DINAMOV PROSJEK

Samo je Ćiro uspio izdržati dvije pune sezone na klupi plavih

29.03.2009.
u 20:37

Mamić je možda gutač trenera, ali on je istodobno i proslavio većinu stručnjaka kojima je povjeravao svoju skupocjenu igračku. Da nije bilo Mamića, Kuže, Ivanković i Soldo vjerojatno nikada ne bi u svojim CV-ima imali naslove prvaka. S momčadima u kojima su bili Eduardo, Modrić i Ćorluka, prije i Zoran Mamić i Bošnjak, Zdravko je mogao sam sjesti na klupu i rušiti rekorde u Prvoj HNL, a kad mu je doista trebao trener, da prezimi u Europi, nije ga, nažalost, mogao naći. Gubilo se od “velikana” kao što su Auxerre i norveški Brann...

Kruni je najteže
Tri posljednja trenera modrih koji su osvajali trofeje, Kuže, Ivanković i Soldo, danas su bez posla. Samo je Kuže nakon Dinama imao hrabrosti ulaziti u razne avanture (Ruanda, Jef United, Rijeka, Varteks), no sve su neslavno završile.

Ali, gdje su Ivanković i Soldo, iza kojih su dvostruke krune s Dinamom? Vjerojatno čekaju da ih se Mamić jednoga dana ponovo sjeti...

Zdravko se prije dolaska Jurčića sjetio Kužea, s kojim je Dinamo igrao najatraktivnije posljednjih godina. Joža je bio i ljubimac BBB-a, i mogao bi amortizirati gnjev publike prema Mamiću. Taj trener jednoga dana dobit će novu šansu u Dinamu.

Ako je Mamić doista voljan naći svoga “Fergusona”, trenera koji će dobiti dugogodišnji mandat u Dinamu, onda je Jurčić pravi čovjek za tu misiju. Osvoji li i naslov prvaka, bit će to najveći Dinamov doseg unatrag nekoliko godina. Jer, Jurčić, za razliku od prethodnika, u svlačionici ima samo jednoga igrača svjetske klase (Mandžukić), a sudara se s najjačim Hajdukom.

Nitko nema stotku
To što su Mamići rekli Kruni da nema imperativ naslova samo je jeftin alibi. Malo tko bi povjerovao da bi pokraj Zdravka preživio trener koji nije prvak, a poznavajući Jurčićevu ambicioznost, ni on si ne bi oprostio podbačaj.

Nevjerojatno zvuči podatak da Dinamo u Prvoj HNL još nije imao trenera sa sto prvoligaških utakmica. A još nevjerojatnije je da treneri u Mamićevoj eri prosječno vode samo 18 utakmica! Posljednji, Marijan Vlak, “živio” je samo tri.

Iako su paralele s Englezima možda neumjesne, na kraju ove priče o trenerima ipak još poneka brojka: na klupi Liverpoola od 1892. godine sjedilo je samo 17 trenera, a Zdravko Mamić ih je od 2001. godine u Dinamu smijenio čak deset, od toga Lončarevića, Vlaka i Ivankovića po dva puta.

Kruno kao da to zna pa svaku sljedeću utakmicu najavljuje kao finale Lige prvaka. Treneri u Dinamu nikad ne znaju što donosi sljedeće jutro.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije