52. Super Bowl

Robotizirani imperij protiv pobunjenika

04.02.2018.
u 20:10

Na mnogo razina, ovo je doista dvoboj favorita i autsajdera, alternative i establišmenta, imperija i pobunjenika. U noći na ponedjeljak, jedna je stvar sigurna – sila će se probuditi!

U noći na ponedjeljak (0.30, Sportklub 1) počinje najveće američko sportsko događanje – 52. Super Bowl.

U njemu će se sučeliti New England Patriots, najuspješnija franšiza u posljednjih 20 godina, te Philadelphia Eagles, momčad iz grada bratske ljubavi koja želi prvi trofej Vincea Lombardija. Te dvije franšize postavljene su u svojevrsnu jukstapoziciju – gotovo da su negacija jedna druge, kako na terenu tako i izvan njega.

Eaglesi veliki autsajderi

U jednom su kutu New England Patriots, imperij modernog NFL-a, a mnogi kažu i njezini Sith vladari.

Kako su uvijek dvojica Sitha, tako je i ovdje slučaj. Ovo je momčad predvođena trenerom Billom Belichickom i quarterbackom Tomom Bradyjem, koja će osmi put u njihovoj eri igrati na najvećoj pozornici. Gotovo da je nepotrebno spominjati da to ni jedan QB-trener duet nikad nije ostvario. Obojica su u potrazi za dodatnim pojačavanjem vlastite ostavštine. Obojica žele svoje mjesto na tronu, kao dvojac najvećih u povijesti te lige. Obojica žele imperij održati na vlasti.

“Do your job” slavno je geslo Patriotsa koje se savršeno personificira kroz Billa Belichicka: Uvijek prekriven kapuljačom, prepun šturih i naučenih izjava za novinare, beskrajno tajnovit i uvijek spreman otići i korak preko pravila kako bi navukao dodatnu prednost za svoju momčad. U liku Billa Belichicka ne postoji ni trunčica žovijalnosti, ni tren nepatvorenog životnog veselja ili tuge, tj. on vas barem ne pušta da to vidite preko barikada koje je postavio.

A takav je i prema svojim igračima; bez emocija, bez sentimenta, zadaća svakog od igrača poklapa se sa sada već slavnom krilaticom – ti samo učini svoj posao. I sve će biti u redu. Ako ga ne učiniš, naći ćemo nekoga tko hoće. Jer nitko nije nezamjenjiv i stoga nemoj misliti da baš ti jesi! Kao marljivi obavljači zadanog posla, igrači Patriotsa djeluju kao savršeni klonovi, oni kojima zapovijedi izdaju Belichick u svlačionici i Brady na terenu. Oni su dvojac koji vuče konce, oni su tamni vladari nepobjediva imperija.

Prije početka sezone, bili su favoriti za dolazak do Super Bowla. Na samom kraju sezone, ponovo su tamo.

U drugom su kutu Philadelphia Eaglesi, koji su prisvojili ulogu autsajdera. A ta uloga nimalo im nije mrska. Jer personifikacija Philadelphije kao sportskoga grada, ali dobrim dijelom i Eaglesa kao kolektiva, nije netko poput Billa Belichicka. Njihova personifikacija fiktivan je sportski lik koji se ipak često – barem simbolički – čini življim od većine onih koje iz tjedna u tjedan gledamo na sportskim terenima. To je, dakako, Rocky Balboa, utjerivač dugova s dokova čija je metamorfoza simbol onoga što i sami Eaglesi žele dosegnuti.

Prije početka sezone nitko ih nije vidio na Super Bowlu. Predviđali su im analitičari da će biti bolji nego prethodne sezone, ali maksimum koji im se davao bio je plasman u doigravanje. Oni su, međutim, svladali sve prepreke, a bilo ih je mnogo. Jer u prvih se 12 utakmica sve činilo idiličnim. Držali su prvo mjesto u Nacionalnoj konferenciji, a njihov je quarterback bio možda i prvi kandidat za MVP nagradu. A onda se ozlijedio. Kada je pao Carson Wentz, tijekom 13. utakmice protiv Ramsa, svi su rekli da je gotovo. Jer bez prvog quarterbacka, do Super Bowla ne može doći momčad koju ni prije nitko ondje nije vidio...

Pobunjenici s razlogom

Ali ipak su uspjeli. Baš kao i Rocky Balboa, nadrasli su imidž sirova uličnog borca kojem nitko nije davao pretjerane šanse i postali simbol jednog dijela nacije. Prisvojili su ulogu autsajdera tako što su počeli nositi pseće maske (dog za “underdog”) te usprkos nepovoljnih omjera došli do posljednje utakmice. One utakmice kojom mogu iskupiti grijehe prošlih generacija, onih koje su došle na korak, ali ne i do samoga svetoga grala.

Oni su istinski pobunjenici. Bez svoje najveće zvijezde napadaju vjerojatno najveći dvojac u povijesti ovoga sporta, napadaju imperij lige. Izvan terena, protestiraju i protiv američkog načina života i ponašanja establišmenta prema tamnoputom stanovništvu. Na terenu, nisu robotizirani nego imaju vjerojatno najbolje proslave u cijeloj ligi. Samo im još jedna pobjeda nedostaje da bi metamorfoza bila potpuna.

Na mnogo razina, ovo je doista dvoboj favorita i autsajdera, alternative i establišmenta, imperija i pobunjenika. U noći na ponedjeljak, jedna je stvar sigurna – sila će se probuditi!

Komentara 1

KR
kruti198
21:52 04.02.2018.

simpatičan uradak g.GROHOTA!!!ihihihi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije