PRAVA RAPSODIJA

Ni Steven Spielberg ne bi se posramio scenarija odigranog u Krakovu!

Hrvatska - Poljska
Foto: EHF
1/13
28.01.2016.
u 09:02

Krenuli smo tiho, sa jedan, pa dva, pa tri razlike. Onda na poluvremenu pet, a moglo je biti više. U nastavku prava rapsodija.

Hrvatska je u polufinalu Europskog prvenstva! Ne, nije šala. Nije prvi travanj. Ono što je posljednjeg dana igranja u drugom krugu bilo gotovo nemoguće – dogodilo se! Hrvatska je pored Francuske, Norveške i Poljske imala najmanje izgleda da se ugura među četiri najbolje. Da bi se to dogodilo prvo je Norveška trebala pobijediti Francusku, a onda mi još svladati domaćina sa 11 i više razlike. A onda je krenuo nevjerojatan scenarij kojeg se ne bi posramio ni filmski režiser Steven Spielberg. Norveška je svladala Francusku, a onda je u drugoj skupini iz polufinala ispala Danska. Sada je samo trebalo da mi pobijedimo domaćina pred 15 000 glasnih navijača u Tauron Areni. I to ne sa jedan razlike, nego sa 11 razlike. Završilo je 37:23.

Ne bi se posramio ni Spielberg

Krenuli smo tiho, sa jedan, pa dva, pa tri razlike. Onda na poluvremenu pet, a moglo je biti više. U nastavku prava rapsodija. U jednom trenutku imamo plus 17 (30:13). Gledatelji u dvorani su utihnuli. Kao na misi. Čuje se samo udarac lopte o parket. Kada su vidjeli da je sve gotovo pljeskom su počeli nagrađivali svaki pogodak Hrvatske. Na kraju smo imali i viška pogodaka. I što sada reći. Sada je u zaborav pao poraz od Norveške, pa i onaj od Francuske. Uz to što smo u polufinalu napravili smo još neke lijepe stvari. Poslali smo Francusku doma i prekinuli njihov niz osvajanja zlatnih medalja na velikim prvenstvima. Osvetili smo se Poljacima za izbacivanje lani iz četvrtfinala SP-a. I ne samo da smo ih pobijedili već smo ih rezultatski ponizili i poslali u 300 kilometara udaljeni Wroclaw da se tamo igraju za sedmo mjesto. A oni su ovdje planirali osvojiti zlato...

– Ovo je čudo. Hvala Isusu i Gospi od Međugorja. Imali smo i sreću. Ne znam što više reći. Meni je cilj bio samo pobijediti Poljsku pa makar s jedan razlike. Ovih 14 nitko nije ni sanjao, ali eto sport je takav da se u njemu događaju nevjerojatne stvari – rekao je izbornik Željko Babić.

Koliko je izbornik zaslužan za najbolju igru hrvatske rukometne reprezentacije u povijesti, od 1994. godine do danas?

– Jedan posto. Ne osjećam da sam više zaslužan od toga. Zaista. Nije to sad neki moj hir. Sve zasluge pripadaju igračima. Ovo su sve oni napravili – rekao je Babić.

Možda je zaslužna i Kolinda Grabar Kitarović, predsjednica Hrvatske koja je zdušno bodrila naše dečke s tribina, s dresom brojem pet (op. broj Domagoja Duvnjaka).

– Ne znam da li je njezina nazočnost utjecala na igrače. To morate njih pitati da li ih je nadahanla svojom prisutnošću – priča Babić.

Na vrata se od početka stavili Ivana Stevanovića. Da li je to bilo ipak malo iznenađenje?

– Hvala Ivanu. Stavio sam njega jer sam tako osjetio. Ovdje imamo dva vratara i jedan mora braniti. Zar ne?

Kozina je dobro odmijenio Marina Marića.

– Morao sam i njemu dati priliku. l zaslužio je. Odigrao je korektno. Ma ne, napišite da je odigrao odlično – nastavio je izbornik.

Jeste li plasmanom u polufinale premašili svoje ciljeve na ovom turniru?

– Moj jedini cilj bilo je stvaranje momčadi za budućnost. Mislim da sam na dobrom putu. Sada ćemo se dobro odmoriti i odmah počinju ozbiljne pripreme za Španjolsku s kojom igramo u polufinalu – zaključio je Babić.

Sa Španjolcima igramo 29. siječnja u 21 sati. U Krakovu.

Neki se raspakirali

– Moram reći da će se neki igrači morati početi raspakiravati. Neki su se počeli spremati za Wroclaw gdje se igraju utakmice za peto i sedmo mjesto. Eto, mi smo nekako odlučili da nam se ostaje u Krakovu do kraja – rekao je Marino Marić, naš ponajbolji igrač.

Kako bi prokomentirao ovakav rezultat protiv domaćina?

– Nazivom pjesme Crvene jabuke ‘Sanjati’ – rekao je Mara.

A plasman u polufinale?

– Novom pjesmom Crvene jabuke ‘Čarolija’ – istaknuo je.

Možemo li do medalje?

– Sada je sve otvoreno. Tko bi rekao da će u polufinalu igrati Norveška, Njemačka, Španjolska i mi? Nitko. Garantiram. Nama je bilo samo bitno da Norvežani pobijede Francusku, a onda smo rekli ‘Ajmo sad pokušati, nemamo što izgubiti’. Ma već smo na poluvremenu mogli imati plus deset. Poljacima nikako nije odgovarala naša igra u obrani. Ljudi moji, pa oni prvih deset minuta prvog i prvih deset minuta drugog poluvremena nisu postigli niti gol - rekao je Marino Marić. Hrvatska je po tko zna koji put šokirala rukometni svijet. U trenutku kada su nas već svi svrstali u donji dom europskog rukometa, pokazali smo da nam tamo nije mjesto.

>>Krakovski marš najveće je čudo hrvatskog sporta!

>>Odigrao sam puno ludih utakmica, ali ovako ludu nikad!

>>Nakon ovog urnebesa imamo pravo vjerovati i - u zlato!

>>Grabar-Kitarović na parketu proslavila s rukometašima i čestitala im: Bravo dečki!

>>Strani mediji o nevjerojatnoj pobjedi: Ludi Hrvati utišali Poljsku

Komentara 13

MA
marelica
09:15 28.01.2016.

Bravo Marino, bio si odličan.

JO
JOKS
09:10 28.01.2016.

Povijesno fantastično

MA
magnum2013
11:06 28.01.2016.

Prije svega kauboji kapa do poda!Evo sad vidimo kakovo je pravo stanje u našem rukometu. Babić nije vjerovao u tako nešto, a po završetku utakmice je rekao da nema objašnjenja, jer to je jednostavno gospa međugorska. Nije vjerovao da to naši igrači mogu, a imamo igrače svjetske klase, samo ih treba pametno voditi, što očito on nije jer smo nakon svake minute pauze vidjeli igrače koji su rekli kad je on otišao: A sad da se dogovorimo! Lijepo je bilo ćuti. To je njemu gospa međugorska, a nije našao za shodno reči da je to bio fantastični Stojanović. Nije vidio da su Ćupa, Horvat i Štrlek istrčali barem 15 kontri. Nije vidio da je obrana igrala kao nikad do sada. On nema objašnjenja, jer očito ni ne razumije ovaj rukomet.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije