STOP NASILJU

Porezni obveznici platili derbi pola milijuna kuna

10.12.2002.
u 00:00

Dinamo platio 1000 kuna troškova pratnje gostujuće momčadi, suca i delegata, 343 redara, hitnu pomoć i vatrogasce Za osiguranje utakmica 12 londonskih klubova potrošeno je ukupno 7,5 milijuna funti, od čega su klubovi pokrili, za hrvatske okolnosti, "samo" milijun i pol funti

Uza svoju crnu, svaki nogometni derbi ima i svoju stvarnu cijenu, o kojoj se javno u nas rijetko govori. Odnosno, uzima se da je sve samo po sebi razumljivo. Stoga smo na primjeru posljednjeg derbija između Dinama i Hajduka, od javnih službi koje su uključene u organizaciju nogometnih utakmica tražili specifikaciju troškova i tko ih pokriva, klub ili porezni obveznici.

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, za osiguranje posljednjeg derbija u Zagrebu, na kojem je bilo oko 25.000 navijača, angažirana su ukupno 963 pripadnika temeljne, interventne, prometne i kriminalističke policije. K tome, angažirana su i 343 redara, no oni su financijski problem kluba. Od spomenutog broja policajaca, većina je bila iz zagrebačke policije, dok ih je 350 bilo iz drugih policijskih uprava. Za osiguranje područja oko stadiona i u gradu, korištena su ukupno 782 policajca, dok ih je unutar stadiona za vrijeme utakmice bilo 481. Pri tome je dio policijskih snaga izvan stadiona tijekom utakmice korišten za osiguranje unutar stadiona, da bi nakon utakmice bio opet premješten na osiguranje grada. Ukupno je potrošeno, kako je izvijestio MUP, 9481 radni sat, što po prosječnoj cijeni od 43 kune iznosi ukupno 407.683 kune. Tome treba dodati i dnevnice od 150 kuna za 350 policajaca izvan PU zagrebačke, dakle još 35.000 kuna. Po riječima glasnogovornice MUP-a Zinke Bardić, trošak korištenja 161 vozila iznosi otprilike 60.000 kuna. Dakle, organizacija posljednjeg derbija MUP je stajala oko pola milijuna kuna, a od tog iznosa NK Dinamo pokrit će, brojkom i slovom, samo oko 1000 kuna troškova pratnje gostujuće momčadi, suca i delegata!

Javnim troškovima treba dodati i štetu na sedam policijskih automobila, četiri tramvaja, dva autobusa, a oštećeno je i 320 sjedalica na sjevernim i južnim tribinama gradskog stadiona.

Zapravo, pitanje plaćanja troškova zakonom i nije riješeno jer MUP organizatorima nekih sportskih događaja, primjerice utrka ili koncerata, naplaćuje svoje usluge, dok za događaje kao što su utakmice visokog rizika, demonstracije i slična događanja na kojima postoji opasnost od većih nereda, trošak sigurnosti postaje javan. Iako, posebice kad je riječ o klupskim utakmicama, najveću financijsku korist od te gungule imaju upravo klubovi i njihovi igrači, pa zato prije utakmica i potiču napetosti, odnosno, kako je pokazao i posljednji derbi, čak i organiziraju bakljade, što je na međunarodnoj razini nedopustivo i čega se klubovi zbog drastičnih kazna i te kako pribojavaju.

Na temu financiranja osiguranja utakmice pronašli smo zanimljiv napis britanskog lista Observera od 15. rujna ove godine. Naime, govoreći o porastu nasilja i u britanskom nogometu, antihuliganski specijalisti tvrde da je to posljedica toga što klubovi angažiraju manje policajaca kako bi smanjili svoje troškove. Naime, prema britanskim propisima, trošak angažmana policajaca na stadionima snose klubovi, koji imaju i glavnu ulogu pri odlučivanju o broju angažiranih policajaca, dok policija snosi trošak organiziranja sigurnosti oko stadiona, u blizini pubova, stanica i gradskih trgova. Za prosječnih pet sati rada na jednoj utakmici, policijski službenik stoji, prema pisanju Observera, 250 funti. Tako je za jedan britanski derbi, za gostovanja navijača Stoke Cityja bilo angažirano 250 policajaca, ali ih je samo 25 bilo unutar stadiona, pa je od oko 50.000 funti koliki je bio ukupni trošak osiguranja, klub snosio samo trošak od oko pet do šest tisuća funti.

Koliko klubovi inzistiraju na smanjenju troškova govori i podatak da je na jednoj utakmici sa 7500 navijača bilo angažirano samo deset policajaca. Koji, za razliku od zaštitara, imaju ovlast da hapse, nose pendreke za obranu i ipak su dovoljno ludi i znaju kako se suprotstaviti huliganima. Komentator Observera posebice je istaknuo podatak da je engleski šampion Arsenal za sigurnosne operacije snosio trošak od "samo oko 250.000 funti od ukupnih oko 1,25 milijuna funti" koliko je stajalo osiguranje Arsenalovih utakmica u lanjskoj sezoni. Odnosno, to je uključivalo po 40 policajaca na običnim i po 53 policijska službenika na utakmicama visokog rizika. Britanski novinar iznio je računicu prema kojoj je za osiguranje utakmica 12 londonskih klubova potrošeno ukupno 7,5 milijuna funti, od čega su klubovi pokrili, za hrvatske okolnosti, "samo" 1,5 milijuna funti. Britanski policijski čelnici stoga traže da klubovi u većem iznosu sudjeluju u snošenju troškova angažmana policijskih snaga, te poentiraju sljedećim riječima: "Kako klubovi mogu reći da ne mogu u većem omjeru sudjelovati u snošenju policijskih troškova, kada igrače plaćaju 50.000 funti tjedno?! Znači da troše više nego što stvaraju!"

Marinko Jurasić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije