Prvi poraz

Šarić: Očito Slovenija nije smjela izgubiti u onakvom ambijentu

Dario Šarić
Foto: Reuters/Pixsell
25.08.2017.
u 11:36

U posljednjem napadu htio sam iznuditi prekršaj za bacanja, Murić je "legao" na mene, no suci se nisu oglasili, kazao je Šarić

U Europi ovog ljeta više nema neporaženih. Prve poraze u pripremnim utakmicama za Eurobasket doživjele su i Hrvatska (od Slovenije) i Srbija (od Gruzije). 

Čak 12 tisuća gledatelja došlo je ispratiti slovenske košarkaše u njihovoj posljednjoj službenoj utakmici prije Eurobasketa. U ljubljanskoj dvorani Stožice, Slovenci su pobijedili Hrvatsku sa 74:73, a da se ta ista utakmica kojim slučajem igrala u zagrebačkoj Areni vjerojatno bi publike bilo, ne računajući slovenske navijače, barem tri puta manje. 

Naši su pak imali priliku igrati u vrućoj atmosferi kakva bi im se mogla dogoditi u osmini finala ako im suparnik bude domaćin Eurobasketa Turska, a imali su i posljednji napad za pobjedu. Njega je poveo Dario Šarić, no on pored Murića nije uspio zabiti.

- Bio je dogovor da ja igram jedan na jednoga, pa sam htio iznuditi prekršaj za bacanja. No, Murić je u tom prodoru "legao" na mene, a slovenski suci se nisu oglasili. Očito nisu smjeli dopustiti da Slovenija izgubi u ovakvom ambijentu - požalio se naš najbolji igrač u ovoj utakmici Dario Šarić (16 koševa, 13 skokova, 4 asistencije) koji nam je objasnio i što se to dogodilo u drugom poluvremenu s njegovom momčadi: 

- U drugom smo dijelu igrali sporije, izgledali smo tromo i umorno, no i to je dio procesa hvatanja forme za Eurobasket na kojem prvu utakmicu igramo 1. rujna. I dobro je i nije imati ovako nabrušena suparnika u posljednjoj službenoj utakmici uoči velikog natjecanja jer mogao se netko i ozlijediti. Mi smo i onu u Opatiji htjeli odigrati prijateljski, no oni su u obje utakmice ušli nervozno, s napaljenjem pa smo se tome morali prilagođavati. 

I izbornik Petrović nije bio zadovoljan suđenjem, no tako je to u pripremnim utakmicama na gostujućem terenu: 

- Nema geze, uveličali smo slovensku feštu, a i ne bi bilo dobro da nas u Cluju, jedan od ovih sudaca dočeka zakiseljenih odnosa. Unatoč "problemima sa semaforom", jer smo početkom treće četvrtine nakon minute i pol bili u bonusu, odigrali smo 35 minuta jako dobro. Doduše, previše smo komotno ušli u drugo poluvrijeme jer smo se nakon sjajnog prvog dijela i vodstva 39:31 valjda osjećali superiorno. U tim trenucima nismo reagirali na njihovu agresivnost i to se odrazilo na stanje na terenu. 

S obzirom da je zabio "samo" 12 koševa, uz šut iz igre 4-14, pitali smo izbornika da li se to naš najbolji strijelac Bojan Bogdanović čuvao ili ga je sustigao umor? 

- Imali smo 5-6 dana teških treninga i Bojan je malo izgubio svježinu. Upravo zato, zatvorenu utakmicu sa Slovencima u petak neće igrati niti Bojan niti Šarić, a svoje minute će dobiti oporavljeni Ukić kojeg zbog žestine ove službene utakmice danas nismo htjeli staviti u sastav. 

Naši su sjajno otvorili utakmicu. Uz šest pogođenih trica (Bender dvije), na krilima raspoloženog Šarića (8 koševa) i dobru Popovićevu organizaciju igre, naši su na poluvrijeme otišli sa osam koševa prednosti (39:31). 

No, sa velikog odmora, iz svlačionice, izašla je potpuno neka nova Slovenija. Agresivni na loptu, čvršći u svim kontaktima, domaćini su napravili seriju 14:2 i poveli 45:41. Naši za to vrijeme nisu uspjeli ništa organizirati u napadu, a jedini koš postigao je Bender iz skoka u napadu. 

Srećom, tada su se i naši odlučili "potući", povukao je Šarić, a Ramljak i Simon su tricama vratili hrvatsko vodstvo. Ipak, to stanje nije dugo trajalo jer Slovenci su opet podigli agresivnost, pa su naši teško dolazili do otvorenih šuteva. Tako se domaćin minutu i pol prije kraja domogao vodstva od "plus 9". No, naši tada kreću u sjajnu završnicu, Popović i Bender zabijaju trice, a Šarić četiri koša u nizu i Hrvatska dolazi do napada za pobjedu kojeg Šarić u zgusnutom reketu nije realizirao. 

Osim Darija (16 koševa) i Bojana (12 koševa), dvoznamenkasti je bio i 216 cm visoki Dragan Bender (13 koševa) za kojeg je izbornik Petrović kazao: 

- Dragan je odigrao sjajnu drugu četvrtinu, no pogriješio sam što sam s njim ušao u treću četvrtinu. Trebao sam pretpostaviti da će oni krenuti na sve ili ništa, pa mi je trebalo mišića pod košem. 

Slovenija i Hrvatska u istoj će dvorani odigrati danas još jednu utakmicu, ovaj puta bez publike pa je za očekivati da utakmica neće biti tako žestoka kao ova. Bio bi red da jedni na druge pripaze da se nitko ne ozlijedi.

Komentara 3

DE
desperadikus
15:05 25.08.2017.

Istorijska sansa za Hrvatsku Srbi su bez pola tima

DU
Deleted user
12:19 25.08.2017.

Igrači koji su odigrali stotine utakmica, trebali bi mnogo više i psihičkog i fizičkog napora!? Oni će morati igrati možda i do polufinala ili čak do finala! Aco treba imate opuštene igraće a ne preumorne Zvijezde? Sada se rade kondicijske pripreme za one ostale, igraće, pa makar izgubiti od Slovenaca i 30 razlike? Što će nam sada pobjeda protiv Litve ili Slovenaca?

Avatar comandante
comandante
12:32 25.08.2017.

Pa njih su suci pokralibu Opatiji a ovdje su realno bili nesto bolji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije