NAVIJAČI SU BILI U KRIVU

Sad je jasno zašto Brekalo nije ostao u Hajduku. Ispao je žrtva, a htjeli su ga pošto-poto zadržati

Zagreb: Rudeš i Hajduk sastali se u 23. kolu SuperSport HNL-a
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/4
04.09.2024.
u 17:26

Oko Brekala se u hrvatskoj nogometnoj javnosti za vrijeme igranja u Hajduku, poglavito među navijačima, stvorio netočan narativ

Nogometaš s 35 nastupa za hrvatsku reprezentaciju, 26-godišnji Josip Brekalo, trenutačno se nažalost udaljava od najjačih liga u klupskom nogometu. Naime, krilni napadač više nije u planovima talijanskog prvoligaša Fiorentine te je dogovorio cjelosezonsku posudbu u turskom prvoligašu Kasimpaşi iz Istanbula. Nakon tri godine na funkciji, Vincenzo Italiano više nije trener Viola te ga je zamijenio Raffaele Palladino, mladi 40-godišnji stručnjak koji svoju igru gradi na postulatima 3-4-2-1 formacije, dakle umjesto klasičnih krila tu je lijevi krilni bek Robin Gosens kojeg su doveli iz redova njemačkog prvoligaša Union Berlina. Već je tu Brekalo ispao iz jednadžbe, a kad i bez obzira na formaciju dodamo činjenicu da u Fiorentini postoje dva lijeva krila na koja Palladino više računa od Brekala (Kouame i Sottil), moglo se očekivati da će Josip morati potražiti novu opciju.

Početkom rujna te samim završetkom prijelaznog roka u svim najjačim ligama bilo je jasno da minuta i prave šanse u 'ligama petice' za Brekala neće biti, a pravoj prilici će se nadati u Kasimpaşi koja je prošle sezone završila prvenstvo na petom mjestu ljestvice. Zanimljivo, Kasimpaşa je inače klub koji je u Turskoj poznat po tome što pokazuje nevjerojatno poštovanje prema turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoğanu. Erdoğan je rođen u Kasimpaşi, kvartu po kojem je nazvan klub, a klupski stadion zapravo nosi naziv po Erdoğanu. Navijači su jako lojalni predsjedniku i svojem susjedu, ističući da bi i umrli za njega ako treba jer su uvjereni da predstavlja zemlju na najbolji mogući način.

FOTO: Perišić i Brekalo dobili ovacije na prepunom Poljudu uoči Jadranskog derbija

Zagreb: Rudeš i Hajduk sastali se u 23. kolu SuperSport HNL-a
1/19

Brekalo će tako biti sedmi Hrvat ove sezone u turskoj Superligi, pridruživši se Dominiku Livakoviću (Fenerbahçe), Mislavu Oršiću, Borni Barišiću, Toniju Tekliću (Trabzonspor), Ivanu Čalušiću i Niki Raku (Konyaspor). U kontekstu Kasimpaşe Brekalo bi trebao dobiti dobru minutažu. Glavni konkurent na poziciji lijevog krila bit će mu 30-godišnji Tunižanin Mortadha Ben Ouanes koji je prošle sezone u 39 nastupa upisao šest pogodaka i isto toliko asistencija. Brekalu će u prilagodbi definitivno pomoći bosanskohercegovački reprezentativac Haris Hajradinović, 30-godišnjak koji je dvije godine u svojoj karijeri proveo igrajući za NK Osijek.

Predsjednik Hajduka Ivan Bilić pokušao je Brekala zadržati u Hajduku nakon proljetne posudbe u kojoj je u 16 nastupa ubilježio dva pogotka i osam asistencija, no Fiorentina nije pristala na tu opciju zbog platežne nemogućnosti splitskog kluba. Oko Brekala se u hrvatskoj nogometnoj javnosti za vrijeme igranja u Hajduku, poglavito među navijačima, stvorio netočan narativ. Imati osam asistencija u samo pola sezone je za HNL razinu briljantan učinak, a kad uzmemo u obzir da je direktno sudjelovao u pogotku svakih 98 minuta, nije čudo da ga je novo vodstvo kluba pošto-poto htjelo zadržati. Bez obzira na Hajdukov momčadski pad prošlog proljeća, Brekalo je individualno dokazao da definitivno može raditi razliku na domaćim travnjacima.

Osim razgovora s Hajdukom, Brekalo je bio u pregovorima za odlazak na posudbu u španjolskog prvoligaša Getafe, no klubovi se nisu uspjeli dogovoriti također zbog Josipove plaće. Na kraju je plaću uspjela pokriti Kasimpaşa s kojom je u posudbu Fiorentina ugradila i opciju otkupa ugovora, koji Brekalu s Violama traje do ljeta 2026. godine. Nadajmo se da Josip u Turskoj može vratiti svoju karijeru u uzlaznu putanju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije