FINALE BACANJA KOPLJA

Sara Kolak se natječe za medalju! Nakon pet godina problema, stoji na pragu senzacionalnog povratka

Athletics - Women's Javelin Throw Qualification-Gp B
Foto: Dylan Martinez/REUTERS
1/3
10.08.2024.
u 14:45

Sara će u finalu nastupiti kao peta, a prvi cilj bit će baciti koplje dovoljno daleko da nakon tri serije izbori plasman među osam

Sara Kolak će večeras (19.30 sati) na Stade de Franceu, pred 70.000 gledatelja, nastupiti u finalu bacanja koplja na Olimpijskim igrama u Parizu. Mnogim površnim pratiteljima ta bi vijest trebala biti potpuno očekivana jer je Sara u Rio de Janeiru osvojila olimpijsko zlato 2016. godine, a iste je godine uzela i broncu na Europskom prvenstvu. Godinu poslije, na Svjetskom prvenstvu u Londonu bila je četvrta. Još je bila konkurentna na svjetskom prvenstvu u Dohi 2019. godine kad je bila sedma. I tu nastaje rupa. To joj je bio najbolji plasman u posljednjih pet godina. Promijenila je Sara nekoliko trenera, među ostalima trener joj je bio sjajni norveški bacač koplja Thorkildsen, pa Slovenac Rajher da bi na kraju angažirala dugogodišnjeg dečka Mišela Žeraka, nekadašnjeg slovenskog skijaškog reprezentativca.

Ispred su Poljakinja i Australka

– Jako sam zadovoljna što sam donijela tu odluku i ni u jednom trenutku nisam pomislila da sam možda pogriješila. S guštom treniram, naučila sam puno toga, super funkcioniramo. Pokraj sebe imam nekoga tko mi vjeruje, kome ja vjerujem, tko neprestano uči, surađuje s drugima. Oboje smo sto posto u tome – rekla je Sara.

Od Dohe do ove godine nizali su joj se uglavnom neuspjesi, rezultatski naravno. Tako na Igrama u Tokiju nije imala nijedan ispravni hitac u kvalifikacijama, isto joj se dogodilo i godinu poslije, na Svjetskom prvenstvu u Eugeneu. Njezini hici nikako više nisu mogli prijeći 60 metara. Od 2020. godine do danas 28-godišnja Ludbrežanka, koja je svoj najbolji rezultat u karijeri bacila na mitingu Dijamantne lige u Lausannei 2017. godine (68,43), tek je devet natjecanja završila hicem iznad čarobne granice od 60 metara, koju je prvi put u karijeri prebacila 27. veljače 2016. godine u Ptuju (60,24). Najbolji hitac u posljednje četiri godine bacila je 29. kolovoza 2020. godine kada je u Offenburgu osvojila prvo mjesto sa 62,68 metara. Prije odlaska na Igre čak nije pobijedila ni na prvenstvu Hrvatske.

GALERIJA Našli smo najbolje fotke s Olimpijade. Neke bi mogle završiti u Louvreu

Athletics - Women's Javelin Throw Qualification-Gp B
1/55

A onda su došle kvalifikacije u Parizu i nestvarni hitac od 64,57 metara. To je bilo iznenađenje ravno onome iz Rija kada je na kraju i osvojila zlatnu medalju. Imala je Sara drugi hitac kvalifikacija, a ponovi li večeras takvo što, ni medalja neće biti daleko. Od 12 finalistica Sara ima treći najbolji hitac, odnosno osobni rekord – 68,43 metra. Ispred su samo Poljakinja Andrejczyk (71,40) i Australka Mitchell (68,92). Gledamo li ovosezonske rezultate, Sara je tu na petom mjestu. Ona je u Pariz došla kao 33. na rejting-listi, a od finalista slabiji rejting od naše bacačice koplja ima samo Španjolka Aguilar (35. mjesto).

Moram preuzeti odgovornost

– Posljednje četiri godine bile su zanimljive, bilo je dosta padova. Jedna sezona bila je dobra, druga slabija. Raspad sistema. Pa sada s 28 godina učim neke stvari koje nikad nisam imala priliku naučiti dok sam bila mlada sportašica. U sportu te odgoje da slušaš trenera, šutiš, radiš i ne preispituješ ničije odluke. Tada se zna dogoditi da sportaš naglas ne kaže što mu odgovara i kako najbolje funkcionira. Ja sam na prijelazu iz mlađeseniorske u seniorsku konkurenciju odmah osvojila europsku, a onda i olimpijsku medalju, moja karijera išla je uzlaznom putanjom. Ako sam htjela koplje baciti još dalje, samo bih se zaletjela, dodala još više snage i bacila to što sam htjela. Danas to više ne funkcionira i zbog toga sam bila dosta ozlijeđena – rekla je jednom prilikom Sara i dodala:

– Učim i kako ustati poslije poraza, učim se strpljenju. Da, 2022. godine bacala sam više od 60 metara, ali to nije bila konstanta i imala sam kronične bolove. A ako te boli, znači da neke stvari ne funkcioniraju. Došlo je vrijeme da preuzmem odgovornost, odlučila sam da drugi više neće odlučivati što bi bilo najbolje za mene, a da na to samo kimam glavom. Stojim iza svojih odluka, napravim pogrešku, naučim nešto iz nje, možda ne prvi, ali drugi put sigurno. Pokušavam biti samostalnija, naučila sam puno toga o sebi, dosta stvari sam popravila, što se možda trenutačno ne vidi na rezultatu. Zadovoljna sam kako stvari stoje, možda neki put previše sama sebi stavljam pritisak na leđa jer imam veliku želju, volju i motivaciju. Ali, jednostavno obožavam ovaj sport. Trebala bih se ponekad opustiti, mirnije pristupiti nekim stvarima...

VIDEO Hrvatski vaterpolist postao pravi hit u Parizu! Pogledajte kako Milanović izgleda uz našeg diva

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije