PRVENSTVO UKRAJINE PREKINUTO

Putinova invazija promijenit će sport: Šute li UEFA i FIFA zbog Gazproma?

storyeditor/2022-02-23/AbramovichChelsea11_pxl_spo_230222.jpg
24.02.2022.
u 14:13

Rusko-ukrajinska kriza odražava se i na sport pa se traži otkazivanje priredbi u Rusiji. Ne zaustavi li se u svom pokazivanju mišića, a to je činio i s priznanjem neovisnosti dviju ukrajinskih regija, Putin će ugroziti još neke sportske priredbe (skijanje, plivanje, odbojka na pijesku...) predviđene da se održe na teritoriju Rusije ili Ukrajine. A najveće od njih je Svjetsko odbojkaško prvenstvo koje se na ljeto treba održati u deset ruskih gradova

Sve veće napetosti između Rusije i Ukrajine te zemalja članica NATO-a odražavaju se i na sport pa mnogi međunarodni sportski savezi pažljivo prati zbivanja na rusko-ukrajinskoj granici.

Najaktualnije reakcije stižu iz košarke. U vrijeme kada se trebaju igrati kvalifikacijske utakmice za odlazak na SP, čini se da dvije utakmice neće biti igrane. Britanska vlada preporučila je svojim košarkašima da ne idu na gostovanje u Bjelorusiju, ruski satelit u susjedstvu Ukrajine, čije su snage imale zajedničke vojne vježbe s ruskima, a Ukrajinci su pak zatražili odgodu domaće utakmice sa Španjolskom. Koliko je jučer bilo poznato, Britancima odgoda utakmice nije dopuštena, a Ukrajincima jest.

Ruski oligarsi pod povećalom

Pitanje koje je trenutačno najglasnije, a ima veze s ratnim bubnjevima, jest pitanje održavanja finala nogometne Lige prvaka koji se 28. svibnja treba održati u Sankt Peterburgu, a za čije otkazivanje ima sve više zahtjeva. Pogotovo iz Engleske čiji je klub branitelj naslova (Chelsea) i koja ima ukupno četiri kluba u osmini finala (Man. City, Liverpool, Man. United) pa se posredno lobira da se sve premjesti na Wembley.

A Chelsea je u vlasništvu ruskog oligarha Romana Abramoviča koji je već imao problema s ulaskom u Veliku Britaniju nakon što je 2018. pooštren vizni režim za ruske poslovne ljude. No, nije Abramovič jedini ruski biznismen, blizak Kremlju, s interesom u engleskom nogometu. To je i Ališer Usmanov, većinski vlasnik USM-a, tvrtke koja je glavni sponzor premijerligaša Evertona. A njih dvojica su ovih dana u engleskom parlamentu prozvana “kleptokratima koji su se nakrali od ruskog naroda” i koji bi kao takvi trebali biti predmet sankcija.

Inače, krakovi rusko-ukrajinske krize dohvatili su i njemački nogomet gdje je Gazprom, ruski energetski div, već 15 godina sponzor bundesligaša Schalkea. No to je samo jedan od mnogih Gazpromovih interesa u svijetu nogometa. Kako je partner Uefe, Gazpromov logo možete vidjeti na utakmicama Lige prvaka, a jedna od najvećih ruskih kompanija ima ugovor i s Fifom.

Poljaci ne žele u Moskvu

Fifi se već obratila Poljska kojoj se ne ide u Moskvu na kvalifikacijsku utakmicu za SP zakazanu za ožujak. Nažalost, obje organizacije, najjače u svijetu nogometa, zasad šute pa tako Uefa odbija reagirati na zathjeve da se finale Lige prvaka premjesti u drugu zemlju. No umarširaju li ruske vojne snage doista na teritorij Ukrajine, Uefa i njezin predsjednik Čeferin neće imati druge nego nešto mijenjati. Jer, natjerati klubove, iz koje god zemlje bili, da igraju na teritoriju agresora bilo bi ljudski poražavajuće.

Ne zaustavi li se u svom pokazivanju mišića, a to je činio i s priznanjem neovisnosti dviju ukrajinskih regija, Putin će ugroziti još neke sportske priredbe (skijanje, plivanje, odbojka na pijesku...) predviđene da se održe na teritoriju Rusije ili Ukrajine. A najveće od njih je Svjetsko odbojkaško prvenstvo koje se na ljeto treba održati u deset ruskih gradova. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije