Brazil favorit, sudit će i žene

SP u Kataru bit će najskuplje do sada, domaćini ne štede i potrošili su vrtoglav iznos

Soccer appreciation in Qatar
Britta Pedersen/DPA
13.11.2022.
u 13:10

Katar je potrošio vrtoglavih 220 milijardi američkih dolara na organizaciju cijelog Mundijala. Tu nisu samo stadioni nego i kompletna infrastruktura, nove ceste, željeznice, hoteli... To je najskuplje Svjetsko prvenstvo do sada.

Za točno tjedan dana (20. studenog) počinje priredba koju su ljubitelji nogometa dugo čekali. Naime, 22. Svjetsko prvenstvo u povijesti igra se u Kataru, prvi put u nekoj islamskoj zemlji i prvi put u zimskim mjesecima. No kako je riječ o Kataru, i nogometaši i navijači bit će praktički u pustinji, ali ne trebaju se brinuti zbog visokih temperatura. Očekuje se da će tijekom natjecanja biti ugodnih 27 °C, a stadioni su i klimatizirani.

Zanimljivo, Katar je potrošio vrtoglavih 220 milijardi američkih dolara na organizaciju cijelog Mundijala. Tu nisu samo stadioni nego i kompletna infrastruktura, nove ceste, željeznice, hoteli... To je najskuplje Svjetsko prvenstvo do sada. Nije se štedjelo, to je sigurno, nije ni trebalo, jer Katar je bogata zemlja, a osim toga i jedna od najsigurnijih na svijetu. Stopa kriminala je niska pa se navijači, kojih se očekuje više od milijun, ne trebaju plašiti.

A jednom kada dođu u Katar, moći će pogledati i više utakmica u jednom danu, što je velika prednost i novost u odnosu na prijašnja prvenstva, jer ovaj SP igra se na osam stadiona koji su u krugu svega 50 kilometara.

Prvenstvo traje od 20. studenog do 18. prosinca, a na njega dolaze 32 reprezentacije čija se ukupna vrijednost procjenjuje na 11,98 milijardi eura. Tu prednjače Englezi, koji prema Transfermarktu vrijede 1,35 milijardi eura.

Najvredniji igrač je 23-godišnji Francuz Kylian Mbappé (160 milijuna eura), a među vatrenima najskuplje je ime Joško Gvardiol (60 milijuna eura). Kada smo kod Hrvatske, recimo da joj je ovo šesta svjetska smotra, ima broncu iz 1998. i srebro iz Rusije (2018.). Najviše naslova ima Brazil (5), koji je i sada favorit za trofej.

Zanimljivo, u Kataru će suditi 36 sudaca, 69 pomoćnih i 24 VAR suca, a prvi će put sutkinje i pomoćne sutkinje suditi utakmice na nogometnom Svjetskom prvenstvu za muškarce. To su Stéphanie Frappart iz Francuske, Salima Mukansanga iz Ruande i Yoshimi Yamashita iz Japana. Njima će se pridružiti i tri pomoćne sutkinje.

Svjetsko prvenstvo u Kataru tako je po mnogočemu prvo, a moglo bi biti dobitno i za Portugalca Cristiana Ronalda. Naime, ovo će mu biti peti SP u nizu, a uspije li zabiti na svojem petom u nizu, napravit će nešto što nitko prije njega nije uspio. Dodajmo da je do sada zabio sedam pogodaka na svjetskoj smotri, a rekorder je Nijemac Miroslav Klose s njih 16.  

>> Zlatko Dalić objavio konačni popis igrača za SP u Kataru

9

Komentara 6

Avatar MILENIUM Sokol
MILENIUM Sokol
14:52 14.11.2022.

Najskuplje da. Al ako se pogleda kaj su radili zaposlenicima izgradnje stadiona onda se dobro jedna stvar vidi. Najbogatiji su najpohlepniji,cak i do smrti drugih.Zalosno da o tome nista ne citam na vecernjem.

TE
Teig1
08:59 15.11.2022.

Sa lafisti će kao što je planirano srušiti sve novoizgrađene stadijone, ne poštuju ljudska prava i prije svega nemaju niti 30 profesijonalnih igrača.

MO
moreplovac
15:49 14.11.2022.

Moraju li sutkinje pokriti glavu i noge?🤔

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije