Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODBOJKA

Prvi put u povijesti Amerikanke odnijele zlato!

Volleyball - Women's Gold medal match - Brazil v The United States
Foto: PILAR OLIVARES/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/5
Autori: Vecernji.hr, Hina
08.08.2021.
u 12:30

U Tokiju su do bronce stigle odbojkašice Srbije, olimpijske doprvakinje iz Rio de Janeira, koje su u utakmici za 3. mjesto bile bolje od reprezentacije Južne Koreje s 3-0

Po prvi put u povijesti američke odbojkašice osvojile su naslov olimpijskih pobjednica, a do zlata su stigle u Tokiju, gdje su se 1964. žene po prvi put natjecale za odličja u ovom sportu.

Amerikanke su u finalu, kao i većim dijelom turnira u Tokiju, bile vrlo uvjerljive i s 3-0 (25-21, 25-20, 25-14) nadigrale reprezentaciju Brazila.

Volleyball - Women's Gold medal match - Brazil v The United States Tokyo 2020 Olympics - Volleyball - Women's Gold medal match - Brazil v The United States - Ariake Arena, Tokyo, Japan – August 8, 2021. Team members of Brazil after the match. REUTERS/Ivan Alvarado IVAN ALVARADO
Foto: IVAN ALVARADO/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Američke odbojkašice su u Tokiju ostvarile sedam pobjeda i izgubile utakmicu u grupnoj fazi od Ruskinja (0-3). U nokaut fazi natjecanja nove olimpijske pobjednice nisu izgubile nijedan set.

Ovo je bilo četvrto olimpijsko finale Amerikanki, a u prijašnja tri gubile su od Kine (Los Angeles 1984.) te dvaput od Brazilki (Peking 2008. i London 2012.).

Povijesno je ovo zlato i za američkog izbornika Karcha Kiralyja, jedinog predstavnika ovog sporta koji je kao igrač osvajao olimpijska zlata u dvoranskoj odbojci (Los Angeles 1984. i Seoul 1988.) te u odbojci na pijesku (Atlanta 1996.).

Uz jedno zlato i tri srebra, Amerikanke imaju i dvije olimpijske bronce (Barcelona 1992. i Rio de Janeiro 2016.).

Brazilke su u svom trećem finalu doživjele prvi poraz i obogatile olimpijsku kolekciju jedinom medaljom koja im je nedostajala. Uz dva zlata (Peking 2008. i London 2012.), Brazilke su osvojile i dvije bronce (Atlanta 1996. i Sydney 2000.).

U Tokiju su do bronce stigle odbojkašice Srbije, olimpijske doprvakinje iz Rio de Janeira, koje su u utakmici za 3. mjesto bile bolje od reprezentacije Južne Koreje s 3-0 (25-18, 25-15, 25-15).

>> Pogledajte: Spektakularni doček za srebrnog Srbića!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije