti vođa Cavsa LeBron James.

Curryju bi dali zadnju loptu

Iz zbirne prognoze šefova NBA klubova proizlazi da Cavsi imaju 53,6 posto izgleda da budu prvaci, a potom slijede ojačani San Antonio Spursi (25 posto) i branitelji naslova Golden State Warriorsi (17,9%). Mnogi GM-ovi očito sumnjaju u "Ratnike", jer su na putu do naslova "izbjegli" Spurse i Clipperse, što se očitava i u prognozi za najboljeg igrača sezone. Prošlosezonski MVP Stephen Curry na toj je listi tek peti sa 7,1 posto izgleda, iza LeBrona Jamesa (39,3%), Anthonyja Davisa (25%), Kevina Duranta (10,7%) i Jamesa Hardena (10,7%). Ipak, šefovi klubova najradije bi zadnju loptu dali Curryja, a njegove Warriorse ponudili su kao odgovor na pitanje "koju momčad je najzabavnije gledati".

Kad je u pitanju visina ugovora, "najzabavniju" sezonu imat će oporavljeni Lakers Kobe Bryant jer on će s godišnjom plaćom od 25 milijuna USD biti najbolje plaćeni košarkaš. Samo 110.000 manje primit će Bogdanovićev suigrač Joe Johnson što se, s obzirom na ono što daje, ne može povjerovati. No, stvar je u tome da je Joe šestogodišnji ugovor, koji istječe 2016., potpisao prije pet godina, u naponu snage, pa je zato sada, kada je u padu, ovaj veteran poprilično preplaćen.

Kad smo već kod Brooklyn Netsa, kojima većina NBA prognozera predviđa skromnu sezonu bez doigravanja, dotaknimo se i Bojana Bogdanovića koji bi, jedini među četvoricom Hrvata, trebao startati u prvoj petorci svoje momčadi. Na listi svih NBA godišnjih plaća, među 465 izlistanih igrača, Bogdanović je u gornjoj polovici i s 3,43 milijuna USD zauzima 203. mjesto. Od Hrvata, bolje od Mostarca, plasiran je financijski jedino njegov dubrovački suigrač iz reprezentacije. Mario Hezonja, Orlandov novak, zauzima 196. mjesto s 3,74 milijuna USD. I dok je Bogdanović, nakon dolaska u NBA, pregovarao s vodstvom Netsa, Hezonji su godišnju plaću odredili NBA draft i njegov peti izbor.

Pau najbolji Europljanin

Hezonjin Orlando na začelju je ljestvice momčadskih proračuna. Klub s Floride podijelit će ove sezone igračima "samo" 50 milijuna dolara, a manje od njih na igrače će potrošiti samo Portland (40 milijuna). Na toj listi 19. mjesto pripada Minnesoti od čijih 68,5 milijuna dolara Hrvatu Damjanu Rudežu pripada 1,15 milijuna. Premda tek 340. po godišnjoj NBA plaći, Rudež je za više od sto mjesta iznad Duje Dukana (446.) koji će, ostane li u Sacramentu, dobiti 525.000 u ovoj, i 975.000 USD u drugoj sezoni.

Najbolje plaćeni europski košarkaš bit će Španjolac Marc Gasol s godišnjom ugovorom od 19,7 milijuna dolara, a to se podudara s (pr)ocjenom šefova klubova da je on ovog trenutka uvjerljivo najbolji internacionalac u NBA ligi, i to ispred svog brata Paua Gasola, Dirka Nowitzkog, Tonyja Parkera i Slovenca Gorana Dragića koji se pak u Miamiju izborio za godišnju plaću od 14,8 milijuna.

>>Zaludio NBA skaute: Dragan Bender - novi Toni Kukoč

>>Nakon 10 godina ponovo četvorica Hrvata u NBA ligi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije