Odbojka

Samo liga sa šest klubova nudi spas muškoj odbojci

Odbojka
Dominik Grgurić | VLM
25.02.2010.
u 14:35

Glavni argument koji ide u prilog smanjenju lige u svakom je slučaju povećanje kvalitete domaće odbojke. Odbojkaški klubovi ističu da je potrebna koncentracija kvalitetnih igrača i stručnjaka.

Sada stanje nije dobro, razvodnjeno je, što može potvrditi podatak da u europskoj klupskoj odbojci već godinama ni jedan hrvatski odbojkaški klub nije ostvario zapaženiji rezultat. Slično je i na reprezentacijskoj razini.

Regionalizacijom druge lige i njezinom podjelom na dvije lige priliku za stjecanje iskustva dobio bi velik broj mladih igrača. Od sadašnje situacije, u kojoj slabije rangirani klubovi u vatru guraju mlade, nedovoljno iskusne igrače, nitko nema previše koristi. Posljedica je velik odljev igrača na prijelazu iz juniorske u seniorsku kategoriju.

Većina prvoligaša složna je u tvrdnji kako je izgled Prve odbojkaške lige tek formalnost, nužnost da se zadovolji forma ligaškog natjecanja. Stoga nije čudna inicijativa za smanjenje lige. Deset klubova, plus dva koja se u natjecanje uključuju u doigravanju, očito je previše. Žele što prije započeti s natjecanjem, u kojem bi sudjelovalo najboljih šest klubova.

– Ako želimo uhvatiti korak s Europom, nužno je smanjenje. Mi smo u Interligi dobili jasnu sliku koliko naša odbojka zaostaje za europskim zahtjevima. Razlike su doista velike – rekao nam je trener Mladosti, Rade Malević.

– U Hrvatskoj se ne stvara dovoljno kvalitetnih igrača. To je naša realnost i tome se moramo prilagoditi. Samo da se savez čvršće drži svojih pravila, već sada neki od prvoligaša ne bi imali pravo nastupa jer ne zadovoljavaju kriterij rada s mlađim kategorijama – rekao je strateg Varaždina Miroslav Aksentijević.

Savez godinama improvizira, pa se još u pravilniku može pročitati kako se set igra na 15 poena, iako je to pravilo izmijenjeno još 2000. godine!

Članovi klubova koji bi se izravno našli na udaru smanjenja lige, imaju različita stajališta.

– Ne slažem se da se smanje. Treba imati na umu da su se neki klubovi ukinuli nakon ispadanja iz Prve lige – oprezan je trener Centrometala Josip Treska.

Drugačije misli trener Daruvara Davor Meringer.

– Suludo bi bilo gledati vlastiti interese, a ne interes odbojke. Gašenje sredina nema veze sa smanjenjem lige, već sa spremnošću ljudi u klubovima da se prihvate posla. Mnoge stvari u domaćoj odbojci godinama su se pogrešno vodile. Sada je sve stiglo na naplatu – izjavio je trener Davor Meringer.

Odbojkaški klubovi novac za rad dobivaju od jedinica lokalne samouprave na račun prvoligaškog statusa. Gubitak statusa znači i manje novca, pa se boje za opstanak.

Natjecanje u 1. HOL-u pomoglo je u afirmaciji nekoliko manjih gradova, kojima je upravo odbojka bila jedina prvoligaška sportska priredba.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije