tko je u pravu

Rasprava oko penala za Hajduk: Sudački eksperti su potpuno podijeljeni oko sporne situacije u derbiju

Hajduk slavio 2:1 protiv Varaždina u 12. kolu SuperSport HNL-a
Ivo Cagalj/PIXSELL
07.02.2023.
u 18:01

Tri potpuno različita mišljenja iznesena su oko kaznenih udaraca za bijele protiv Rijeke

Nogometaši Rijeke svladali su Hajduk na Poljudu 2:1 i tako nanijeli još jedan poraz Splićanima kojima su dosuđena dva kaznena udarca. Puno polemike vodi se oko glavnog suca Ante Čuline, točnije, raspravlja se je li ijedan kazneni udarac ispravo dosuđen. Tri strane imaju svatko svoje mišljenje...

Član sudačke komisije Draženko Kovačić prokomentirao je za Max Sport da se može složiti oko prvog penala za Hajduk, ali da drugog jedanaesterca sigurno nije bilo. 

- Nije trebalo biti VAR intervencije jer se ne radi o očiglednoj pogrešci suca, već je trebalo prepustiti odluku sucu na terenu. Na ono što mu je ponudila televizija ne vidi se jasan kontakt. Stav Komisije jest da se sigurno ne radi o kaznenom udarcu i da nije trebalo biti VAR intervencije. Pozivom je glavnog suca utakmice stavio u vrlo tešku situaciju - rekao je Kovačić.

Mario Strahonja je u HRT-ovoj emisiji Stadion izjavio kako prvog penala nema, ali je drugi dosuđen hrabro i ispravno. 

- Kod prvog dosuđenog penala sučeva prva impresija bila je da nema kaznenog udarca. Kalinić nogom izlazi svjesno izvan linije, išao je iznuditi jedanaesterac. Nije mogao igrati nogom, mislim da se ovdje trebao javiti VAR i reći mu da nema kaznenog udarca. Kod drugog je Livaja išao na loptu, sucu možda nije bilo vidljivo što se događa. U analizi se vidi da je dobio udarac u području zgloba. Dugo je VAR to analizirao, a glavni sudac hrabro i ispravno dosudio kazneni udarac. 

Danas se oglasila i sudačka komisija koja je dala svoje mišljenje. 

- 88. minuta: Sudac utakmice dosudio je kazneni udarac nakon incidenta kad branič HNK Rijeke sapliće suparnika s leđa unutar vlastita kaznena prostora. KNS HNS-a izazove ovakve prirode razmatra isključivo domenom prosudbe suca u terenu za igru i ne očekuje uključivanje VAR sudaca bez obzira na smjer odluke suca.

90. +2 minuta: Incident u kaznenom prostoru HNK Rijeke nije prekršaj prema pravilima nogometne igre. Sudac u terenu za igru ispravno je procijenio duel dvojice igrača za loptu. Nažalost, nakon intervencije VAR suca i OFR pregleda snimke, promijenio je svoju odluku i dosudio kazneni udarac.

Kontakt između braniča i napadača razmatra se kao posljedica borbe za loptu i vrlo je laganog intenziteta. KNS HNS-a ovaj izazov ne smatra dostatnim za dodjelu kaznenog udarca. KNS HNS-a intervenciju VAR suca, koja inicira dosuđivanje kaznenog udarca, smatra neispravnom, neutemeljenom u pravilima nogometne igre i smjernicama KNS-a - priopćenje je iz HNS-a. 

Standings provided by Sofascore

Komentara 2

ST
sttipe
19:35 07.02.2023.

Sva tri su takva, da bi isti dinamu bili suđeni i pravdani od istih "eksperata"... Traje već dugo hajka na Hajduka, skoro svaku utakmicu teško oštete, a onda tvrde da se sudilo u korist Hajduka!! Mediji i širkanova bojna namjerno i svijesno lažu!!! Samo se nisu dogovorili, koji će penal opravdati a za koji će ronjati.. Naravno, oba su tvrdili da je onaj s najkrvničkijim startom na nogu Awazijema, nije penal, (jer nije sviran), ali nisu objasnili zašto!!! Dno, dna... Hajduk loše igra tu nema spora ali, suci kradu ka tajkuni iza rata!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije