STIGAO DEMANTIJ

Riječani odgovorili Mamiću: Nismo pratili utakmice Dinama!

Bad Blue Boys (1)
Pixsell
30.07.2013.
u 13:13

"Proveli smo niz kampanja i akcija protiv diskriminacije, a bilo bi ih još više da je za njih bilo sluha u ključnim dionicama hrvatskog nogometa", poručili su iz Regionalnog infocentra za mlade iz Rijeke

Iz riječke udruge koju je Zdravko Mamić prozvao kako je prijavila Dinamo Uefi zbog rasizma na utakmici protiv Fole, poslali su priopćenje. Tvrde kako su dio mreže FARE koja se bori protiv svih oblika diskriminacije u nogometu, no kako za njih ne prate utakmice.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Ovom izjavom za medije Regionalni infocentar za mlade Rijeka želi razjasniti neke terminološke, strukturne i moralne postavke u vezi sa slučajem UEFA-ine kazne GNK Dinamo.

Naime, Regionalni infocentar za mlade Rijeka, sa svojim programom nogometnologističke organizacije, od 2005. je članica mreže FARE. Mreža FARE krovna je europska organizacija koja aktivno radi na prevenciji svih oblika diskriminacije u nogometu te je partnerska organizacija UEFA-i, a u svom sastavu broji 118 organizacija iz 33 europske države.

Otkad smo postali članicom proveli smo niz akcija i kampanja poput „All equal, all diffrent“, „10 točaka protiv rasizma“, „Nogometna igraonica“ i dr. (više na http://www.vatreni.net/onama).  Napravili bi i znatno više da je za to bilo sluha među ključnim dionicima hrvatskog nogometa, kojima je već od 2008. predstavljan projekt prevencije i proaktivnog djelovanja te edukacije, kojima je jedino moguće utjecati na razvoj kulture navijanja i time skinuti etiketu huligana s hrvatskih navijača. Stoga se ne možemo ne zapitati što zapravo rade hrvatske nogometne institucije po tom pitanju, koji su to programi i projekti prevencije financirani, kad se situacija na terenu – stadionu, nikako ne poboljšava. Vidljivost 3-5% huligana i dalje je prejaka. Mi smo spremni i ovim putem pozivamo i HNS i GNK Dinamo na zajedničku konferenciju za medije, kojom bi hrvatska javnost dobila odgovore koje zaslužuje. Vidljivo je naime da nam je potrebna zajednička, inkluzivna akcija i moguće organiziranje konferencije na nacionalnoj razini, kojom bi se krenulo u pravcu rješavanja problema.

I na kraju, praćenja utakmica dio su FARE Match Monitoring Projecta, u kojem regionalni infocentar za mlade Rijeka ne sudjeluje, što je sasvim jasno iz našeg određenja i dogovora s mrežom FARE, za što postoje i pisani dokazi, sasvim jasno i transparentno, za razliku od ostalih. Stoga znatiželjnike koji pokušavaju hajkom rješavati probleme upućujemo da sva pitanja vezana uz taj projekt postave uredu FARE u Londonu, na sljedeći kontakt: +44 20 72536795 ili info@farenet.org.

Nadamo se da će te nas pratiti u našim nastojanjima da nogomet udaljimo od negativnih priča, kazni i prepucavanja i da ga podignemo na nivo koji hrvatski navijači zaslužuju, a oni i jesu najvažniji dionik nogometa; ujedno su to velikim dijelom mladi ljudi, koji su naša ciljana skupina. Nećemo odustati od naše misije vezane za politiku zaštite mladi, te ćemo i dalje štititi supkulturu navijača, koja je još jedan od malobrojnih korektiva društva, a ujedno ćemo prozivati i sve one koji taj nogomet diskreditiraju i ocrnjuju."

 >> Mamić: Ovdje nema rasizma nego se udbaški gura Hrvat na Hrvata!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije