Jannik Sinner

Skalpel, sprej i kožna bolest: kako je prvi tenisač svijeta objasnio slučaj dopinga

Tennis: Cincinnati Open
Foto: Susan Mullane/REUTERS
1/4
21.08.2024.
u 23:09

Sinner je u ožujku ove godine dvaput bio pozitivan na korištenje zabranjenog steroida klostebol. Međutim, uspio je objasniti kako je došlo do nenamjerne kontaminacije.

Jannik Sinner (23), trenutno najbolji tenisač svijeta, uskoro će započeti svoj nastup na US Openu, no nedavne informacije o njegovu slučaju dopinga bacile su sjenu na njegovu karijeru. Naime, Sinner je u ožujku ove godine dvaput bio pozitivan na korištenje zabranjenog steroida klostebol. Međutim, uspio je objasniti kako je došlo do nenamjerne kontaminacije i izbjegao je dvogodišnju suspenziju.

Zanimljivo, ovaj slučaj dosad nije bio poznat javnosti i mnogi se pitaju je li sve to bilo prikriveno i žele znati zašto je Sinner mogao nastaviti teniski turnir, tijekom kojega je testiran, prije nego što je slučaj razriješen. "Različita pravila za različite igrače", napisao je Denis Shapovalov, polufinalist Wimbledona 2021., na društvenim mrežama.

FOTO Znate li tko su ovi nogometaši? Uz njih ste proveli djetinjstvo, a neke ćete sada teško prepoznati

Tennis: Cincinnati Open
1/13

Sinner je, podsjeća Independent, mladi talijanski tenisač koji je prvi put postao broj 1 na ATP ljestvici u lipnju ove godine. Smatra se jednim od najvažnijih tenisača nove generacije, koji bi mogao naslijediti velikane poput Rogera Federera, Rafaela Nadala i Novaka Đokovića. Sinner je svoj prvi Grand Slam naslov osvojio na Australian Openu u siječnju, pobijedivši Daniila Medvedeva. Nedavno je osvojio i naslov na Cincinnati Openu.

Klostebol je, inače, anabolički steroid koji se može naći u nekim kremama i sprejevima dostupnim bez recepta u zemljama poput Italije. Koristi se za liječenje posjekotina i ogrebotina. Iako se koristi za medicinske svrhe, može poboljšati sportske performanse, što je razlog zašto je njegova uporaba zabranjena. Sinner je podnio uzorak urina s tragovima klostebola tijekom turnira u Indian Wellsu u Kaliforniji u ožujku. I drugi uzorak, onaj podnesen osam dana nakon natjecanja, također je bio pozitivan.

VEZANI ČLANCI:

Sinnerovi odvjetnici tvrde da je fizioterapeut Giacomo Naldi koristio sprej Trofodermin, kupljen u Italiji, za liječenje svoje male posjekotine na prstu zadobivene skalpelom. Naldi je redovito masirao Sinnera tijekom turnira u Indian Wellsu, ali bez rukavica.  Sinnerovi odvjetnici tvrde da je zbog toga što je igrač imao "razne kožne lezije" na tijelu zbog kožne bolesti zvane psoriasiform dermatitis, sprej - koji je sadržavao klostebol - morao prijeći s ruku fizioterapeuta na Sinnera i uzrokovati "nenamjernu kontaminaciju".

Sinner je bio privremeno suspendiran zbog pozitivnih rezultata, no žalio se na te zabrane, tvrdeći da je do kontaminacije došlo nenamjerno. Međunarodna jedinica za teniski integritet (ITIA) prihvatila je njegovo objašnjenje nakon što su provedene detaljne istrage i razgovori s ekspertima. Ipak, Svjetska antidopinška agencija (WADA) i Talijanska antidopinška agencija (NADO Italia) imaju pravo žalbe na ovakvu odluku.

Spomenimo i da je Sinner, unatoč slučajnosti, kažnjen, ali ne s maksimalnom kaznom od dvije godine suspenzije kako su mnogi tenisači mislili i kako su se nadali, nego s uzimanjem bodova i zarađenih novaca s Indian Wellsa, usred kojeg se testirao na doping. Preciznije, Sinner je morao vratiti 325.000 dolara u nagradama i 400 bodova na ljestvici koje je stekao plasmanom u polufinale Indian Wellsa.

FOTO Čudo od arhitekture: Ovako će izgledati novi najveći stadion na svijetu. Mogao bi ugostiti finale SP-a 2030.

Tennis: Cincinnati Open
1/10
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije