Džudaški Grand Prix

Puljiz srebrna: "Da mi je netko nudio i manje od finala bila bih sretna"

Foto: Igor Kralj/Pixsell
1/8
13.09.2024.
u 21:12

Hrvatski judo savez uručio je priznanja osvajačima medalja na najvećim natjecanjima - Marijani Mišković-Hasanbegović (63kg), Tomislavu Marijanoviću (81kg) , Dominiku Družeti (81kg), Karli Prodan (78kg), Ani Viktoriji Puljiz (52kg), Lari Cvjetko (70kg) te olimpijskoj pobjednici Barbari Matić (70kg)

Svjetska judo turneja vratila se u zagrebačku Arenu. Jedanaesto izdanje IJF Grand Prix-a u Hrvatskoj nije moglo bolje započeti, a za to su se pobrinule Ana Viktorija Puljiz (JK „Solin“) i Tihea Topolovec (AJK „Mladost“ – Zagreb) u kategoriji -57kg koje su došle do same završnice.

Mlada Solinjanka (22) po prvi puta je nastupila u kategoriji do 57kg i odmah je dospjela do finala. U borbi za zlatnu medalju susrela se protiv ovogodišnje osvajačice pariškog Grand Slama Faize Mokdar (Francuska) koju je toliko dobro izmučila da se borba rješavala na zlatni bod. U produžetku se Mokdar nešto bolje snašla, te nakon nešto više od minute i pol pobijedila Puljiz bacanjem za wazari.

- Iskreno, predivan je osjećaj, nova kategorija i doma u Zagrebu! Da mi je netko nudio i manje od ovoga bila bi sretna, a kamoli tek finale tako da ne mogu biti sretnija. Žao mi je finala, jako respektiram ovu protivnicu, Francuskinju, s obzirom na to da ima brutalne rezultate, ali nekako cijeli dan se borim s novim protivnicama na koje nisam navikla. Sve mi je novo i baš zato sam išla opušteno jer mene nitko ne zna u kategoriji – započela je Puljiz.

Kako je bilo boriti se za odličje?

- Stvarno predivno. Baš mi je drago što sam ovdje osvojila medalju, što sam otvorila natjecanje u novoj kategoriji medaljom, pred domaćom publikom, pred mamom i tatom. Ne može bolje!

U preliminarnim borbama Puljiz je upisala četiri pobjede. Bolja je bila protiv Mađarice Kitti Kovacs, Nizozemke Pleuni Cornelisse, Brazilke Beatriz Comanche i Kosovarke Flaxe Loxhe.

- Jako sam ponosan na Vikicu, malo mi je žao finala jer je bila bolja, trebala je pobijediti i osvojiti to zlato, međutim ponosan sam jer je promijenila kategoriju, sa 52 na 57 kg, na startu novog olimpijskog ciklusa i već pokazala da pripada samom svjetskom vrhu i u novoj kategoriji – kazao je glavni trener ženskih reprezentacija Dragan Crnov.

U borbi za broncu kategorije do 57 kg, Tihea Topolovec susrela se s Kosovarkom Loxha. Topolovec je bila u poziciji izboriti i drugu medalju za Hrvatsku i bila je na dobrom putu da to učini nakon što je postigla wazari sa sumi-gaeshijem, odnosno požrtvovnim bacanjem, ali tada je uhvaćena na tatamiju u zahvatu držanja.

- Pošto sam imala malu pauzu i odmor, zadovoljna sam svojim borbama danas. Ovo mi je općenito prva borba za medalju na Grand Prix turnirima, prije toga nisam bila na razini borbi za medalju. Na kraju dana sam zadovoljna, ali mislim da sam mogla i bolje proći – kazala je Topolovec.

Ova 26-godišnja Zagrepčanka ranije je upisala dvije pobjede i poraz. Bolja je bila od Finke Matikainen i Slovenke Tomc, dok je poražena protiv Francuskinje Marthe Fawaz.

Bolji dan za hrvatski džudo nije mogla poželjeti niti osvajačica zlatnog odličja iz Pariza Barbara Matić (JK „Pujanke“ – Split) koja gromoglasno bodri svoje kolege iz reprezentacije s tribina te je u konačnici dodijelila kolegici iz reprezentacije Puljiz.

Prije finalnog bloka, Hrvatski judo savez uručio je priznanja izvanrednim pojedincima koji su pokazali izuzetnu vještinu, predanost i ustrajnost osvajajući medalje na velikim natjecanjima. Priznanja su uručena Marijani Mišković-Hasanbegović (63kg), Tomislavu Marijanoviću (81kg) , Dominiku Družeti (81kg), Karli Prodan (78kg), Ani Viktoriji Puljiz (52kg), Lari Cvjetko (70kg), te olimpijskoj pobjednici Barbari Matić (70kg).

U muškoj kategoriji do 66kg nastupili su Dani Klačar (JK „Istarski borac“ – Pula) i Nikola Zorotović (JK „Kaštela“ – Kaštel Sućurac) te obojica završili dan s pobjedom i porazom. Klačar je u prvom kolu savladao Austrijanca Marcusa Auera dok je u drugom kolu poražen od Azerbajdžanca Ruslana Pašajeva. Zorotović je pobijedio Španjolca Carlosa Sotilla Gomeza, a poraz je upisao protiv Kazahstanca Zhanarysa Rakhmetkalija.

Borna Lasić (JK „Pinky“ – Velika Gorica) borio se u kategoriji do 60kg, a dan je završio s upisanim porazom protiv Japanca Hayata Konda.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije