DINAMO

Regionalna liga 2005.

17.01.2004.
u 00:00

U planu su, zasad, klubovi iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Austrije i Mađarske

ZAGREB - Dok Dinamovi nogometaši svakodnevno trčkaraju po tartanskoj stazi glavnog igrališta, pokrenuli su se i maksimirski hodnici. Tako je jučer kod direktora Damira Vrbanovića boravila delegacija slovenskog prvoligaša Maribora. Ne, nisu Slovenci došli pregovarati o igračkim fluktuacijama - primjerice, Amir Karič bio je nedavno zanimljiv plavima - tema je bilo vrlo zanimljiva - regionalna liga. Kad je prvi val euforije nastale inicijativom maksimirskog dopredsjednika Zdravka Mamića za povezivanjem klubova s "ovih prostora" u zajedničko natjecanje već prošao, kad se činilo da će ta ideja ostati tek ideja, dva su državna prvaka odlučila pokrenuti lavinu.

Maribor oduševljen idejom

- Ideja o regionalnoj ligi kod nas je naišla na odlične reakcije, pa smo odlučili razgovarati s Dinamom i vidjeti može li se što pokrenuti - kazao je Mitja Hlastek, član Mariborove uprave, otkrivši tek neke pojedinosti s prvog sastanka.

- Dakle, mi smo tek razmatrali ideju, dogovorili smo se da u veljači ili ožujku oba kluba konkretno iznesu prijedloge kako bi ta liga izgledala. Tad ćemo kontaktirati s ostalim klubovima i nadamo se da bi već u proljeće 2005. takvo natjecanje moglo početi.

Bila bi to, po svemu sudeći, samo proljetna liga.

- Da, jer samo u to vrijeme ima slobodnih termina, pogotovu za nas, klubove koji vrlo vjerojatno neće proljeće dočekati na međunarodnoj sceni. Takva liga ne bi smetala ni Uefi, jer ne bi rušila nacionalne lige, ali uvjereni smo da će za nekoliko godina i Uefa morati za mišljenje pitati manje klubove i možda jednom takvu ligu proglasiti službenom - tvrdi optimistično Hlastek.

Je li vrijeme za SICG ?

Dakle, u svom prvom proljeću regionalna liga imala bi ekonomski interes, jer, u oba su kluba uvjereni da bi bila zanimljiva sponzorima. Tim više što i u Sloveniji, kao i u Hrvatskoj, klubovi jedva preživljavaju od domaćeg prvenstva i tek ponekog izleta na međunarodnu scenu.

- I kod nas je situacija katastrofalna, klubovi sve teže podnose profesionalizam - reći će Mariborčanin, koji s regionalnom ligom već ima iskustva. Bio je, naime, zaposlen u Ženskom košarkaškom klubu Ježica, koji također igra u regionalnoj ligi.

- Sigurno bismo kontaktirali s klubovima u BiH, Austriji, Mađarskoj, naravno, uz hrvatske i slovenske. Što se tiče klubova iz SiCG, moramo raspraviti je li već došlo vrijeme da i s njima igramo u istoj ligi, treba biti oprezan, nogomet nije košarka, mogućnost za incidente mnogo je veća.

Tomo NIČOTA

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije