ALPSKO SKIJANJE

Povratak u Europu po formu

01.12.2002.
u 00:00

Kratke skije su bile dosta brze, ali nastavit ćemo ih i dalje testirati sad u Europi, na malo tvrđem snijegu - kazao je Ivica

ZAGREB - Prvi dio hrvatske skijaške reprezentacije vratio se iz SAD-a, Ivica Kostelić i Ana Jelušić sa svojim trenerima i ostalim osobljem vratili su se u Hrvatsku. Nastupi na američkoj turneji oboma nisu bili rezultatski uspješni. Od Ivice se puno očekivalo, no pravi su rezultati izostali. Očekivalo se puno prije svega jer je upravo prošle sezone na toj turneji, tada u Aspenu, Ivica iznenadio svjetski skijaški svijet, sa startnim brojem 64 doskijao je do slalomske pobjede. Prve u karijeri. Pokazalo se da je bila samo uvodna u sjajnu sezonu u kojoj se okitio kristalnim Globusom za slalom.

- Razočaran ovim nastupima? Nisam, ne uopće - tvrdio je Ivica. No, nije bilo lako raspoznati misli li i osjeća doista tako ili pak nudi ironiju. Sigurno je da rezultati nisu bili ni približno na razini njegovih očekivanja.

Na otvorenju sezone u Söldenu veleslalom nije donio zadovoljstvo, u SAD-u je bio blizu puno boljeg rezultata u toj disciplini, ali je druga vožnja odnijela i tu mogućnost. Onda je stiglo i razočaranje u slalomu, u njegovoj disciplini. Ponovno je bila riječ o drugoj vožnji. Jer, prva je bila odlična. Ali tu prvu stazu postavio je njegov trener, drugu Austrijanac Ahn. I u budućnosti bi moglo biti problema zbog načina postavljanja staze.

- Bilo je dosta dobro na toj turneji. Nažalost, imao sam dosta grešaka u drugim vožnjama. Sigurno da nam je taj slalom dobro došao da vidimo kakav će biti trend u postavljanju vrata tijekom sezone. Zato smo odmah testirali kratke skije. I bile su dosta brze, ali nastavit ćemo ih i dalje testirati sad u Europi, na malo tvrđem snijegu - kazao je Ivica po povratku u Zagreb, u kojem neće ostati dugo. Potražit će se odredište s dobrim uvjetima za trening do nastavka Svjetskog kupa u Val d"Isereu. Tada će se i odlučiti hoće li natjecanje nastaviti na kraćim skijama od onih na kojima je dosad skijao.

- Odluka još nije konačna, ali vjerojatno je da ću voziti na tim kraćima - misli Ivica Kostelić, jer:

- Uvjeren sam da će se nastaviti trend postavljanja staza na način na koji je bila postavljena ona u drugoj vožnji u SAD-u.

Dakle, sa zgusnutim vratima, što ne odgovara dosadašnjoj dužini Ivičinih skija. Tako je nažalost propala prednost za koju se mislilo da će Ivica imati sljedeće sezone, a za koju je FIS već propisao obvezatnu dužinu skija (duže nego ove sezone). Ivica je zapravo time u minusu, trenutačno se mora privikavati na kraće skije, a onda će sa svim ostalim skijašima morati za sljedeću sezonu mijenjati dužinu skija i proći novo privikavanje.

Ana Jelušić u SAD je otišla kao senzacija söldenskog veleslaloma, prvi je put nastupila u Svjetskom kupu i odmah stigla do druge vožnje i bodova (23. mjesto). U Americi nije bila tako uspješna. Zbog toga se i odustalo od duljeg boravka "preko bare", odustalo se od slaloma u Aspenu.

- Taj smo slalom planirali voziti, ali smo zaključili da se najbolje vratiti kući, malo se odmoriti, izliječiti i vratiti formu - rekla je prilično prehlađena Ana te ocijenila američki dio sezone:

- Prosječno. Malo ispod očekivanja. Nisam uspjela doći u formu i tamo je postalo jasno da neću napraviti previše. No, prije odlaska u SAD mislila sam da će biti puno bolje nego što je ispalo. Ne bih rekla da je to zbog prilagodbe na vremensku razliku ili snijeg. Brzo sam se na to prilagodila, dobro sam spavala. Očito mi je nešto nedostajalo, nešto se nije poklopilo pa jednostavno nisam skijala kako znam.

Nastavak će valjda biti bolji.

- I ja se nadam. Zato smo se i vratili u Europu ranije, da bar neko vrijeme treniramo kako treba. Nekoliko dana bit ću kod kuće u Rijeci, a onda slijedi skijanje. Vjerojatno ćemo krenuti već u utorak, ne znam hoće li to biti Austrija, Francuska ili Italija, vidjet ćemo gdje ima dobrog snijega.

R. Junaci

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije