STOP NASILJU

Ponovo je učio govoriti, čitati i pisati

12.12.2002.
u 00:00

STOP NASILJU NA SPORTSKIM TERENIMA TOMISLAV SLADOJEVIĆ PODNIO PRIVATNU TUŽBU PROTIV REPUBLIKE HRVATSKE, JER GA JE "NAVIJAČ" POGODIO KAMENOM U GLAVU Kutinjaninu Tomislavu Sladojeviću (25) neki je huligan poslije utakmice Dinamo - Hajduk (1:1) 20. svibnja 1999. godine bacio kamen u glavu. Slomio mu je kost glave, a ona se utisnula u mozak i oštetila mu je centar za govor i motoriku... Onome tko me pogodio mogu samo reći da mu je to bio loš potez. Ne bih htio da se to ikome dogodi. Ne, nisam ljutit na njega. Vjerujem da je on ljutit na sebe, ako je čovjek. Navijačima bih poručio da ne bacaju kamenje - kaže Tomislav

Kamen koji mu je neki huligan bacio u glavu na zagrebačkoj Maksimirskoj cesti poslije utakmice Dinamo - Hajduk (1:1) igrane 20. svibnja 1999. godine, Kutinjaninu Tomislavu Sladojeviću (25) slomio je kost glave. Ona se utisnula u mozak i oštetila mu je centar za govor i motoriku. Nakon po život opasnog ranjavanja i operacije u zagrebačkom KBC Rebro, Tomislav je normalno razmišljao, ali je imao teškoća pri govoru i pokretima, pa je dvije godine ispočetka morao učiti govoriti, čitati i pisati. Te dvije godine izostao je sa studija šumarstva i na kraju ga je, zbog financijskih neprilika, bio prisiljen prekinuti. Ni huligan nije otkriven, niti je Tomislav zbog svega što je trpio i još trpi dobio odštetu.

Tomislava smo odmah nakon ranjavanja posjetili u bolnici i tada nam je ispričao da navija za maksimirski klub, ali nije pripadnik nijedne navijačke skupine.

- Dotad nisam bio ni na jednoj utakmici. Prijatelj Trpimir i ja taj dan razmišljali smo da li da odemo na utakmicu. Bili smo u gradu, pa smo se ipak odlučili za Maksimir. Dok smo se dogovorili i krenuli prema stadionu, utakmica je već bila završila. Mnoštvo se vraćalo Maksimirskom cestom. Nismo bili izdvojeni od ostalih. Okrenuli smo se i vraćali prema Kvatriću. Nismo imali nikakva obilježja. Prijatelj je vidio da je poletio kamen, a poslije mi je rekao da je to bio blok izvučen iz tramvajskih tračnica. Nije vidio tko ga je bacio. Ja se samo sjećam kako sam hodao, a onda sam se našao u Hitnoj.

Petnaest dana Tomislav je bio u bolnici. Nakon izlaska iz bolnice, dvije je godine redovito i često išao na logopedske vježbe i kod psihologa. Osim već spomenutog, imao je problema i s koncentracijom. I dan-danas odlazi liječnicima na razne kontrole.

U međuvremenu je angažirao odvjetnika (kojeg mora platiti) i početkom ove godine podnio je privatnu tužbu protiv Republike Hrvatske, jer je ona odgovorna za sigurnost na ulicama. Prije se tužbu nije ni moglo podići jer se trebalo čekati kraj bolesti. U Općinskom sudu u Kutini nedavno je održana prva rasprava.

- Nikad poslije nisam bio na utakmici, osim na nekoj lokalnoj, ovdje u Kutini. Pametnom je jednom dosta - rekao nam je.

Na pitanje kako se osjeća sada kad u gradu vidi skupine navijača, što bi im poručio, te što misli o huliganu koji ga je ozlijedio, Tomislav je rekao:

- Navijanje je lijepa stvar, ali nasilje nije. Onome tko me pogodio mogu samo reći da mu je to bio loš potez. Ne bih htio da se to ikome dogodi. Ne, nisam ljutit na njega. Vjerujem da je on ljutit na sebe, ako je čovjek. Navijačima bih poručio da ne bacaju kamenje.

- Mediji i država trebali bi se time više baviti, ali ne sankcijama. Mladim ljudima treba pružiti alternativu, da se na drukčiji način mogu izraziti. Jer nasilje je odraz društva. Nije normalno da se ljudi u kulturnom društvu međusobno gađaju kamenjem - zaključuje Tomislav.

Dodao je da je upisao ekonomiju na splitskom veleučilištu i da mu jako treba posao.

- Ako znate za slobodno radno mjesto, javite mi - zamolio je.

A. Kasanić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije